Alina Gorghiu: Nu suntem impresionati de amenintarile premierului si ale ministrului Justitiei. Victor Ponta nu ne poate inchide pe toti pentru a ramane prim-ministru

T.d. | 08.06.2015

Pe aceeași temă

Liberalii nu sunt impresionati de “amenintarile” premierului si ale ministrului Justitiei, a spus luni co-presedintele PNL Alina Gorghiu. Reactia vine dupa ce premierul si ministrul Justitiei au avertizat ca Opozitia poate raspunde penal daca organizeaza “manifestari politice ilegale”.

"Le transmit premierului Romaniei si ministrului Justitiei ca amenintarile cu plangeri penale, puscarie si noi mineriade nu ne impresioneaza deloc. Atat stie sa faca partidul lui Iliescu, Nastase si Ponta, din 1990 incoace: mineriade, contrademonstratii, instigare la ura, dispret fata de cetateni si legi. Nimic nu ne poate opri sa luptam pentru dreptul la vot si pentru dreptul romanilor de a protesta, pentru egalitate in fata legii”, a transmit Gorghiu pe Facebook, potrivit Ziare.com.

Nimic nu ne poate convinge ca un premier cu o urmarire penala nu este altceva decat o rusine pentru Romania. Nu ne poate inchide pe toti Victor Ponta pentru a ramane Prim-ministru. Au mai fost si altii in istorie care nu suportau vocea strazii, nu sunt singurii. Pana la urma toti au pierdut puterea, indiferent de metodele represive folosite", a continuat co-presedintele PNL.
 

Premierul ameninta Opozitia cu plangere penala si manifestatii de strada

Prezent luni in Comitetul Executiv al PSD, Victor Ponta i-a amenintat pe liderii Opozitiei cu plangere penala. Premierul a facut un apel la responsabilitate din partea Opozitiei, pe care a acuzat-o ca vrea sa forteze ordinea democratica prin proteste de strada.

Cred ca intr-o democratie lucrurile nu se transeaza in strada, prin forta. Am inteles ca ei aduc 1.000 de oameni, noi putem aduce 10.000, daca ei aduc 10.000, noi putem aduce 100.000. Fac un apel la ultimul dram de minte pe care il mai au domnii Blaga si Gorghiu, daca il mai au, ca nu poti sa dai foc unei tari si ca ne vom sesiza...”, a spus Ponta in fata liderilor social-democrati din teritoriu.

Premierul a vorbit despre articolul 397 din Codul Penal cand a avertizat Opozitia cu plangere penala.

Vom face plangere penala in baza art. 397 alin (2) din Codul penal si procurorul general va cerceta, vor fi suspecti... Sa ii mai vad atunci daca le place sa faca politica din justitie", a mai spus Ponta.

Prin declaratiile facute, premierul Ponta acuza Opozitia de “actiuni impotriva ordinii constitutionale”, dupa cum arata articolul in cauza invocate de seful Guvernului.

Concret, art. 297 alin (2) din Codul Penal spune ca: “Întreprinderea de acţiuni violente împotriva persoanelor sau bunurilor săvârşite de mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, dacă se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.

Cu alte cuvinte, ce spune premierul este ca eventualele manifestatii de strada – provocate, de altfel, de punerea sa sub urmarire penala de DNA – ar putea fi considerate drept piedici in exercitarea guvernarii. De altfel, articolul invocat de premier confirma discursul privind o tentativa de “lovitura de stat” provocata de institutiile de forta din Romania, discurs intens promovat de liderii coalitiei de guvernare.

Totodata, premierul a vorbit despre existenta “dorintei de a continua o guvernare buna”

Sa vrem sa traim intr-o tara in care guvernele se schimba prin alegeri democratice, constitutionale, nu prin actiunea unui procuror, nu prin alte metode, ca ar fi lovitura de stat. Daca exista sprijin pentru asa ceva, sunt gata sa ma bat pana la capat, sa continui guvernarea. Vineri e motiunea de cenzura”, a mai afirmat Ponta in sedinta CExN.
 

Ministrul Justitiei: Raspundere penala pentru “manifestari politice ilegale”

De altfel, si ministrul Justitiei il apara pe premier si le atrage atentia liberalilor ca organizarea de “manifestari politice ilegale” cu scopul de a obstructiona exercitarea puterii de catre Guvern sau Parlament poate atrage raspundere penala.

Cazanciuc transmite din functia de ministru al Justitiei ca “mi se pare inadmisibil si contrar practicilor democratice constitutionale ca PNL sa foloseasca un act de procedura al unui procuror pentru a cere demiterea unui guvern legitim si a crea instabilitate politica majora”, potrivit unui comunicat citat de Agerpres.

Robert Cazanciuc sustine ca situatia creata contravine angajamentelor luate de Romania impreuna cu partenerii europeni si transatlantici si i-a acuzat pe liberali ca incearca “sa foloseasca Justitia pentru a-si rezolva incapacitatea de a convinge populatia si membrii Parlamentului cu un program politic solid, coerent”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22