Agentia Standard and Poor s confirma ratingurile Romaniei. Posibila crestere a DEFICITULUI ca urmare a masurilor de relaxare fiscala luate de guvern

P.c. | 12.04.2015

Pe aceeași temă

Agentia de evaluare financiara Standard&Poor's (S&P) a confirmat ratingurile Romaniei pentru datoriile in valuta si in moneda locala, la BBB-/A-3, cu perspectiva stabila, estimand ca economia Romaniei va creste cu circa 3% pe an intre 2015 si 2018, anuland partial impactul taierilor de taxe anuntate de Guvern, relateaza Hotnews.

 

"In 2014, economia Romaniei a crescut cu aproape 3%, sprijinita de cresterea consumului din sectorul privat. Populatia a beneficiat de pe urma scaderii inflatiei, in special pe fondul declinului pretului produselor petroliere, precum si de efectele cresterii veniturilor si scaderii somajului. Apreciem ca aceste efecte vor fi vizibile si pe parcursul anului 2015. Mai mult, estimam ca cererea interna se va consolida in urmatorii patru ani, in conditiile in care nivelul imprumuturilor neperformante va continua sa scada, permitand astfel reluarea creditarii in sectorul privat", se arata intr-un comunicat al S&P.


Cresterea economica a Romaniei este inca limitata de rata scazuta de absorptie a fondurilor europene, de riscurile geopolitice ale acestei zone, de nivelul scazut al investitiilor straine directe si de recuperarea sub estimari a creditarii din sectorul privat. Mentinerea calificativelor acordate Romaniei se datoreaza nivelului moderat de indatorare externa si fiscala al tarii, precum si perspectivelor de crestere economica relativ stabile. "Calificativele sunt constranse de calitatea scazuta a guvernantei, in ciuda eforturilor recente pentru reducerea coruptiei, precum si de un nivel redus al PIB-ului pe cap de locuitor raportat la statele din regiune, de 8.600 dolari, si de rata datoriei in valuta din sectorul privat, care, desi a intrat pe o panta descendenta, se mentine inca la un nivel ridicat, ceea ce poate limita politica monetara", se arata in comunicat.


Agentia aminteste de reducerea CAS cu 5% in octombrie, scaderea taxei pe constructiile speciale, de la 1,5% la 1%, si cresterea salariului minim. "Estimam ca incasarile la buget vor fi sprijinite de intarirea cererii interne, care va anula partial impactul unora dintre masurile enumerate. Cu toate acestea, in lipsa unor mijloace clare care sa amortizeze pierderile rezultate la buget si, tinand cont de masurile suplimentare de relaxare fiscala inaintea alegerilor parlamentare din 2016, anticipam ca deficitul guvernamental general se va adanci usor in 2015, la 2% din PIB", se arata in comunicat.

 
 

De asemenea, propunerile Guvernului pentru modificarea Codului Fiscal, printre care scaderea cotei TVA de la 24% la 20% in 2016 si la 18% in 2018, eliminarea taxei pe dividende, precum si reducerea accizelor si a contributiilor sociale, vor afecta veniturile si vor duce la cresterea deficitului.

 

Agentia de rating noteaza ca unele dintre taierile de taxe propuse au fost deja devansate pentru acest an, inclusiv scaderea, din luna iunie, a cotei standard de TVA pentru alimente si bauturi non-alcoolice, de la 24% la 9%. "Consiliul Fiscal din Romania estimeaza ca implementarea tuturor propunerilor Guvernului va duce la cresterea deficitului fiscal la 3,7% din PIB pana in 2019, ceea ce ar reprezenta o incalcare a pragului de 3% din PIB care declanseaza procedura UE de deficit excesiv", potrivit S&P.
 

S&P precizeaza ca nu au fost luate in calcul toate propunerile pentru modificarea Codului Fiscal, intrucat masurile necesita aprobarea parlamentului."Cu toate acestea, am revizuit prognoza privind traiectoria fiscala a Romaniei pentru a include o usoara deterioarare a finantelor Guvernului, in conditiile cresterii incertitudinii politice inaintea alegerilor parlamentare de anul viitor. Estimam ca gradul de indatorare guvernamentala va atinge un virf de 40,7% din PIB in 2017, fata de proiectia anterioara, care presupunea scaderea graduala a datoriei".

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22