Alianta Medicilor: Romania nu are conditiile necesare pentru tratarea pacientilor arsi

Paul Cristescu | 10.11.2015

Alianta Medicilor a anuntat ieri, intr-un comunicat de presa, ca Romania nu are conditiile necesare pentru tratarea pacientilor care au suferit arsuri grave.

Pe aceeași temă

 

Alianta i-a acuzat pe Nicolae Banicioiu, fostul ministru al Sanatatii, pe Raed Arafat, secretar de stat MAI si pe medicii Ioan Lascar si Enescu Mircea Dan ca ar fi incercat "sa musamalizeze situatia reala si competenta noastra ca tara" in ceea ce priveste tratarea victimelor incendiului din Colectiv.


Reprezentantii Aliantei au precizat ca Romania nu are conditii "de a trata marii pacienti arsi", insa autoritatile au incercat sa ascunda acest lucru si au spus ca au tot necesarul de resurse. "In primul rand noi ca stat nu avem conditii de a trata marii pacienti arsi si nu am avut niciodata. Nu avem dotari, camere sterile, unitati de arsi. Nu suntem pregatiti cu personal si nu intelegem de ce nu s-a detasat personal de la unitatile spitalicesti din Romania pentru a suplini deficitul din Bucuresti. Iar daca ne cunoastem acest deficit de ce nu s-a cerut ajutor din prima clipa din strainatate? Dotarile nu se rezuma doar la materiale sanitare, e nevoie de conditii aseptice ridicate pe care, din pacate, nici un spital public din Romania nu le are", se mentioneaza intr-un document citat de ziare.com


Transferurile in strainatate, in insistenta ONG-urilor

Alianta Medicilor a adaugat ca "transferurile pacientilor s-au facut doar la insistenta ONG-urilor din Romania care au pus presiune pe Ministerul Sanatatii si pe managementul spitalelor". "Nu a existat niciun fel de intentie din partea guvernantilor de a transfera pacientii sau a cere ajutor. Aproape tot sprijinul a venit prin mobilizarea societatii civile, a cetatenilor romani din diaspora. Faptul ca pacientii au fost bine tratati, cat de bine s-a putut, e meritul personalului care a facut eforturi supraomenesti, fara dotari cu multe ore de munca si care au inceput sa fie epuizati. Protestam public impotriva ministrului demisionar - Nicolae Banicioiu, Prof. dr. Ioan Lascar, dr. Raed Arafat, Prof dr. Enescu Mircea Dan - care din motive necunoscute noua au incercat sa musamalizeze situatia reala si competenta noastra ca tara", se mai arata in comunicatul Aliantei Medicilor.
 

Varianta autoritatilor


Medicul roman Ciprian Isacu din Franta, seful Sectiei de arsi de la Centrul Spitalicesc Universitar din Bordeaux, a spus luni ca personalul medical din tara noastra a actionat ca la carte in cazul victimelor tragediei din Colectiv, aratand ca nu s-ar fi intervenit mai bine nici in Franta, Belgia sau Anglia.

Atat Raed Arafat si Nicolae Banicioiu, cat si directorii spitalelor bucurestene unde sunt internati raniti in urma incendiului din Colectiv au sustinut ca unitatile medicale au toate echipamentele necesare pentru tratarea victimelor, iar Guvernul va asigura toate fondurile de care este nevoie.

 

CITITI SI: Tragedia Colectiv. Bilantul creste la 47 de morti. Alte 15 persoane raman in stare critica


In plus, managerul Spitalului Militar, Florentina Ionita Radu, a explicat chiar luni de ce abia acum au inceput transferurile de pacienti peste hotare.

Medicul a spus ca "nu trebuie sa fim sub imperiul emotiilor" si sa intelegem ca, daca abia la o saptamana de la incendiu s-a inceput transferarea unor victime la spitale din strainatate, inseamna ca atunci a fost momentul optim pentru astfel de operatiuni.

Bilantul a ajuns la 47 de morti

Bilantul tragediei a ajuns, luni seara, la 47 de morti, dupa ce inca o victima de la Spitalul de Arsi din Capitala a decedat. Este al doilea ranit in urma tragediei din Colectiv care a murit luni, dupa ce, in cursul diminetii, a pierdut lupta cu ranile grave si jurnalista Teodora Matei, care se afla intr-o clinica din Israel.

In prezent, 83 de victime mai sunt internate in spitalele Capitalei, dintre care 14 in stare critica. Pana acum, 30 de raniti au fost transferati in afara tarii, insa patru au murit.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22