Alina Gorghiu: PNL nu va renunta la alegerea primarilor in două tururi de scrutin. Valul impotriva DNA, întreţinut de Tăriceanu, de Băsescu, de PSD, va creşte

P.c. | 30.04.2015

Pe aceeași temă

Alina Gorghiu, co-presedintele PNL, a declarat la Adevărul Live, ca va cere, în Camera Deputaţilor, ca primarii şi preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi în două tururi de scrutin. Gorghiu a precizat ca votul din Senat pentru noua lege a alegerilor locale care permite alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin a fost o scăpare, iar PNL va încerca să corecteze legea în Camera Deputaţilor, forul decizional.

 

Alegerea primarilor din două tururi de scrutin este un amendament la care PNL nu va renunţa. Veţi vedea asta când legea va veni în plenul Camerei Deputaţilor. Este posibil să ieşim din sală dacă nu se adoptă amendamentul. Este posibil să luăm şi alte măsuri de protest. Vă mai amintesc că în Comisia de Cod Electoral PNL are cinci parlamentari, în timp ce PSD are 10. Este imposibil să impui un amendament. Am susţinut şi în plenul Senatului acest amendament, însă a picat pentru că PSD are majoritate“, a declarat Alina Gorghiu.

 

Sebastian Grapă, senator PNL, a susţinut un amendament în plenul Senatului, prin care a cerut alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Amendamentul a fost respins de PSD. „Ce puteam face? Nu pot să-i dau în cap lui Ponta sau lui Zgonea pentru a scrie un amendament aşa cum vreau eu“, s-a apărat Alina Gorghiu. PNL a votat insa alaturi de PSD aceasta lege, in Senat inregistrandu-se 114 voturi „pentru“, 3 „împotrivă“ şi 4 abţineri.

 

CITITI SI: Mai multe ONG-uri solicita alegerea primarilor in doua tururi

 

De ce să blocăm o lege la Senat când o putem bloca în Camera Deputaţilor? Dacă spuneţi că PNL nu a făcut nimic, este un mare neadevăr. PSD a propagat această idee că există un consens în Comisia de Cod Electoral pe legea alegerilor locale. Nimic mai fals“, a ripostat liderul PNL.

 

PSD, castigator de pe urma acestei legi

 

Alina Gorghiu considera că PSD ar fi marele câştigător de pe urma acestei legi. Noi avem un principiu: dă-i primarului legitimitatea votului. PSD, prin ordonanţa traseismului, a confiscat de la PNL o grămadă de primari. Multe sute. I-a momit cu bani. Acum, PSD are de gând să-şi conserve acest număr de primari, pentru că ei cred că îi vor ajuta să câştige alegerile parlamentare. Eu cred că PSD va pierde alegerile tocmai pentru că practică aceeaşi aroganţă“, a clamat Gorghiu.

 

Gorghiu a promis ca va sustine acest amendament. Dacă nu vom susţine amendamentul de care am vorbit, eu voi fi cea care se va duce la microfon şi voi avea toată argumentaţia necesară pentru a cere două tururi de scrutin, în ciuda huiduielilor pe care le veţi auzi din sală de la majoritatea parlamentară“, a asigurat copreşedintele PNL.

 

Cât despre alegerea preşedinţilor de consilii judeţene la mica negociere între consilieri, Alina Gorghiu spune:  „Şi la consiliul judeţean avem aceeaşi opinie. Nu putem face discriminare între preşedinţii de consilii judeţene şi primari. Tot alegeri în două tururi vrem“.
 

Valul împotriva DNA se va înteţi

 

Alina Gorghiu a mai vorbit şi despre campania murdară dusă împotriva sa, pe care o pune în cârca PSD.Este o campanie de discreditare a mea, a PNL, a lui Vasile Blaga, a lui Cătălin Predoiu, a preşedintelui Iohannis. De ce? Cumva, încurcăm. Campania împotriva mea a început în ziua votului pentru Dan Şova, în Senat. A început o serie de calomnii lansate de trusturile de presă prietene domnului Ponta care nici măcar drept la replică nu au cerut sau nici măcar opinia făcută de mine publică nu au redat-o“, a spus Alina Gorghiu.

 

Însă mai importantă este campanie susţinută  împotriva unor instituţii care ţin de Justiţie. Tare îmi e teamă că acel val început de ceva vreme, care e întreţinut de Tăriceanu, de Băsescu, de PSD, împotriva DNA, va creşte, se va înteţi. Nu doar că îmi voi menţine discursul, dar voi încerca să conving că este foarte bine să încercăm să ţinem piept acestui val anti-Justiţie, dar voi face apel şi la opinia publică. Această opinie publică a spus că vrea schimbarea clasei politice“, a conchis Gorghiu.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22