Amânare în cazul Dragnea. Fostul lider al PSD face a patra încercare de eliberare

Redactia | 12.02.2020

Fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, face încă o încercare de eliberare, la nouă luni după condamnarea sa în dosarul angajărilor fictive la trei ani și șase luni de închisoare.

Pe aceeași temă

Liviu Dragnea face încă o încercare, a patra, de a obține eliberarea. La nouă luni după ce a fost condamnat definitiv și încarcerat, fostul lider al PSD vrea să îşi susţină nevinovăția în fața Tribunalului București. Este vorba despre o contestaţie la executare, procedură iniţiată de avocaţii lui Dragnea la începutul anului, care urmăreşte eliberarea de îndată a acestuia.

Sunt invocate implicaţii pe care o decizie a CCR referitoare la completurile specializate de la instanţa supremă i se va aplica inclusiv lui, deşi a fost condamnat definitiv înainte de emiterea deciziei CCR. respective.

Procesul miercuri, pe motiv că Liviu Dragnea nu a putut fi reprezentat de niciunul dintre cei doi avocati pe care i-a ales. Unul a invocat probleme de sănătate, altul a cerut preschimbarea termenului de judecată.

Liviu Dragnea a transmis prin intermediul unui avocat care i-a substituit pe cei doi că nu vrea să fie apărat de alt avocat.

Instanţa a amânat procesul o săptămână.

***

Magistrații de la Curtea Supremă au respins pe 30 ianuarie contestația la executare formulată de fostul lider PSD.

În cererea care a fost depusă la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie de avocaţii lui Dragnea, se arăta că fostul lider PSD formulează contestaţie la executare.

„Din Decizia CCR nr 417 din 03.07.2019 rezultă indiscutabil că sentinţa penală prin care contestatorul a fost condamnat la o pedeapsă privativă de libertate şi pe care acum o execută strict în temeiul acestei sentinţe (devenite definitive prin respingerea apelurilor pe latură penală) a fost pronunţată de un complet nelegal constituit, adică de o instanţă care nu este prevăzută de lege, cu violarea dreptului la un proces echitabil”, se stipula în cererea depusă la ICCJ.

„Contestatorul (...) nu exercită vreo cale (ordinară sau extraordinară) de atac împotriva hotărârii definitive de condamnare, nu pune în discuţie temeinica şi/sau legalitatea sau autoritatea de lucru judecat ale hotărârii penale definitive de condamnare, ci solicită exclusiv eliberarea sa imediată, ca urmare a publicării oficiale a deciziei CCR care constituie o impiedicare la executare”, mai scria în cerere.

Decizia CCR a fost publicată în Monitorul Oficial pe 10 octombrie 2019.

Liviu Dragnea a fost condamnat, în mai 2019, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în dosarul privind angajările fictive de la DGASPC Teleorman.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22