ALDE il acuza pe Dacian Ciolos ca le face cadou un an samsarilor de drepturi litigioase

Iulian Popescu | 31.12.2015

ALDE îl acuză premierul Dacian Cioloş, într-un comunicat transmis joi, că le face un cadou nesperat samsarilor de drepturi litigioase, prin amânarea cu un an a finalizării procesului restituirii proprietăților confiscate de comuniști.

Pe aceeași temă

 

"Le mai dă un an la dispoziţie, timp în care mai pot specula disperarea proprietarilor, cumpărând pe mai nimic drepturi de retrocedare pentru bunuri de sute sau chiar de mii de ori mai valoroase. Executivul a prelungit ieri, prin ordonanţă de urgenţă, termenul (1 ianuarie 2016) până la care ar fi trebuit să fie încheiată restituirea bunurilor naţionalizate în perioada regimului comunist", spune purtatorul de cuvant al partidului, Laura Chiriac.

 

"După 15 ani de aşteptare, prin actuala prelungire, proprietarilor li se confiscă posibilitatea de a se adresa legal instanţelor de judecată. Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau în echivalent, a imobilelor preluate abuziv în perioada regimului comunist în România, prevedea ca, „în situaţia neîndeplinirii obligaţiilor în termenul prevăzut la alin. (1), persoana care se consideră îndreptăţită poate formula plângere la judecătoria în a cărei rază teritorială este situat terenul, în termen de 30 de zile”. Guvernul nu face decât să prelungească un mecanism al retrocedărilor care, după 15 ani, a lăsat majoritatea proprietarilor fără niciun răspuns şi a îmbogăţit o clică politică. Amânarea dreptului legal de a acţiona în instanţă îi privează pe proprietari de unicul instrument pe care l-ar fi avut la dispoziţie pentru repararea unui şir imens de nedreptăţi, care a început cu naţionalizarea şi a continuat cu umilinţa suportată de proprietari pentru a-şi putea redobândi bunurile", se mai arata in comunicat.

 

***

 

Guvernul a amânat cu un an termenul până la care comisiile de fond funciar aveau obligaţia de a soluţiona toate cererile de restituire, de punere în posesie şi de eliberare a titlurilor de proprietate pentru terenurilor preluate abuziv în perioada regimului comunist.

 

Măsura a fost aprobată miercuri, în ultima şedinţă de guvern din acest an, prin OUG.

 

“Potrivit ordonanței de urgență, se amână până la data de 1 ianuarie 2017 termenul până la care comisiile locale și județene de fond funciar sau, după caz, Comisia de Fond Funciar a Municipiului București au obligația de a soluționa toate cererile de restituire, de a efectua punerile în posesie și de a elibera titlurile de proprietate. Inițial, comisiile de fond funciar aveau obligația să soluționeze cererile de retrocedare a terenurilor confiscate de regimul comunist până la 1 ianuarie 2016. Prin impunerea unor termene fixe, Legea nr. 165/2013 a urmărit să asigure finalizarea procesului de restituire a terenurilor către foștii proprietari, având în vedere că acest proces a început în anul 1991, se spune într-un comunicat al Guvernului.

 

Prin art. 5 al legii au fost constituite comisii locale pentru inventarierea terenurilor, având scopul de a identifica suprafețele care pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate pe fiecare unitate administrativ-teritorială. Până în prezent, procesul de inventariere a fost realizat în proporție de 98% şi a condus, în multe localități din țară, la identificarea a numeroase suprafețe, aflate în rezerva locală sau în proprietatea statului, care pot fi atribuite foștilor proprietari.

 

De asemenea, se prelungește cu un an, până la 1 ianuarie 2017, termenul de la care terenurile puse la dispoziția comisiilor locale în vederea finalizării procesului de restituire, dar nerestituite foștilor proprietari, vor trece, de drept, în Fondul național al terenurilor agricole și al altor imobile (denumit Fond național), administrat de Agenția Domeniilor Statului, și vor fi afectate valorificării punctelor potrivit Legii nr. 165/2013. Această măsură a fost luată, iniţial, cu scopul de a determina comisiile de fond funciar să finalizeze procesul de restituire în natură şi avea ca termen data de 1 ianuarie 2016. Terenurile care vor trece de la autorităţile locale la Fondul naţional vor fi afectate exclusiv valorificării punctelor acordate potrivit legii.

 

În majoritatea localităților încă nu a fost finalizat procesul de restituire efectivă a terenurilor. Or, dacă nu ar fi fost prelungit termenul, de la 1 ianuarie 2016 la 1 ianuarie 2017, terenuri aflate astăzi la dispoziția comisiilor locale de fond funciar, chiar și fostele amplasamente ale cetățenilor sau terenuri acordate prin hotărâri judecătorești, ar trece, în mod automat, în Fondul național. În această situație, terenurile pe care anumite persoane sunt îndreptățite să le primească ar face obiectul licitațiilor la care pot participa exclusiv deținătorii de puncte. Prorogarea termenului are, astfel, rolul de a preîntâmpina o situație, contrară ordinii juridice și scopului avut în vedere de legile restituirii.

 

O altă prevedere se referă la amânarea, pentru data de 1 ianuarie 2017, a termenului de la care foștii proprietari vor putea valorifica punctele, prin participarea la licitaţiile naţionale, în cadrul cărora se vor putea achiziţiona imobile din Fondul național. Anterior, termenul era stabilit pentru 1 ianuarie 2016. Prelungirea acestui termen a fost necesară întrucât din cauza întârzierilor în procesul de inventariere, Fondul național nu corespunde, în acest moment, ca structură a terenurilor care îl compun, nici la nivel teritorial, nici la nivel valoric, scopului avut în vedere de lege. Prorogarea termenului vine și în întâmpinarea cererilor formulate de asociațiile foștilor proprietari, motivate de faptul că la 1 ianuarie 2016 ar exista un număr foarte mic de deținători de puncte, raportat la numărul mare de persoane care așteaptă această măsură compensatorie.

 

Măsurile adoptate prin acestă ordonanță de urgență au rolul să evite apariția unor blocaje în procesul de restituire, ceea ce ar putea afecta activitatea autorităților administrației publice locale de punere în posesie și de emitere a titlurilor de proprietate către foștii proprietari.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22