Alina Bica, achitată în dosarul ANRP, în primă instanță. Prejudiuciu de 60 mil. euro

Redactia | 29.06.2018

Alina Bica, fosta șefă DIICOT, a fost achitată de Înalta Curte, în dosarul despăgubirii ilegale a lui Gheorghe Stelian de către Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), prejudiciul ridicându-se la peste 60 de milioane de euro.

Pe aceeași temă

 

 

 

În acest dosar ANRP, omul de afaceri Dorin Cocoș, fost soț al Elenei Udrea, fugită în Costa Rica, a primit o pedeapsă de trei ani, o lună și 10 zile închisoare cu executare pentru trafic de influență, iar fiul lui, Alin Cocoș, a fost achitat.

 

Crinuța Dumitrean, fosta sefa ANRP, a fost condamnată la 7 ani și 6 luni de închisoare, la fel ca și omul de afaceri Sergiu Diacomatu.

 

Beneficiarul despăgubirii frauduloase, Gheorghe Stelian a fost condamnat la 6 ani de închisoare.

 

Totodată în acest dosar au fost achitați. au fost achitati Catalin Teodorescu, Remus Baciu, Emil Nutiu, Oana Vasilescu, Lacramioara Alexandru, Dragos Bogdan si Ionut Florentin Mihailescu.

 

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel la completul de 5 judecatori al Inaltei Curti.

 

Alina Bica a fost data, marti, in urmarire generala, dupa ce magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis condamnarea ei la patru ani de inchisoare cu executare pentru favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender. Tot marti, instanta suprema a decis achitarea Alinei Bica in dosarul in care a fost judecata alaturi de omul de afaceri Horia Simu si de fostul sef al ANAF Serban Pop

 

Dosarul ANRP

 

In dosarul ANRP, in 29 mai, magistratii instantei supreme au amanat pronuntarea sentintei in acest dosar pentru 12 iunie, iar apoi pentru 29 iunie.

 

La ultimul termen al procesului, din 16 mai, DNA a cerut condamnari cu executare la pedepse orientate spre maximum pentru Alina Bica, Crinuta Dumitrean, Dragos Bogdan, Sergiu Diacomatu, Catalin Teodorescu, Remus Baciu, Emil Nutiu, Stelian Gheorghe si Ionut Florentin Mihailescu.

 

Pentru Dorin Cocos, care a facut mai multe denunturi, DNA a solicitat inchisoare cu executare, dar "in limite reduse", in timp ce pentru fiul acestuia, Alin Cocos, procurorul a cerut condamnare cu suspendare.

 

La un alt termen al dosarului, judecatorii au respins cererea Alinei Bica, despre care se stia atunci ca se afla in Costa Rica, de a fi audiata prin videoconferinta, pe motiv ca documentele depuse de avocat nu dovedesc imposibilitatea acesteia de a se prezenta la proces.

 

Inculpatii

 

In acest dosar, Alina Bica a fost trimisa in judecata de procurorii DNA in decembrie 2014. Bica facea parte, la data faptelor, din Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor de la ANRP, alaturi de Crinuta Dumitrean, fosta sefa a ANRP, Sergiu Diacomatu si Remus Baciu, fosti vicepresedinti ai institutiei, deputatul Catalin Teodorescu, Dragos George Bogdan, fost vicepresedinte al ANAF, Oana Vasilescu si Lacramioara Alexandru.

 

Gheorghe Stelian si expertul evaluator Emil Nutu au fost, de asemenea, trimisi in judecata. Celalalt membru al comisiei, deputatul Marko Attila, va fi cercetat separat deoarece a plecat din tara.

 

Ei sunt acuzati de abuz in serviciu pentru ca ar fi aprobat despagubirea lui Gheorghe Stelian cu 89 de milioane de euro, pentru un teren din Bucuresti supraevaluat cu 62 de milioane de euro. In acest dosar a fost trimis in judecata si omul de afaceri Dorin Cocos, suspectat ca a solicitat 10 milioane de euro de la Gheorghe Stelian pentru a interveni pe langa comisia de la ANRP.

 

Acuzatiile

 

Potrivit DNA, in iunie 2014, Alina Bica ar fi primit prin intermediul fostului sau consilier Ionut Mihailescu si in cote egale cu acesta un teren de 4.425 metri patrati in Snagov, in legatura cu validarea pe care Alina Bica ar fi dispus-o la 15 martie 2011, in calitate de secretar de stat si de reprezentanta a Ministerului Justitiei in Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP, a unui dosar de despagubire pentru un teren din Capitala.

 

Background

 

Fosta șefă Alina Bica a fost condamnată de Curtea Supremă la patru ani cu executare în dosarul în care era implicată împreună cu fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, care a fost achitat. În schimb, a fost achitată în dosarul în care era acuzată împreună cu Horia Simu. Decizia este definitivă.

La completul de trei judecători ai Curții Supreme, în faza de fond, Bica fusese condamnată în ambele dosare la trei ani și jumătate, respectiv patru ani, ambele pedepse cu executare.

 

Fosta sefa a DIICOT este fugită in Costa Rica, unde a cerut azil politic. Ea a solicitat in ambele dosare sa fie audiata prin videoconferinta, dar cererile i-au fost respinse. Fosta soție a milionarului Ovidiu Tender, apropiată a Alinei Bica, spune că în prezent aceasta s-ar fi mutat din Costa Rica în Panama.

 

Instanța supremă a decis și condamnarea la 4 ani de închisoare în cazul omului de afaceri Horia Simu și la 5 ani de detenție în ceea ce îl privește pe Șerban Pop, fost șef al ANAF.

 

Potrivit rechizitoriului DNA, în 2014, Şerban Pop ar fi primit de la Horia Simu aproximativ 230.000 de euro pentru a interveni la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), în scopul soluţionării favorabile a unui dosar penal al omului de afaceri.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22