Alina Bica, condamnata la 4 ani de inchisoare cu executare. Videanu, achitat. Urmeaza recursul

Dora Vulcan | 29.11.2016

Alina Bica a fost condamnata de judecatorii Curtii Supreme la patru ani de inchisoare cu executare pentru acuzatia de favorizare a infractorului si achitata pentru cea de abuz in serviciu. Adriean Videanu a fost achitat pentru infractiunea de complicitate la abuz in serviciu. Decizia nu este definitiva, ea poate fi atacata cu recurs. Miercurea trecuta, DNA ceruse pedeapsa maxima pentru Alina Bica: 7 ani cu executare.

Pe aceeași temă

 

 

 

UPDATE: Ce spun avocatii celor doi

 

 

  • Decizia de condamnare a clientei sale i se pare una "halucinantă" avocatului Laura Vicol, transmite Mediafax:

 

"Avem achitări pe trei infracţiuni, au fost cercetaţi pentru patru, respectiv două fapte de abuz în serviciu şi două fapte de favorizarea făptuitorului, avem trei achitări pe ambele infracţiuni de abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului pe palierul cu Tender şi condamnare de patru ani de executare pe palierul cu Videanu, ceea ce mie mi se pare halucinant. Nu mă aşteptam la o asemenea sentinţă, însă am convingerea că la apel nu va rămâne aşa.”

 

 

  • Cristian Ene, avocatul lui Videanu, spune ca, dimpotriva, decizia se bazează pe probe stranse in timpul anchetei:

 

"Este o pronunţare care, în opinia noastră, este bazată pe probele din timpul cercetării judecătoreşti care au venit să dovedească că domnul Videanu Adriean nu a făcut nicio acţiune fizică care să fie încadrată în vreo fapte şi respectiv în infracţiune. Tocmai de aceea, instanţa a constata că achitarea în această cauză se impune pe dispoziţiile art 16 Cod Procedură Penală litera a. Adică fapta nu a existat.”

 

 

***

 

 

DNA le-a cerut miercurea trecuta judecătorilor Curtii Supreme condamnarea fostei șefe a DIICOT Alina Bica la pedeapsa maxima de 7 ani cu executare, pentru cele doua infracțiuni de abuz în serviciu și doua de favorizare a făptuitorului si tot pedeapsa maxima, cu executare, pentru fostul ministru Adriean Videanu, acuzat de complicitate la abuz în serviciu.

 

 

Instanța supremă a terminat de judecat miercurea trecuta dosarul în care au fost trimiși în judecată Alina Bica și fostul ministru Adriean Videanu, judecătorii anunțând că vor amâna pronunțarea sentinței.  

 

 

 Ce spun procurorii

 

 

DNA sustine ca Alina Bica l-a ajutat pe Adriean Videanu "să-și pună la adăpost" acțiunile pe care acesta le deținea la SC Titan Mar SA, prin ridicarea abuzivă a sechestrului instituit de procurori în dosarul Romgaz. Videanu este cercetat în acest dosar alături de alte persoane pentru punerea în pericol a sistemului energetic național pe segmentul gazelor naturale.

 

 

 

Potrivit DNA, pe 24 septembrie 2013, procurorul DIICOT Valentin Trif a dispus în dosarul Romgaz sechestru asigurător asupra bunurilor imobile deținute de Adriean Videanu până la concurența sumei de 277.000.000 lei, inclusiv asupra a 80 de acțiuni deținute de acesta la SC Titan Mar SA.

 

 

 

În perioada următoare, cu ajutorul Alinei Bica, Adriean Videanu a reușit să înstrăineze acțiunile pe care le deținea la Titan Mar SA, operațiune facilitată și de faptul că, înainte de impunerea sechestrului, fostul ministru al Economiei a făcut demersuri pentru transformarea celor 80 de acțiuni nominative, pe care le deținea, în acțiuni la purtător.

 

 

 

DNA mai arată că, după ce a fost pus sub acuzare în dosarul Romgaz, Adriean Videanu a făcut mai multe plângeri la DIICOT împotriva instituirii sechestrului, toate fiind însă respinse.

 

 

 

Cu toate acestea, la data de 25 februarie 2014, procurorul șef al DIICOT Alina Bica, deși nu avea competența, a admis o plângere depusă de Videanu și a dispus ridicarea sechestrului pe acțiuni.

 

 

 

"În motivarea soluției dispuse în mod abuziv, deoarece numita Bica Alina nu avea competența soluționării acestei plângeri, potrivit normelor de competență, a reținut și și-a însușit afirmațiile numitului Videanu Adriean — în sensul că nu mai era proprietar al acțiunilor la purtător la data când a fost instituit sechestrul asigurător și a ridicat măsura asigurătorie, favorizând persoana cercetată", se arăta într-un referat al DNA.

 

 

 

La cererea de ridicare a ridicare a sechestrului, Videanu a depus înscrisuri cuprinzând date și informații conform cărora nu mai deținea acțiunile din august 2012, împrejurare care nu era reală.

 

 

Dosarul "Bica 2" a fost trimis de DNA în instanță pe data de 26 februarie 2015.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22