Ambasada Germaniei condamnă orice formă de discriminare sau defăimare a minorității germane

Dora Vulcan | 05.09.2018

Ambasada Germaniei la Bucureşti condamnă ferm „orice formă de discriminare, defăimare sau duşmănie faţă de minoritatea germană şi faţă de oricare altă minoritate din România'”.

Pe aceeași temă

 

 

”Cu privire la cele mai recente acuzaţii împotriva minorităţii germane din România.

Numeroşi politicieni, reprezentanţi ai minorităţilor, ai mediului de afaceri, grupuri ale societăţii civile şi persoane particulare şi-au exprimat în ultimele zilele indignarea cu privire la declaraţiile defăimătoare şi ofensatoare despre minoritatea germană şi au asigurat minoritatea germană de susţinerea lor. Multe dintre aceste reacţii de susţinere au fost transmise direct şi Ambasadei”, scrie Ambasada Germaniei la București, într-o postare făcută miercuri pe pagina sa de Facebook. 

 

”Ambasada Germaniei le mulţumeşte în mod expres acestor susţinători. Dorim să profităm de această ocazie pentru a sublinia în mod clar: condamnăm ferm orice formă de discriminare, defăimare sau dușmănie faţă de minoritatea germană şi faţă de oricare altă minoritate din România. Acuzaţiile de felul celor formulate în ultimele zile sunt lipsite de orice fundament şi pentru ele nu există justificare. Le mulţumim celor care au luat hotărât poziţie împotriva acestor acuzaţii” - este mesajul final al misiunii diplomatice. 

 

 

 

Context

 

 

Federația Comunităților Evreiești și Institutul Elie Wiesel critică dur derapajele lui Vâlcov

 

 

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” a transmis luni că a luat la cunoştinţă cu maximă îngrijorare despre imaginile postate pe Facebook de Darius Vâlcov, consilier al premierului. La rândul său, Federația Comunităților Evreiești din România a criticat în termeni duri comparația făcută în aceeași postare între președintele Klaus Iohannis și Adolf Hitler.

 

 

Federația Comunităților Evreiești și Institutul ”Elie Wiesel” critică în termeni extrem de duri derapajele lui Vâlcov și spun că faptele sale intră sub incidența legii. Cronologia atacurilor din PSD care poartă aceeași marcă, până la derapajul de luni al lui Vâlcov - cu postări sau declarații similare făcute de Olguța Vasilescu și de Liviu Pop - precum și poziția publică a lui Vâlcov (altfel, un condamnat penal în primă instanță la opt ani de închisoare pentru corupție), cea de consilier al premierului României, demonstrează că derapajul său reprezintă însăși gândirea asumată a PSD și a guvernului la care prestează Vâlcov. De altfel, Dragnea, protectorul său și omul care l-a plantat consilier al marionetei Dăncilă, a spus că Vâlcov n-are de ce să-și dea demisia. Tăriceanu s-a delimitat.

 

 

 ”Am citit cu stupefacție și consternare pe internet un recent comentariu ilustrat grafic al domnului Darius Vâlcov, Consilier al Prim Ministrului României. În nume propriu și al evreilor din România, afirmăm că nu putem concepe ca Președintelui ales al țării noastre de o mare majoritate a populației cu drept de vot din țară și străinătate, Excelenței Sale domnului Klaus Werner Ioannis, să i se atribuie chipul lui Adolf Hitler, ucigașul a milioane de evrei în Holocaust. Domnul Klaus Iohannis a fost fost ales perfect democratic, în mod liber, sistem legitim reinstaurat în România după 1989”, scrie Federația Comunităților Evreiești din România, pe pagina sa de Facebook, sub semnătura președintelui federației, Aurel Vainer. 

 

”Exprimăm un protest sever față de cele înscrise atât de grav și de neadevărat de către domnul Darius Vâlcov pe pagina domniei sale de Facebook. 

Federația Comunităților Evreiești din România a avut și are relații de lucru excepționale cu Forumul Democrat al Germanilor din România, care pot fi un exemplu de bună pace și înțelegere și în Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale, unde împreună cu domnul deputat Ovidiu Ganț am construit un parteneriat solid, bazat pe respect reciproc și amiciție.

Nu putem accepta nicicum actul nepermis de comparare între domnul Președinte Klaus Werner Iohannis șI unul dintre cei mai mari criminali din istoria omenirii.

Subliniem că, în ceea ce ne privește, domnul Iohannis este exact opusul unui om cu convingeri naziste, antisemite sau xenofobe”, se mai spune în postarea citată. 

 

 

 

Președinte F.C.E.R.-C.M.

 

 

 "Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a luat la cunoştinţă, cu maximă îngrijorare, despre gestul pe care unul dintre consilierii premierului, Darius Vâlcov, l-a făcut pe pagina sa de Facebook, prin care îl înfăţişează pe preşedintele Klaus Iohannis în chip de Adolf Hitler, folosind în postare şi alte elemente specifice nazismului. Astfel de postări, făcute de către un demnitar al statului, pot atrage după sine şi încuraja totodată derapaje grave", a transmis Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, printr-un mesaj postat pe Facebook.

