Agentul Guvernamental al Romaniei la CJUE si-a dat demisia

Laurentiu Gheorghe | 07.11.2019

Agentul Guvernamental al Romaniei la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), Radu Cantar, si-a dat demisia joi, au declarat surse diplomatice pentru Ziare.com.

Pe aceeași temă

Costin-Radu Canțăr a fost numit de Viorica Dăncilă în mai 2918 agentul guvernamental al României la CJUE și subsecretar de stat în MAE, în locul lui Răzvan-Horațiu Radu, diplomat de carieră.

Cine este Costin-Radu Canțăr

  • Radu Canțăr și-a început activitatea pe postul de consilier la cabinetul lui Ion Prioteasa, președintele PSD al Consiliului Județean Dolj. Anterior anului 1990, Prioteasa a fost șeful gospodăriei de partid din județul Dolj.

  • În perioada noiembrie 2013 – mai 2018, el a mai ocupat funcția de inspector de concurență în cadrul Consiliului Concurenței.

  • Este fiul lui Mircea Canțăr, fostul șef al organului local al PCR „Înainte”. După revoluție, Canțăr a preluat ziarul pe care l-a redenumit „Cuvântul Libertății”. La acest ziar și-a început cariera și Olguța Vasilescu.

  • Radu Canțăr era la momentul numirii în postul de agent guvernamental vicepreședintele TSD – Dolj. El fost susținut pentru acest post de Olguța Vasilescu și Claudiu Manda, dar și de către Victor Negrescu si Cristian Winzer.

  • Radu Canțăr a mai avut o tentativă de intra în diplomație, în 2016, dar a picat la concursul de admitere în MAE.

El s-a făcut remarcat în funcția de agent guvernamental după ce România a fost obligată de Comisia Europeană să restituie suma de 80 demilioane de euro. Procesul a fost pierdut din cauză că agentul guvernamental al României, Radu Canţăr, a înregistrat prea târziu cererea de chemare în judecată a Comisiei Europene. Contestaţia României a fost depusă pe 7 septembrie 2018. Termenul limită de depunere era 24 august 2018.

Comisia Europeană ceruse înapoi României încă din 13 iunie 2018 fonduri de 80 milioane euro. Motivul era acela că partea română nu actualizase softul de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), din subordinea Ministerului Agriculturii condus de Petre Daea (PSD).

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22