Alianta Medicilor reactioneaza: "coruptie ucide! Si nu doar in Colectiv, ci zi de zi!"

Dora Vulcan | 28.04.2016

Alianta Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical a reactionat, joi, la scandalul dezinfectantilor diluati din spitale, in ziua in care Ministerul Sanatatii a anuntat controale ale Corpului de Control in acest caz.

Pe aceeași temă

 

 

Alianta Medicilor acuza, intr-o scrisoare deschisa, faptul ca "Sanatatea este un drept fundamental. Cum asigura statul acest drept? Iata ca avem o firma care are contracte cu majoritatea spitalelor din tara pentru furnizarea de produse dezinfectante si care furnizeaza, in fapt, produse neconforme (fapt dovedit de o ancheta jurnalistica). In acest timp, institutiile statului, platite din banii nostri, ce pozitie iau? Pozitia evaziva indelung exersata si perfect mimata de atatea ori incat nu mai surprinde pe nimeni: nu putem dovedi nimic, nu avem laboratoare acreditate, nu stim cine poate fi responsabil. Daca statul roman exceleaza in ceva, este in diluarea pana la disparitie a responsabilitatii", informeaza Hotnews.

 

"Noi, ca medici, dumneavoastra, ca pacienti, noi toti trebuie sa intelegem un lucru: statul ne-a lasat din mana. Suntem de capul nostru. Nici macar nu mai avem siguranta ca ceea ce noi va prescriem dumneavoastra corespunde ca substanta activa si are concentratia scrisa pe eticheta. Daca nu corespunde, evident, medicul este de vina in totalitate fiindca nu avem un organism care sa normeze, ci zece institutii care paseaza una alteia responsabilitatea pana la plictisul sau decesul reclamantului. Suna dur, dar traim zi de zi in aceasta situatie", subliniaza reprezentantii Aliantei Medicilor.

 

 

Scrisoarea deschisa a Aliantei Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical:

 

<< Ce ofera statul roman cetatenilor sai?

 

Traim cu convingerea ca suntem cetatenii unui stat democratic, caruia ii platim impozite si taxe, si care se obliga, prin Constitutie, sa ne asigure drepturile. Printre altele, dreptul la sanatate.

 

Suntem la 26 de ani de la Revolutie. La 6 luni de la miscari de strada care au avut drept lozinca "coruptia ucide" si care au provocat caderea unui guvern. Ne-am astepta ca institutiile statului sa isi fi inteles pe deplin rolul. Nu este asa.

 

Sanatatea este un drept fundamental. Cum asigura statul acest drept? Iata ca avem o firma care are contracte cu majoritatea spitalelor din tara pentru furnizarea de produse dezinfectante si care furnizeaza, in fapt, produse neconforme (fapt dovedit de o ancheta jurnalistica). In acest timp, institutiile statului, platite din banii nostri, ce pozitie iau? Pozitia evaziva indelung exersata si perfect mimata de atatea ori incat nu mai surprinde pe nimeni: nu putem dovedi nimic, nu avem laboratoare acreditate, nu stim cine poate fi responsabil. Daca statul roman exceleaza in ceva, este in diluarea pana la disparitie a responsabilitatii.

 

Noi, ca medici, dumneavoastra, ca pacienti, noi toti trebuie sa intelegem un lucru: statul ne-a lasat din mana. Suntem de capul nostru. Nici macar nu mai avem siguranta ca ceea ce noi va prescriem dumneavoastra corespunde ca substanta activa si are concentratia scrisa pe eticheta. Daca nu corespunde, evident, medicul este de vina in totalitate fiindca nu avem un organism care sa normeze, ci zece institutii care paseaza una alteia responsabilitatea pana la plictisul sau decesul reclamantului. Suna dur, dar traim zi de zi in aceasta situatie.

