Adrian Streinu Cercel: Restricțiile ar putea rămâne în vigoare pentru încă 8 săptămâni

Redactia | 06.04.2020

Managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel, care avertizează că am putea rămâne în case pentru încă 8 săptămâni.

Pe aceeași temă

Singura soluție pentru a scurta durata restricțiilor o reprezintă adoptarea unora mult mai drastice, subliniază medicul.

„Eu spun că avem nevoie de încă opt săptămâni pentru a rezolva problema. Trebuie să aplicăm un plan de măsuri în forță. Dacă ținem planul de măsuri actual, terminăm în 8 săptămâni începând de mâine (n.r. luni, 6 aprilie)”,a declarat Streinu Cercel, duminică seara, la Antena 3, precizând, totodată, că datele se pot schimba de la săptămână la săptămână, în funcție de evoluția bolii.

Autoritățile se pregătesc pe zi ce trece pentru a face față vârfului pandemiei, estimat să se producă la sfârșitul lunii aprilie sau, cel târziu, în primele zile din mai.

Potrivit lui Raed Arafat, sistemul nostru medical poate face față situației, însă numai cu o condiție: să nu ne confruntăm cu un val de infectări similar celui din Italia.

„Acum, spitalele sunt mai pregătite decât la început. Dacă vrem să spunem că urmează o situație similară cu ce a apărut de exemplu în Italia, clar că și noi putem să fim depășiți. Depinde cum apare acest vârf de criză și cum crește numărul cazurilor.

Saptamana trecuta, ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, spunea ca epidemia de COVID-19 ar putea atinge varful in Romania în a doua jumătate a lunii aprilie, când totalul îmbolnăvirilor ar putea ajunte la circa 10-15.000 de cazuri.

Poate fi in jur de de 10.000, poate fi in jur de 15.000, depinde cum avem rata de transmitere locala, accelerata sau nu. Poate fi din cazuri usoare si medii, poate fi din cazuri grele, critice, care necesita suport, si atunci vom avea o aglomerare a terapiilor intensive si vom avea si decese", a declarat Nelu Tataru, joi, la TVR1.

Totodata, el a subliniat ca o eventuala relaxare a restrictiilor ar putea fi luata in considerare in luna mai, daca vor scadea numarul imbolnavirilor si al deceselor.

Pana acum, in Romania, au fost confirmate 3.864 de cazuri de infectare cu noul coronavirus si 157 de decese. 141 de oameni sunt la terapie intensiva.

Totodata, au fost declarate vindecate doar 374 de persoane.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22