Alegeri Locale. Votul politic la consiliile județene. Cât a pierdut PNL în favoarea PSD

Marilena Stancu | 11.06.2024

Harta politică a împărțirii funcției de președinte de consiliu județean arată, fără a fi rezultate definitive, un avans considerabil al PSD: 26 de consilii județene.

Pe aceeași temă

Gheorghe Flutur și Iulian Dumitrescu, detronați

PSD a reușit să preia conducerea a două consilii județene conduse de PNL de mai multe mandate: La Suceava, Gheorghe Flutur îl lasă locul lui Gheorghe Șoldan de la PSD. De altfel, liberalii au pierdut și primăria din Suceava, la cârma căreia de aflau de 20 de ani. Celălalt liberal care nu mai prinde un mandat este controversatul Iulian Dumitrescu de la CJ Prahova, aflat sub control judiciar într-un dosar de luare de mită. În locul său vine Virgiliu Nanu -PSD.

Cele 27 de județe care vor fi conduse de PSD: Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea.

Președinți de consilii județene din PNL: Alba, Arad, Bihor, Brașov, Cluj, Constanța, Iași, Ilfov, Sălaj, Sibiu.  

UDMR are 4 președinți de consiliu județean: Covasna, Harghita, Mureș și Satu Mare.

În trei județe au fost alianțe electorale. În Timiș, PSD și PNL au format alianță electorală și l-au avut candidat comun pe deputatul PSD Alfred Simonis. La fel și în Ilfov, unde a câștigat liberalul Hubert Thuma. În Prahova, PSD s-a aliat cu PUSL pentru a-l susține pe Virgiliu Nanu.

USR/Alianța Dreapta Unită nu a câștigat niciun post de președinte de Consiliu Județean.

Câteva recorduri

În Alba, liberalul Ion Dumitrel este la al șaselea mandat de președinte CJ. În Covasna, Sandor Tamas și în Harghita, Csaba Borboly, amândoi din partea UDMR, intră în al cincilea mandat. Au câștigat al patrulea mandat: Horia Teodorescu - PSD în Tulcea și Emil Radu Moldovan - PSD în Bistrița-Năsăud.

Ce Consiliu Local are Nicușor Dan în București

Rezultatele parţiale după numărarea a 80% din voturile exprimate, anunțate de BEC, arată că PSD a obţinut 27% din voturi pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), urmat de Alianţa Dreapta Unită - 26,6%, și PNL - 12%. În Consiliul Local vor mai fi reprezentate PUSL, care a obținut 10%, AUR cu 8% și REPER, cu 7%.

Potrivit BEC, prezența la vot a fost de 50,02% la alegerile locale și de 52,42% la cele pentru Parlamentul European.

Spre deosebire de alți ani, Biroul Electoral Central a comunicat primele rezultate parțiale ale alegerilor locale și europarlamentare abia luni, la ora 16:00. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22