Alexandru Rafila: Nu există explicație științifică potrivit căreia infectările vor scădea de la sine

Redactia | 12.07.2020

Alexandru Rafila spune că există riscul ca România să ajung brusc la numere mai mari ale infectării cu coronavirus.

Pe aceeași temă

Medicul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Epidemiologie şi reprezentant al ţării noastre la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a declarat, la Digi24, că, așa cum am ajuns rapid de la 400 la 700 de cazuri zilnice, la fel se poate ajunge și la numere mai mari și că nu există explicație științifică pentru ideea potrivit căreia infectările vor scădea de la sine.

Dacă ne apropiem de un nou vârf putem considera că e bine, înseamnă că se oprește creșterea. Eu sper să fie așa, dar lucrul ăsta nu se poate întâmpla mai repede de câteva săptămâni”, a declarat Rafila, întrebat dacă România se apropie de un vârf al epidemiei.

Alexandru Rafila a spus că situația din județele în care nu se mai înregistrează cazuri noi trebuie menținută prin supravegherea foarte atentă a posibilelor riscuri de reapariție a virusului și că ar trebui ajutate județele unde există focare.

Despre pacienții pozitivi care s-au externat la cerere, Rafila a declarat că, dacă aceștia se izolează la domiciliu și nu intră în contact cu alte persoane, probabil nu vor avea un efect important asupra sănătății publice, dar poate exista pentru ei un risc din punctul de vedere al evoluției bolii.

Sper din tot sufletul că nu se va ajunge ca acele persoane externate pozitive să meargă pe litoral sau în cluburi, pentru că atunci discutăm de iresponsabilitate totală”, a adăugat el.

Specialistul OMS a arătat cum pot fi combătute unele mituri periculoase care generează o atitudine responsabilă, în parte, pentru creșterea numărului de îmbolnăviri din ultimele săptămâni.


1. Nu există COVID. Ați văzut sau știți pe cineva care a luat COVID-19?

Alexandru Rafila: Cunosc foarte, foarte multe persoane, cred că și dvs cunoașteți foarte multe persoane publice din România care au fost infectate. Din păcate, repetăm câteodată un scenariu pe care l-am mai întâlnit și în anul 2009, când a existat pandemia cu A(H1N1), așa-numita gripă porcină, când trigger-ul pentru oameni ca să se vaccineze a fost legat de evoluția tragică a bolii în cazul unei persoane cunoscute, o persoană publică.

Sunt foarte multe drame, am numeroși colegi care s-au infectat și care au trecut prin forme medii spre severe ale bolii și pentru care am fost foarte îngrijorat.

Faptul că virusul există pentru mine, ca microbiolog, este extrem de clar. Mai mult, noi, la Institutul „Matei Balș”, dar și la alte instituții, la Institutul Cantacuzino, dar și în zona privată au existat studii care au secvențiat integral genomul acestui virus să vadă dacă are „un specific” românesc, pentru că există întotdeauna această dorință de a da o notă de originalitate inclusiv bolilor infecțioase; este un virus, însă, care nu a suferit mutații majore și care se dovedește în continuare că se și transmite cu mare ușurință și că produce în continuare complicații și poate să ducă la deces.

2. Tinerii nu iau COVID-19 și oricum, dacă îl iau, e ca și când nu l-ar avea

Alexandru Rafila: Aici este o jumătate de mit, pentru că într-adevăr, tinerii, adulții tineri, copiii, în marea majoritate a cazurilor, fac forme ușoare ale bolii sau sunt asimptomatici, deci există o parte de adevăr. Asta nu înseamnă că nu se îmbolnăvesc și mai mult, nu înseamnă că ei nu transmit boala altor persoane, inclusiv unor persoane vârstnice apropiate, și probabil că aici avem în continuare de lucrat, în sensul că trebuie să înțeleagă toată lumea că trebuie să existe această solidaritate între generații, iar protejarea celor mai expuși, celor vulnerabili, cred că este de datoria tuturor, inclusiv a tinerilor care fac forme ușoare de boală. Deci, e bine ca și ei să se protejeze, pentru că în lipsa bolii, aceasta nu se poate transmite nici categoriilor vulnerabile.

