Alianța USR-PLUS insistă pentru desfășurarea alegerilor locale pe parcursul a două zile

Laurentiu Gheorghe | 08.07.2020

USR PLUS critică proiectul pentru organizarea alegerile locale adoptat în Parlament, pentru că prevede o singură zi de vot, pe 27 septembrie, ceea ce va duce la formarea de cozi la secțiile de votare.

Pe aceeași temă

Parlamentarii USR au depus amendamente la proiectul de lege, atât în Senat, cât și în Camera Deputaților, pentru ca alegerile să se organizeze în zilele de 26 și 27 septembrie, dar au fost respinse de vechile partide, se precizează într-un comunicat al Alianței transmis miercuri Agerpres.

„România nu se află într-un punct bun, din punctul de vedere al numărului de cazuri. De aceea, USR PLUS a propus o soluție simplă, pe care au avut-o în vedere toate celelalte state europene care au organizat alegeri în această perioadă – 2 zile de vot. Asta înseamnă mai puțină aglomerație în secțiile de vot, înseamnă să nu avem cozi. Când a fost voință politică, la referendumul din 2018 de exemplu, s-au putut organiza alegeri în două zile, când v-a fost clar că nu puteți opri diaspora de la vot s-au putut organiza alegerile pe trei zile. Nu e niciun motiv pentru care să nu se poată organiza alegerile locale în două zile, decât că vă este frică de faptul că iese mai multă lume la vot. Și dacă iese mai multă lume la vot sunt șanse mai mari ca oamenii voștri, de care românii s-au săturat, să fie schimbați”, a afirmat liderul deputaților USR, Cătălin Drulă.

La rândul său, europarlamentarul Dragoș Tudorache a arătat că „actuala majoritate parlamentară se teme de o prezență mare la vot, care ar putea produce surprizele de la alegerile europarlamentare de anul trecut, când cea mai nouă forță politică – USR PLUS – a reușit să egaleze partidele existente”.

„Extinderea votului pe mai multe zile ar fi asigurat o participare mai mare la acest proces, care ar fi legitimat aleșii locali, astfel încât să nu mai ajungem în situația de a avea primari aleși cu 17 – 18% din voturile din acea localitate. Dar limitarea votului la doar o zi nu pune probleme doar în ceea ce privește legitimitatea aleșilor, ci pune în pericol sănătatea și siguranța cetățenilor. Dacă ne doream cu adevărat să avem grijă de votanți, soluția era extinderea procesului de vot pe mai multe zile, astfel încât să fie evitate cu orice preț aglomerația și cozile”, a spus Dragoș Tudorache, fost ministru de Interne.

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul UDMR privind stabilirea datei alegerilor locale din acest an în 27 septembrie. Totodată, deputații au respins proiectul inițiat de Guvern pe aceeași temă, multe dintre prevederi fiind preluate în proiectul UDMR. Deputații au respins amendamentul USR privind stabilirea a două zile de vot. Camera este for decizional.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22