Alegerea noului președinte TVR, blocata în Parlament. Cine nu îl vrea pe George Orbean

Vlad Toma | 22.03.2016

Noul CA a votat sa il propuna pe George Orbean - cel care a fost nominalizat de Guvern - drept candidat pentru functia de presedinte-director general, in detrimentul Irinei Radu. PSD a anuntat insa ca nu-l va vota pe Orbean, Comisiile de Cultura dind un vot negativ.

Pe aceeași temă


UPDATE. Parlamentarii au votat pentru investirea lui George Orbean in functia de presedinte-director-general, dupa doua ore de la ora la care ar fi trebuit ca aceasta sedinta comuna de plen trebuia sa inceapa, insa votul nu este valabil intrucat nu a existat cvorum regulamentar - au fost 199 deputati si senatori, insa ar fi trebuit sa fie 272 prezenti la vot. Majoritatea parlamentarilor PSD nu si-au exprimat votul.

 

Rezultatul votului: 130 voturi pentru, 59 impotriva. Votul insa nu este valabil pentru ca era nevoie sa fie cel putin 272 cei care au raspuns apelului la vot (cvorum de vot). Votul se reia saptamana viitoare marti. Anuntul a fost facut de Calin Popescu Tariceanu.

 

UPDATE  Parlamentarii voteaza totusi pentru investirea lui George Orbean in functia de presedinte-director-general, dupa doua ore de la ora la care ar fi trebuit ca aceasta sedinta comuna de plen trebuia sa inceapa, scrie HoNews.ro.Initial, parlamentul a avut cvorum pentru acest vot - este nevoie sa fie cel putin 272 de deputati si senatori, apoi s-au luat pauze de consultari si, potrivit unor surse, intrucat ar fi fost o situatie fara precedent, s-a propus ca premierul Ciolos sa dea o Ordonanta de Urgenta pentru asigurarea interimatului functiei de director. La apelul nominal realizat in plen au raspuns insa 274 de deputati si senatori, astfel incat procedura de vot se poate desfasura.

 

UPDATE: Plenul Parlamentului nu poate alege un presedinte-director general din lipsa de cvorum, multi parlamentari lipsind de la lucrari. Interimatul actualului presedinte al TVR, Irina Radu, expira astazi. Potrivit Hotnews, conducerea celor doua camere intentioneaza sa ceara premierului Ciolos sa dea o Ordonanta de Urgenta pentru ca TVR sa nu ramana fara presedinte.

 

UPDATE La audierile din comisiile de cultura, Orbean a primit aviz negativ, PSD anutind ca nu-l va vota in plen. De altfel, Orbean s-a confruntat cu mai multe intrebari si comentarii ostile din partea mai multor parlamentari PSD si PNL.

 

Daca investirea lui Orbean este respinsa, procedura se reia. Membrii titulari ai noului CA se reunesc in sedinta si voteaza o noua propunere de PDG - sanse mari ca aceasta sa fie Irina Radu - aceasta noua candidatura este audiata de comisiile de cultura care dau aviz, ulterior numirea merge la vot final in plenul reunit. Urmeaza ca plenul reunit, convocat pentru miercuri la 10.30, sa voteze in legatura cu investirea lui Orbean.

Orbean i-a acuzat pe membrii comisiei  ca fac "bascalie generala". "Ma scuzati ca am fost atat de penibil asa incat sa produc aceasta stare de bascalie generala."

Orbean a confirmat pentru HotNews.ro ca cei de la PSD si PNL i-au propus sa isi retraga candidatura, insa a refuzat.   PNL precizeaza insa ca il va sustine pe Orbean si ca nu i-a cerut sa isi retraga candidatura.PSD nu-l vrea pe Orbean, propus de Guvern

 

 Senatorul PSD Georgica Severin a declarat pentru HotNews.ro ca trei lucruri au contat cand PSD s-a pronuntat impotriva lui. Primul e "Sorbonica de la Spiru", anume faptul ca Orbean "n-are studii" sau are studii "limitate" si prea recente: trei ani de Relatii Internationale la Spiru Haret, facultate terminata recent, plus Istoria, pe care o frecventeaza inca la aceeasi universitate. Al doilea motiv - ca si-a schimbat prea des locul de munca, ceea ce a trezit neincredere. Al treilea motiv - "faptul ca habar nu avea, nu putea sa zica ce e in TV (...) fiind consilierul fostului presedinte Stelian Tanase, ma asteptam sa cunoasca mai bine problemele". [N.red.: in cazul ultimilor PDG ai TVR, Stelian Tanase si Claudiu Saftoiu, ambii propusi politic, votul de investire a fost facut desi acestia nu aveau cunostinte detaliate despre situatia din TVR si nici planuri bine puse la punct pentru revirimentul institutiei].

 

 

UPDATENoul Consiliu de Administrație al Societății Române de Televiziune l-a propus pe George Orbean pentru funcția de președinte-director general al SRTv. Prezent marți în cadrul audierilor din Comisiile reunite de cultură ale Parlamentului, George Orbean a spus că sunt soluții pentru salvarea TVR:

 

"Cred că TVR se poate salva ca orice întreprindere sau organizație care se află în criză, identificând problemele care au dus la criza respectivă și eliminându-le. În momentul în care discutăm știu că insolvența este imposibil de aplicat la TVR. Nu am în vedere concedieri, aici este o discuție extrem de lungă și de speciaosă, referitor și la taxa tv, la bugetul și datoriile TVR. Părerea mea este că o decizie în sensul acesta se poate lua în momentul în care îți dai seama cum funcționează lucrurile din interior și de unde sunt aceste pierderi", a spus Orbean.