 

Ni s-ar fi parut normal ca, la cea mai mica suspiciune, loturile de substante dezinfectante sa fie oprite de la folosire pana la clarificarea conformitatii, chiar si prin analiza efectuata intr-un laborator neacreditat, fiindca la urma urmei, vorbim despre substante a caror masluire pune viata oamenilor in pericol, in mod direct. Putem accepta ca statul roman sa nu poata asigura cea mai scumpa terapie pentru melanomul malign, sa spunem, dar nu e de acceptat sa nu asigure asepsia si antisepsia manevrelor chirurgicale, o descoperire care apartine secolului al XIX-lea.

 

Sa nu fim naivi! Din Sanatate se produc multi bani. Nu numai in Romania, ci peste tot in lume. Statul in niciun caz nu poate, si nici nu trebuie, sa mimeze naivitatea. Nu este de acceptat ca statul sa se bazeze pe buna credinta a unei firme private, mai ales a unei firme care detine, dupa cum se vede, monopolul unui sector. Nici noi nu putem sa credem in naivitate, ci doar in rea-vointa si in deliberare, care nu sunt de acceptat. Dupa cum se vede, coruptia ucide! Si nu doar in Colectiv, ci zi de zi.>>

 

 

Tolo.ro a publicat joi rezultatele unui test comandat la ICECHIM in privinta biocidului folosit pentru dezinfectarea salilor de operatie din Romania. Conform investigatiei, substanta activa a acestor dezinfectante ar fi diluata de 10 ori.

 

Hexifarma a anuntat joi dupa amiaza ca opreste productia de dezinfectant, ca va face propria sa ancheta si ca se ofera sa plateasca absolut toate analizele solicitate de minister in cele peste 500 de spitale care folosesc produsul. Anuntul Hexifarma a venit dupa ce Corpul de Control din Ministerul Sanatatii a demarat controale privind dezinfectantii produsi de compania Hexi Pharma si distribuiti in peste 300 de spitale din 40 de judete din Romania, dezinfectanti despre care o ancheta a Gazetei Sporturilor publicata saptamana aceasta a dezvaluit ca sunt diluati si au calitate foarte slaba. "In cadrul acestor controale vor fi ridicate probe din dezinfectanti pentru a fi trimise la testare in vederea stabilirii eficientei acestora. De asemenea, in cadrul acelorasi controale, se vor recolta probe separat si vor fi trimise la laboratoare pentru a verifica daca concentratiile inscrise pe eticheta sunt in concordanta cu continutul", informeaza Ministerul Sanatatii, intr-un comunicat citat de Hotnews.

 

"Odata cu aparitia in spatiul mediatic a problemelor legate de situatia biocidelor, ministrul Sanatatii a dispus Corpului de Control demararea unor controale mixte impreuna cu Inspectia Sanitara de Stat si Serviciile de Control in Sanatate Publica din cadrul Directiilor de Sanatate Publica. Precizam faptul ca aceste controale se vor derula in stransa legatura cu ancheta penala aflata pe rolul Parchetului General", precizeaza Ministerul Sanatatii, in comunicat.

 

Ministerul Sanatatii mai informeaza ca va dispune prin intermediul Directiilor de Sanatate Publica, ca toate unitatile sanitare din tara care utilizeaza dezinfectantii achizitionati de la compania Hexifarma sa verifice prin autocontrolul propriu eficienta acestora. Directiile Judetene de Sanatate Publica vor supraveghea acest proces si, de asemenea, prin sondaj vor recolta probe suplimentare pe care le vor analiza in laboratoarele proprii.

 

Parchetul General s-a autosesizat marti in cazul dezinfectantilor diluati din spitale, dupa ancheta jurnalistilor de la Gazeta Sporturilor care arata ca solutiile ar fi diluate.

 

 

 

Investigatia publicata pe tolo.ro arata ca Suprasept, un biocid folosit de firma care dezinfectează 2.000 de săli de operație din România, din peste 350 de spitale, ar fi fost considerat „etichetat necorespunzător” în Raportul DSP pe 2014, fara ca autoritatile statului roman sa ia masurile necesare in aceasta privinta.