 

 

 

 

 

Cronologia atacurilor care arată că perspectiva insultătoare este marcă a PSD și a guvernului Dăncilă

 

 Darius Vâlcov este al treilea reprezentant al puterii care răspândește o calomnie sinistră, acuzația insultătoare la adresa lui Klaus Iohannis, asociat cu Hitler și cu nazismul fără niciun argument în afara faptului că președintele provine din minoritatea germană - remarcă G4Media care face și o monitorizare a acestor atacuri.

 

  • Fostul ministru al educației, Liviu Pop, a lansat în urmă cu o săptămână, tot pe Facebook, acuzația că președintele Iohannis ar fi condus ”o organizație nazistă”.

 

A urmat reacția fermă a unui oficial din guvernul german, Bernd Fabritius. Împuternicitul guvernului federal german pentru chestiunile privind strămutații germani și minoritățile naționale a cerut atunci Guvernului Dăncilă un punct de vedere.

 

Fabritius a precizat că ”minoritatea germană din România este calomniată în mass-media pro-guvernamentale și insultată în mod colectiv, cu scopul de a prejudicia imaginea președintelui Klaus Johannis, membru al acestei minorități. Faptul că atacurile sunt continuate de către înalți reprezentanți ai partidului de guvernământ, social-democrat, este inacceptabil și necesită o condamnare fermă! Am cerut Guvernului României un punct de vedere.”

 

 

Punctul de vedere al Guvernului a venit duminică seara, prin postarea lui Darius Vâlcov, consilier al premierului Dăncilă.

 

Consilierul premierului Dăncilă, considerat unul dintre cei mai influenți oameni de la Palatul Victoria, a postat duminică noaptea pe contul său de Facebook un clip în care simbolul comunității #Rezist este transformat într-o zvastică, iar președintele Klaus Iohannis apare într-un trucaj fotografic ca Hitler, cu mustață și frizura dictatorului german și textul ”Hail Iohannis!”.

 

Prin urmare, Guvernul nu doar că nu s-a delimitat, după atacurile imunde ale lui Pop și Vâlcov, dar pare să încurajeze chiar astfel de mizerii politice, remarcă publicația citată. 

 

  • Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a făcut o aluzie jignitoare pe data de 24 august la adresa președintelui Klaus Iohannis, la o zi după ieșirea lui Liviu Pop. Vasilescu a declarat: „Ca neamţ, să vorbeşti de gazare, trebuie să ai mult curaj”. Afirmația a fost făcută la România TV, ca reacție la acuzația șefului statului, care a spus că este “inadmisibil şi incalificabil” că “Guvernul PSD a bătut şi a gazat oamenii” în Piaţa Victoriei - cu trimitere la prestația Jandarmeriei, subordonată unui ministru politic PSD, Carmen Dan, o persoană apropiată și propulsată în carieră de însuși Liviu Dragnea. 

 

Într-o săptămână, un fost ministru, un ministru în funcție și un consilier de stat l-au atacat pe șeful statului pe considerente etnice, fără ca Guvernul sau PSD să se delimiteze sau să condamne ferm astfel de ieșiri în decor. De unde rezultă că discursul anti-minoritar este politică asumată de liderii PSD și de guvern.

 

Postarea exista încă și la 16 ore de la publicare, pentru ca ulterior să dispară, nefiind clar dacă a fost ștearsă de Vâlcov sau de administratorii rețelei de socializare, remarcă G4Media. 

 

 

 

 

Dragnea, cu duioșie despre derapajele lui Vâlcov: nu cred că trebuie demis. Un gest nefericit

 

 

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, că postarea lui Darius Vâcov este una „nefericită”. Darius Vâlcov a postat pe pagina sa de Facebook o imagine în care compară mișcarea Rezist cu nazismul și pe președintele României Klaus Iohannis cu dictatorul Adolf Hitler.

 

 

Postarea sa a determinat reacția extrem de dură a Federației Comunităților Evreiești și a Institutului de studiere a holocaustului ”Elie Wiesel”.

 

„Nu cred că trebuie să fie demis de acolo (Darius Vâcov n.r.). Este punctul meu de vedere și nu dezbat subiectul. În virtutea faptului că sunt un susținător recunoscut și cunoscut al organizațiilor evreiești eu cred că nu poate fi acuzat Darius Vâlcov de alte lucruri sau că a avut în vedere altceva”, a declarat Liviu Dragnea, citat de Digi 24. 

 

„Evit să vorbesc despre acțiuni private ale unor colegi. E un gest nefericit”, a precizat Liviu Dragnea care pretinde că ”decizia este la doamna prim-ministru”, adică la marioneta pe care a instaurat-o în fruntea guvernului pentru a-i îndeplini cu sfințenie ordinele, după două eșecuri cu foștii premieri Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, care au ieșit la un moment dat din front și pe care i-a îndepărtat cu duritate.

 

Dragnea și Vâlcov sunt legați printr-o prietenie, dat fiind că Vâlcov este autorul programului de guvernare, în planșe și slide-uri cu care Dragnea a defilat la televiunile de casă atât în campania electorală cât și după preluarea guvernării. De asemenea, pe cei doi îi mai leagă și condiția penală, de condamnați în primă instanță la pedepse cu executare.

 

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22