 

El a cerut un audit la TVR pentru a analiza situația. SRTv, a mai spus el, e supusă unei analize la acest moment și a înaintat un termen de 30 de zile în care va veni cu o strategie de redresare a televiziunii publice.

 

"Este o situație financiară extrem de proastă, ajunsă la limită, este o problemă legată de plata salariilor, ceea ce este ultimul stadiu al unei crize într-o instituție ca TVR și este o chestiune legată de strategia de redresare, pentru că mă gândesc în primul rând la salariații televiziunii. Toată lumea vorbește aici despre bani și despre business plan și despre strategie de programe. Eu îmi imaginez că salariatul de la TVR o să vadă un nou CA, un nou președinte — director general și va auzi, într-un fel sau altul, aceleași cuvinte poate într-o altă ordine. Mesajul principal pe care trebuie să îl dăm se adresează acestor oameni, fără de care nu putem să punem toate strategiile una peste alta și să facem minuni. Dacă oamenii din TVR nu cred că se poate schimba ceva, dacă oamenii din TVR nu își recâștigă mândria de a fi angajații unei televiziuni publice, atunci totul va fi în zadar și probabil că va fi un nou mandat incomplet", a adăugat el, potrivit Agerpres.

 

George Orbean și-a început activitatea în presa locală la sfârșitul anilor ’90, arată Hot News. Ulterior, el a trecut ca producător sau manager de proiect prin mai multe posturi TV:

  • 1998-2001 - producator executiv Prima TV
  • 2001-2003 - senior editor la stirile Antena 1
  • 2003-2004 - producator general National TV
  • 2006-2007 - manager de proiect si director Neptun TV
  • 2008-2009 - managerul dezvoltarii retelei de posturi locale Realitatea TV
  • 2009-2010 - manager de proiect Jurnal TV (Republica Moldova)
  • 2011-2013 - manager de proiect Digi 24

 

Tot marți, PSD și PNL s-au declarat împotriva nominalizării lui Orbean, parlamentarii celor două partide propunându-i acestuia să renunțe la candidatură, însă Orbean a refuzat. Comisiile de cultură au avizat negativ numirea lui Orbean, cu 15 voturi pentru și 18 împotrivă. Președintele comisiei de cultură din Senat, Georgică Severin, a spus că PSD nu-l va vota pe George Orbean pentru funcția de președinte-director general al SRTv. Votul în plen va fi dat miercuri dimineață.

 

UPDATE: Au fost 312 voturi "pentru" si 21 de voturi "impotriva".

 

UPDATE: UDMR a parasit sala inainte de vot in semn de protest fata de numirea Oanei Stanciulescu. "Eu sunt aici in Parlament de 26 de ani nu am apucat o luare de cuvant in care sa se apere Miscarea Legionara si mi-am respectat colegii. Sa ne trezim in 2016 ca in mod direct sa apere cineva miscarea legionara eu nu pot concepe acest lucru. Vom parasi sedinta daca cei care au sarit in apararea Miscarii legionare nu-si vor cere scuze," a declarat Marko Bella, citat de Hotnews.

 

Conform sursei citate, deputatul Aurel Vainer a criticat nominalizarea Oanei Stanciulescu in Consiliul de Administratie al TVR. "Doamna Oana Stanciulescu, ziarista recunoscuta de inalta calitate, s-a implicat fundamental in acest proces de a combate legea (217/2015, n. Red.), care a fost propusa si initiata de PNL. Vreau sa punctez atitudinea pro aducerea pe primul plan a Miscarii Legionare si a unor liderii ai Miscarii Legionare - este vorba de poetul Radu Gyr, care a fost un pilon al Miscarii Legionare", a spus Vainer.
 

UPDATE: Comisiile parlamentare de cultura au dat aviz favorabil noului Consiliu de administratie al TVR.

 

Presedintele director general al TVR va fi ales apoi dintre cei 13 membri ai noului Consiliu, anunta Hotnews.


Candidatii vor fi auditati in comisiile de Cultura si apoi validati de plen.


 

Lista completa a candidatilor propusi:

 

Președinție: Christel Țopescu, titular, Ana Maria Sandu, supleant

 

Guvern: George Orbean.

 

PSD: Irina RADU, titular (in prezent director gen.interimar), Doina GRADEA, titular, Alfred BULAI, titular, Elena Anca DINDIRICĂ, supleant, Smaranda VORNICU SHALIT, supleant, Lucian ROMAŞCANU, supleant

 

PNL: Ionica Oana STĂNCIULESCU, titular, Radu CARP, titular, Adriana – Silvia MESESIAN, supleant, Cristian Vasile PETCU, supleant

 

UDMR: DEBRECZENI Hajnal – titular, ROSTÁS – PÉTER István, supleant

 

UNPR: Ruxandra GAROFEANU, titular, Savu Cătălin CĂTANĂ, supleant

 

ALDE: Valeriu Cristian HADJI- CULEA, titular, Gheorghe BĂLĂŞOIU, supleant

 

Grupul Parlamentar al Minorităţilor Naţionale: Raico CORNEA, titular, Andrea-Julika GHIŢĂ, supleant.

 

Personalul angajat al Societăţii Române de Televiziune: Monica Simona GHIURCO, titular, Teodor Gabriel GIURGIU, titular, Cornel MIHALACHE, supleant, Luminiţa VELCIU, supleant

 

Principala problema a noului Consiliu va fi situatia financiara a TVR, existand pierderi cumulate pe 2015 de 689 milioane lei.

 

ALDE a depus zilele trecute la Camera Deputatilor o initiativa legislativa referitoare la insolventa TVR.
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22