Ambasada SUA: Institutiile judiciare sa isi desfasoare activitatea complet independent

T.d. | 20.09.2015

Institutiile judiciare trebuie sa isi desfasoare activitatea in mod independent, sustine Ambasada Statelor Unite la Bucuresti. Trimis in judecata de DNA, premierul Victor Ponta a atacat procurorul de caz.

Pe aceeași temă

 

Dupa o cerere a DNA in acest sens, vineri, conducerea CSM a sesizat Inspecția Judiciară pentru a stabili dacă și în ce măsură afirmații publice ale premierului Victor Ponta au fost de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său.

 

"Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de rezultatul votului unanim exprimat de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție cu ocazia Adunării Generale a Procurorilor din 18 septembrie, prin care au solicitat Consiliului să analizeze dacă afirmațiile publice ale lui Victor Ponta, prim-ministrul României, făcute ca urmare a trimiterii sale în judecată, aduc atingere independenței sistemului judiciar. În temeiul art. 30 alin 1 din Legea 317/2004, conducerea Consiliului a sesizat Inspecția Judiciară în vederea efectuării verificărilor necesare pentru a stabili dacă și în ce măsură afirmațiile publice ale lui Victor Ponta au fost de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său", se arată într-un comunicat al CSM.

 

Direcția Națională Anticorupție a sesizat vineri Consiliul Superior al Magistraturii după afirmațiile făcute joi de premierul Ponta la adresa procurorului de caz din dosarul Rovinari-Turceni. În unanimitate, Adunarea Generală a DNA (90 de procurori) a cerut verificarea unei posibile atingeri a independenței justiției.

 

Trimis în judecată, joi, premierul României a reacționat pe Facebook: Singura problemă a țării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând și imaginând fapte și situații neadevărate din urmă cu zece ani”, a scris Ponta.

 

Acum si Ambasada SUA la Bucuresti are o reactie in context:

 

Ambasada SUA recunoaşte rolul important pe care il indeplinesc institutiile independente ale statului de drept intr-o democratie sanatoasa. Respectarea si protejarea acestei independente e responsabilitatea tuturor actorilor si institutiilor statului. Asa cum am precizat in trecut:

 

Institutiile judiciare si cele ale statului de drept trebuie sa isi poata desfasura activitatea complet independent. Atat principiul unui proces echitabil, cat si legislaţia romaneasca trebuie respectate intru totul”, transmite misiunea diplomatica americana in Romania.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22