Agenda Bruxellesului pe tema Greciei: Reuniunea liderilor UE28 s-a anulat. Vor avea loc sedinta Eurogrup si summitul de urgenta al zonei euro

M. B. | 12.07.2015

Pe aceeași temă

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat duminică anularea summitului european (UE28) extraordinar privind Grecia prevăzut a avea loc în cursul serii.

 

Reniunea de urgență a liderilor celor 19 state din zona euro, la care ar urma să se discute un eventual nou plan de salvare pentru Atena, va avea loc la ora programată, 16.00 (14.00 GMT), anunță AFP.

 

"Summitul european este anulat, summitul zonei euro va începe la ora 16.00 (14.00 GMT) și va dura până ce vom încheia negocierile cu Grecia", a precizat Tusk pe contul său de Twitter, în contextul în care discuțiile la nivel de miniștri de finanțe din zona euro se reiau duminică dimineață.

 

Participanții la ședința Eurogrup de sâmbătă nu au ajuns la un consens privind un nou acord cu Grecia, iar discuțiile se reiau în această dimineață.

 

Creditorii sunt împărțiți, iar marea problemă, în afara unor aspecte din programul de reforme propus de Atena, este lipsa încrederii în conducerea Greciei, după ce premierul Alexis Tsipras a acuzat de mai multe ori creditorii și a cerut populației să respingă noi măsuri de austeritate.

 

Dși rezultatul referendumului a fost covârșitor în favoarea lui NU (61% dintre alegători), pentru a obține un nou program de asistență financiară, Tsipras a elaborat o propunere cu măsuri de austeritate dură pe care l-a trimis Bruxellesul în vederea evaluării.

 

Parlamentul elen a acordat Guvernului Tsipras, vineri noaptea, mandatul pentru negocierea unui al treilea bailout pe baza acestui program, dar există state din zona euro care se opun unui nou împrumut.

 

Germania a propus o iețire a Greciei din zona euro, pe o perioadă de cinici ani, perioadă în acre s-ar putea face și o restructurare a datoriei, imposibilă acum, din cauza reglementărilor UE. 

 

CITITI SI: 

LIVE TEXT. Summitul UE28, anulat. Eurogrupul nu a ajuns la nicio concluzie. Finlanda a spus NU, dar Grecia mai are sanse de a semna un acord

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22