Ambasador: Germania susţine întărirea statului de drept şi lupta anticorupţie în România

E.b. | 25.01.2017

Germania pledează pentru stabilitate şi predictibilitate în România şi pentru „continuarea fermă a parcursului de întărire a statului de drept şi a luptei împotriva corupţiei în ţară”,

Pe aceeași temă


 
 
Declaraţia aparţine lui Cort Meier-Klodt, noul ambasador al Germaniei la Bucureşti, la prima sa întâlnire cu presa. El doreşte ca „România să îşi continue cursul reformelor şi să păşească în continuare pe calea de succes pe care a pornit, cu ani în urmă, şi să confere un caracter ireversibil realizărilor sale”, conform News.ro.

 

„Guvernul federal sprijină acest aspect de multă vreme, la cel mai înalt nivel: doamna cancelar federal Merkel, cât şi preşedintele federal Gauck, în cursul vizitei sale întreprinse în 2016 în România, au subliniat cât se poate de clar acest lucru în discuţiile purtate cu preşedintele Iohannis, cu Guvernul, cu reprezentanţi ai justiţiei şi ai societăţii civile, exprimându-şi respectul pentru performanţele atinse de România în ultimii ani”, a spus ambasadorul Germaniei.

El a precizat că va relua acest mesaj în cursul întâlnirilor pe care intenţionează să le aibă în viitorul apropiat cu reprezentanţi ai noului Guvern.

 

 

„Deschis şi transparent”

 

 

Întrebat despre intenţia preşedintelui Iohannis de a convoca un referendum pe tema graţierii şi a modificărilor aduse Codurilor penal şi de procedură penală, şeful misiunii diplomatice de la Bucureşti a precizat că trebuie să existe un dialog „deschis şi transparent” între experţi şi Parlament şi că trebuie găsite „căile de participare” pentru toţi partenerii implicaţi. El a atras, însă, atenţia că nu este de datoria sa să spună cum se va realiza acest lucru.

 

Ambasadorul a afirmat în conferinţa de presă că lupta anticorupţie şi consoolidarea statului de drept sunt factori importanţi pentru binele economic al României. „Ambele elemente reprezintă factori puternici vizaţi întotdeauna de posibilii investitori în cadrul procesului lor decizional, la alegerea unei destinaţii de investiţii”, a explicat el.

 

Meier-Koldt a apreciat faptul că noul Guvern condus de premierul Grindeanu, la fel ca cel prcedent şi ca preşedintele Iohannis, „şi-au declarat clar adeziunea faţă de un parcurs pro-european” şi că România „doreşte să facă parte din nucleul Europei care clădeşte viitorul comun”.

 

„Acesta reprezintă pentru Guvernul federal, pentru mine personal, la început, un mesaj foarte bun: în acest sens avem nevoie de ‘mai multă Românie’ şi suntem pregătiţi să conlucrăm mai intens”, cu atât mai mult cu cât România va prelua preşedinţia UE în 2019.

 

Aceasta îi va oferi ţării noastre şansa de a contribui „în mod decisiv, cu un grad sporit de vizibilitate, la depăşirea actualelor provocări la adresa Europei”.

 

Printre aceste provocări se numără ieşirea Marii Britanii din UE, iar României îi va reveni, ca ţară care va asigura preşedinţia blocului comunitar în acea perioadă, încheierea negocierilor dintre Londra şi Bruxelles.

 

„Pe de altă parte, şi România, la rândul ei, are nevoie de solidaritatea partenerilor europeni, de pildă privitor la chestiunea liberei circulaţii a forţei de muncă sau în cadrul negocierilor privind cadrul financiar multianual”, a spus ambasadorul.

 

În ceea ce priveşte politica de securitate şi cea privind comerţul exterior, „va fi nevoie (…) de sporirea eforturilor noastre, eforturi care trebuie să fie comune, europene”, a precizat diplomatul, avertizând că singura cale spre succes este prin luarea în calcul şi a beneficiilor paneuropene.

 

În aceste condiţii, Germania este pregătită să intensifice colaborarea bilaterală cu România, cu atât mai mult cu cât anul acesta se împlinesc 25 de ani de semnarea Tratatului de prietenie româno-german şi 50 de ani de relaţii diplomatice.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22