3. Dacă lucrăm la sistemul imunitar, luăm vitamina C, D, nu avem cum să luăm virusul

Alexandru Rafila: Este ciudat să vii acum, în secolul XXI, cu argumente de acest gen. Imunitatea față de o boală infecțioasă este ceva specific. Ai un anumit microorganism, iar neutralizarea lui se realizează cu anticorpi care se potrivesc, au un matching perfect cu acel microorganism. Nici vitamina C, nici vitamina D n-au nimic în legătură, de fapt, cu producerea unui răspuns specific, ci fac parte, alături de alte suplimente alimentare, dintr-o nutriție corespunzătoare, care, sigur, este utilă pentru a avea o viață sănătoasă, pentru a avea un răspuns imun eficient, dar asta nu are legătură cu prevenirea transmiterii bolii sau cu modul de evoluție a bolii. Persoane care sunt chiar foarte bine hrănite sunt vulnerabile la boală.

Aportul suplimentar de vitamine nu este documentat că ar influența evoluția bolii.

4. Nu se moare de COVID-19! Persoanele raportate au, de fapt, comorbidități

Alexandru Rafila: Colegii mei din spitalele de boli infecțioase știu foarte bine cum evoluează această boală. Prima dată, a fost focalizată pe boala pulmonară, dar ulterior, leziunile la nivelul miocardului, leziunile renale, leziunile la nivelul sistemului nervos s-au dovedit că pot complica foarte mult boli cronice și se poate ajunge la deces. Aceste micro-embolii care apar și fac nefuncționale foarte multe organe în timpul infecției cu noul coronavirus sunt de foarte multe ori cauza decesului. Decesul poate să fie provocat direct de o insuficiență respiratorie datorată infecției cu noul coronavirus, dar toate acele leziuni care apar la nivelul celorlalte organe duc și la decesul pacienților care deja au o boală cronică cardiovasculară, renală sau la nivelul sistemului nervos.

Infecția cu noul coronavirus duce la complicarea și la o evoluție total nefavorabilă în cazul multor afecțiuni cronice și în mod clar din acest motiv OMS - care chiar dacă este oarecum blamată sau discutată în această perioadă, are un corp tehnic extraordinar și au făcut niște lucruri extrem de importante pentru ca situația la nivel global să nu evolueze mult mai rău decât evoluează în momentul de față - deci, recomandarea este de a raporta persoanele infectate cu noul coronavirus, dacă se produce decesul, ca fiind în legătură cu această infecție.

Această recomandare poate să facă și cifrele comparabile între țări. Dacă fiecare țară ar avea alt sistem de raportare, atunci nu putem să comparăm nici măcar gravitatea infecției.

5. Se dau bani rudelor pentru a semna și a fi de acord cu COVID-19 drept cauză a decesului

Alexandru Rafila: Aici să știți că m-ați prins, pentru că nu înțeleg care este scopul acestui demers. Când un certificat de deces este completat, nu are niciun fel de implicare familia. În ce fel ar putea să influențeze completarea unui certificat? Pentru că acest document se completează de către medic.

Este exclus ca acest lucru să se poată întâmpla. Repet: nu înțeleg care poate să fie finalitatea. Ca să pară că au murit mai multe persoane? Cred că mor suficiente, nu trebuie să ajungem la cifre și mai mari decât cele care se înregistrează acum. Dimpotrivă! Noi ne luptăm să avem cât mai puține decese.

Lipsa de logică și lipsa de bun-simț pentru astfel de afirmații cred că este evidentă pentru cine este de bună-credință.