 

"În urma articolelor despre Colectiv, ziarul a primit două rețete din interiorul fabricii Hexi Pharma care arată că mai multe produse, printre care și Suprasept, sînt diluate.

 

Gazeta a cumpărat în decembrie 2015 un bidon sigilat de un litru de Suprasept din lotul cu nr: 172 din 08.2015 – Expiră în AUG 2018. Am plătit un test la laboratorul institutului de stat ICECHIM, al cărui rezultat ne-a sosit ieri, confirmînd documentele sursei din fabrică! Ambele substanțe active din Suprasept sînt diluate față de etichetă: prima de 10 ori !!! și a doua cu 30%.

 

Testul a costat 800 de lei, iar spitalele i-au dat lui Hexi Pharma, în ultimii 9 ani, contracte 30 de milioane de euro fără ca autoritățile să-i controleze vreodată în laborator substanțele. Nici patronul firmei, nici directorul general și nici ministrul sănătății n-au dorit să comenteze situația," se arata in investigatia publicata pe tolo.ro

 

 

Dupa aderarea Romaniei la UE, au fost create laboratoare care sa faca testele fizico-chimice pentru controlul biocizilor care au un rol important în combaterea infecțiilor nosocomiale. Conform unei surse de la un astfel de laborator, citata de tolo.ro, autoritatile statului nu au folosit expertiza acestor laboratoare.

 

Conform sursei citate, autoritatile nu controleaza concentratia produselor pentru dezinfectarea spitalelor livrate de diferite firme in spitalele din Romania.

 

 

O investigatie publicata saptamana trecuta de Tolo.ro arata, pe baza unor documente, ca dezinfectatele folosite in spitalele publice sunt de slaba calitate iar Directiile de Sanatate Publica nu iau masurile necesare pentru a bloca acest fenomen.

 

Investigatia publicata pe tolo.ro arata ca un mare furnizor de dezinfectate al spitalelor romanesti a livrat in ultimii ani produse cu o calitate foarte scazuta, iar Directiile de Sanatate Publica, aflate in subordinea ministerului Sanatatii, nu au luat masurile necesare pentru blocarea acestui fenomen. 

 

***

 

13 persoane ranite in incendiul din Colectiv ar fi murit din cauza unor infectii intraspitalicesti, conform unei investigatii publicate de Mirela Neag si Catalin Tolontan. Ancheta a avut la baza dosarele acestor pacienti, oferite de medicii de la spitalele Sf. Pantelimon, Spitalul de Arsi, Spitalul Municipal de Urgenta si Sf. Ioan.

 

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaş, a afirmat in martie, la Realitatea TV, că România nu are capacitatea de a identifica toate infecţiile nosocomiale (intraspitalicești) și a anunțat că va fi eliminată prevederea care împiedică raportarea numărului real de infecții din spitale.

 

"Situaţia este de aşa natură încât nu putem să avem în evidenţă toate aceste infecţii", a declarat ministrul, la Realitatea TV, precizând că se întâmplă acest lucru din cauza lipsei personalului şi a procedurilor standard.

 

"Sunt prea puţini specialişti care să analizeze aceste infecţii. Ar fi nevoie de o celulă la nivelui fiecărui spital", a spus ministrul, adăugând că acel articol din contractul de management care prevede că fondurile alocate scad în funcţie de infecţiile raportate este unul nefericit, care urmează să fie eliminat.

 

"Există infecţii şi trebuie să ştim care sunt acelea. Sunt şi bacterii care pot fi uşor de îndepărtat", a completat Patriciu Achimaş, adăugând că în curând vor fi anunţate noi măsuri privind acest domeniu.

 

Întrebat dacă a spus vreunui pacient că în altă ţară ar fi tratat mai bine, ministrul Sănătăţii a recunoscut că a făcut acest lucru. "Există situaţii excepţionate pe care nu le putem trata. Trebuie să ne dorim să rezolvăm majoritatea cazurilor, iar cele excepţionale să fie tratate acolo unde se pot trata", a mai declarat Patriciu Achimaş.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22