Alina Gorghiu: PNL rupe dialogul cu PSD pe tema reformei constitutionale. Ponta: Sper ca liderii PNL sa revina asupra acestor decizii

P.c. | 01.05.2015

Pe aceeași temă

Alina Gorghiu, co-presedintele PNL, a declarat ca, dupa cele intamplate la alegerile din noiembrie 2014, PSD si Victor Ponta nu mai pot fi considerati parteneri seriosi ai PNL, in realizarea reformei constitutionale. Gorgiu a mai spus ca revizuirea Constitutiei este cea mai importanta reforma, pentru ca este esenta contractului social dintre cetateni si stat, relateaza Hotnews.


"Din punct de vedere al respectului institutiilor statului pentru drepturile constitutionale ale romanilor, am inregistrat un recul extrem de periculos in ultimul an. Momentul cel mai grav s-a inregistrat la alegerile prezidentiale din noiembrie 2014 cand, in mod deliberat, guvernul condus de Victor Ponta a ingradit dreptul elementar al cetatenilor romani din afara granitelor de a vota. Impiedicarea voita de catre un guvern a propriilor cetateni sa-si exercite dreptul la vot este fara precedent pentru o tara a Uniunii Europene", a mai afirmat Gorghiu.
 

In opinia acesteia, "gravitatea situatiei din noiembrie 2014 are puternice semnificatii constitutionale: prin vointa unui om si a unui partid aflat la guvernare, anumite institutii ale statului au fost deturnate de la scopul lor firesc de a-i sluji pe cetateni. La alegerile din noiembrie 2014, Victor Ponta si PSD au pus statul contra propriilor cetateni iar acest fapt, stimati colegi, nu este numai neconstitutional, ci lezeaza profund esenta democratiei!", a declarat Alina Gorghiu.
 

Ea a tinut sa anunte ca PSD-ul si Victor Ponta nu mai pot fi partenerii PNL-ului in revizuirea legii fundamentale. "Afirm raspicat ca Victor Ponta si PSD nu ne mai pot fi parteneri in realizarea reformei constitutionale. Este adevarat ca acest fapt va implica o anumita intarziere pentru ca o reforma de acest gen implica un larg consens in societate dar, mai ales, intre fortele politice. Revizuirea Constitutiei ar insemna in primul rand un dialog constructiv cu PSD dar, acest lucru se pare ca nu mai este pur si simplu posibil astazi. Nu putem reforma Constitutia cu oameni care, profitand de faptul ca sunt la putere, au incercat sa puna institutiile statului impotriva propriilor cetateni, au incalcat drepturile cetatenilor sau au legalizat, in mod neconstitutional, traseismul politic. PSD poate redeveni un actor credibil in procesul de revizuire a Constitutiei daca va aduce la masa dialogului lideri noi, necompromisi in actiuni antidemocratice", a mentionat copresedintele PNL.
 

CITESTE SI: Modificari ale Constitutiei cerute de DNA: Procurorii SA IASA de sub autoritatea ministrului Justitiei, RETINEREA sa fie de 72 de ore, IMUNITATEA doar pentru declaratiile politice

 

Alina Gorghiu a amintit declaratia premierului Ponta, care cerea public PNL "sa nu blocheze si sa nu inchida practic, in mod negativ, procesul de revizuire a Constitutiei" sustinand ca proiectul legislativ "este gata de adoptare. Dincolo de incompatibilitatea structurala dintre domnul Ponta si ideea de Constitutie, premierul omite sa spuna ca proiectul este departe de a fi finalizat. Chiar daca afirma ca documentul a fost examinat de Curtea Constitutionala si de Comisia de la Venetia, domnul Ponta evita sa spuna ca aceste organisme au formulat numeroase opinii suplimentare. Comisia de la Venetia reclama, printre altele, chiar eforturi mai mari din partea autoritatilor romane de a genera dezbateri transparente cu toti factorii interesati. Premierul a transformat subiectul revizuirii intr-o tema de atac la adresa opozitiei, nefiind in niciun fel interesat de rezolvarea chestiunilor de fond ale proiectului si nici de reforma in sine", a afirmat Gorghiu.

 

Victor Ponta: Este o masura total gresita
 

Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, afirma ca regreta profund faptul ca liderii PNL "au anuntat oficial ca au decis definitiv blocarea procesului de revizuire a Constitutie", apreciind ca masura este o dovada "a miopiei, mediocritatii si lipsei de viziune" a actualei conduceri liberale, informeaza Agerpres.
 

"Regret profund faptul ca liderii PNL au anuntat oficial (dupa ce negasera cu indarjire cateva saptamani) ca au decis definitiv blocarea procesului de revizuire a Constitutiei! Este o masura total gresita, inca o dovada a miopiei, mediocritatii si lipsei de viziune a actualei conduceri a PNL, care afecteaza fiecare cetatean", a scris premierul pe Facebook. 
 

Ponta mentioneaza ca un prim motiv in sustinerea afirmatiilor sale faptul ca "nu poti reforma statul roman (sa respecti standardele europene, sa previi conflictele institutionale, sa adaptezi imunitatile sau sa facilitezi confiscarea bunurilor ilicite, etc.) fara sa aduci modificarile necesare la Constitutie". 
 

Totodata, premierul adauga ca "parlamentarii liberali (spre deosebire de noii lor colegi si frati pedelisti) au fost alesi in Decembrie 2012 pe baza promisiunii asumate de a revizui Constitutia! Inca o razgandire, inca o pacaleala, inca o dovada de miopie politica din partea lor - iar in 2016 vor cere iar votul cetatenilor dupa ce au uitat tot ce au promis in 2012! Sper ca mintea de pe urma sa ii ajute pe liderii PNL sa revina asupra acestor decizii total eronate! Romania are nevoie de o Constitutie modernizata!!!", a mai scris premierul. 
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22