Alegerea procurorului european. Președintele LIBE: nu există un stăpân care să spună ”așa facem”

Redactia | 28.02.2019

Claude Moraes spune că Parlamentul European și Consiliul UE sunt parteneri egali, iar în negocierea pentru procurorul sef european nu conteaza diferenta de voturi între cei doi candidați.

Pe aceeași temă"Votul lor (al membrilor Consiliului UE-n.r.) este egal cu votul nostru. Noi suntem egali. Ei au votat, noi am votat si cu asta s-a terminat povestea. (...) In cele din urma, la negocieri, atat Consiliul, cat si Parlamentul European vor fi parteneri egali in aceasta negociere. Este adevarat ca statele membre candidatul francez a fost foarte mult inainte si la noi a fost foarte mica diferenta dintre candidati, dar in negociere, o negociere matura, nu se va spune, nu se va uita nimeni la asta. Vom vedea care este cel mai bun candidat. Nu va fi simplu, exista o diferenta intre cum s-a votat, dar asta este democratia, asa vrem sa se intample voturile"
, a declarat la Antena 3, preluata de Ziare.com, presedintele Comisiei LIBE, Claude Moraes, intrebat daca va conta faptul ca in comisiile LIBE si CONT a fost un vot foarte strans, iar in Consiliul UE a fost net in favoarea candidatului francez.

Moraes a sustinut ca trebuie sa existe consens si negocieri.

"Asa functionam noi. Chiar daca suntem blocati, trebuie sa cedeze cineva, ca sa ajungem la un consens. Nu exista un stapan care sa spuna - 'nu va mai jucati, asa am decis, asa facem'. Democratia nu e perfecta si nici aceasta situatie nu e perfecta. Membrii Consiliului sunt din stale membre, dar nu e partea aleasa a UE. Nu trebuie sa subestimati ceea ce face Parlamentul intr-o negociere. Este o procedura noua, nu e testata", a mai spus Moraes, intrebat daca nu exista o putere mai mare de negociere din partea Consiliului UE.

Laura Codruta Kovesi a fost desemnata in Comisiile CONT si LIBE cel mai potrivit candidat pentru sefia Parchetului European, dupa o audiere-maraton in Parlamentul European.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22