6. Virusul este „vlăguit”

Alexandru Rafila: Eu aș întreba care este unitatea de măsură a vlăguirii sau a puterii virusului. Când faci o astfel de afirmație, înseamnă că ai măsurat capacitatea patogenă a unui virus - se numește virulență, apropo de chestiunea asta - și ai constatat printr-un studiu, printr-o cercetare, că lucrurile au evoluat în sensul reducerii transmiterii virusului, apariției de infecții mult mai ușoare și dispariției deceselor. Or, o astfel de afirmație, doar pe baza unei investigații de moment, nu cred că poate fi luată în considerare nici din punct de vedere medical, nici din punct de vedere general, pentru că nu se bazează pe nimic.

7. Până când nu văd excavatoare ridicând morții, nu cred!

Alexandru Rafila: Cred că aici sunt probleme de altă natură, care nu fac parte din specialitatea mea medicală și nu pot să le comentez, dar efortul tuturor cadrelor medicale este să evite decesul. Aceasta este provocarea supremă. Dacă personalul medical s-ar infecta în proporție de 50 la sută și n-ar mai fi capabili să acorde asistență medicală, atunci probabil că o astfel de „viziune” ar putea să se întâmple și probabil că persoana sau persoanele respective ar fi într-adevăr convinse de existența acestui virus.

Într-o societate care vrea să fie în zona de civilizație din Europa cred că o astfel de discuție nu poate să aibă loc.

Provocarea lui Alexandru Rafila

Cel mai întâlnit lucru - și aici probabil că avem foarte mult de intervenit și de modificat - sunt comportamentele individuale care nu țin cont de faptul că o persoană, care nu poartă de exemplu mască într-un spațiu închis poate transmite boala, spune Alexandru Rafila întrebat fiind care este experiența lui personală cu idei/comportamente aberante.

„Avem foarte mult de lucru să ne putem să ne convingem concetățenii sau pe unii dintre concetățeni de necesitatea protejării celor cu care vin în contact și să înțeleagă fiecare că există o responsabilitate socială, pentru că suntem ființe sociale. Avem un cod de legi, un cod etic, trăim într-o societate europeană și sănătatea publică, care înseamnă sănătatea comunității, trebuie să fie protejată de responsabilitatea individuală”, a arătat Alexandru Rafila.

„Cred că aici o să fie cheia problemei și eu tocmai lansam așa, un soi de competiție. Cred că am putea, dacă ne hotărâm cu toții - și zona media, dar neapărat și zona politică - să lansăm o provocare generală în societate, prin care în două-trei săptămâni să reușim să schimbăm acest trend rapid crescător într-unul descrescător. Dacă lumea generează o atitudine de respectare a acestor reguli în toate păturile societății, lucrurile pot să reintre pe un făgaș mai normal”, crede profesorul Rafila.

Raed Arafat, un nou avertisment după recordul de cazuri de sâmbătă: „Situația este într-o dinamică crescătoare, nu este sub control”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul MAI, Raed Arafat, a atras atenția, sâmbătă, la TVR, că situația riscă să se înrăutățească în România.

„Aceste date ne spun că situația este încă într-o dinamică crescătoare, nu este sub control. Apar focare, dar există și transmitere comunitară foarte importantă”, a declarat Raed Arafat. Acesta a dezvăluit că sunt zone mai afectate în acest moment, dar asta nu înseamnă că celelalte sunt scutite, ”pot și ele oricând să înceapă să aibă mai multe cazuri”. Pentru a reduce transmiterea a coronavirusului, Raed Arafat recomandă purtarea măștii, spălatul pe mâini și evitarea locurilor aglomerate. „Nimeni nu vrea să se întoarcă la restricții, este discutată în acest moment intenția resticționării din nou, dar, ca să nu ajungem la acest lucru, trebuie să aplicăm regulile de distanțare și de purtare a măștii, de evitare a contactului cu persoanele care au risc de transmitere”, a mai precizat Raed Arafat. Conform șefului DSU, în acest moment principala provocare o reprezintă supraaglomerarea spitalelor, în cazul în care numărul persoanelor infectate cu coronavirus va continua să crească.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22