Ambasadorul Germaniei o contrazice pe Dăncilă: Am vrut să ne exprimăm opinia în grup

Laurentiu Gheorghe | 05.04.2019

Ambasadorul Germaniei, Cord Meir-Klodt, a declarat vineri că „am vrut să ne exprimăm opinia în grup, însă această cerere a fost refuzată”.

Pe aceeași temă

Premierul Viorica Dăncilă a declarat joi, după ce 12 ambasadori acreditați la București au semnat o scrisoare comună în care cereau încetarea asaltului asupra justiției, că și-a arătat disponibilitatea la dialog, dar că diplomații au refuzat să discute individual cu ea.

Ambasada Germaniei se numără printre cele 12 reprezentanțe diplomatice la București ce au transmis o declarație comună în care cer Guvernului să nu ia măsuri care ar putea afecta statul de drept.

"Am vrut să ne exprimăm opinia în grup, sunt îngrijorări pe care le împărtăşim în acest grup şi solicitarea a fost să mergem în grup. Această cerere a fost refuzată. Este în totalitate în responsabilitatea prim-ministrului, dar am vrut să explicăm puţin de ce am simţit să facem aceste precizări auzite”, a declarat ambasadorul Germaniei, după ce premierul Viorica Dăncilă a acuzat diplomaţii că au refuzat să discute cu ea.

Ambasadele a 12 state au cerut Guvernului de la București, miercuri, într-o declarație comună, să se abțină de la modificări care ar slăbi statul de drept și capacitatea României de a lupta împotriva corupției. Statele semnatare, între care Austria, Canada, Franţa, Germaniei, SUA, se declară profund îngrijorate de integritatea sistemului judiciar românesc, care a fost "zdruncinat de modificări imprevizibile ce nu întăresc eforturile României de a consolida progresul în materie de justiție". Acestea mai spun că ordonanțele de urgență pregătite pot avea un impact negativ asupra independenței justiției, ceea ce ar slăbi încrederea cetățenilor și a partenerilor români în sistemul judiciar, dar și în Guvernul României.

Premierul Viorica Dăncilă le-a transmis ambasadorilor celor 12 state care cer Guvernului să renunțe la modificările legislației în justiție că „în niciun stat ambasadorii nu fac agenda prim-ministrului" și le cere „să arate respect pentru România". „Nu am să permit ambasadorilor altor state să facă agenda prim-ministrului", a spus Dăncilă la începutul ședinței de Guvern.

Viorica Dăncilă a răspuns criticilor de la Bruxelles, dar și ale ambasadorilor celor 12 state care se declară profund îngrijorate de integritatea sistemului judiciar românesc, în contextul noilor ordonanțe de urgență pregătite de Ministerul Justiției privind modificarea codurilor penale și contestația în anulare pe deciziile definitive ale instanței supreme.

Viorica Dăncilă a susținut că a vrut să aibă o discuție individuală cu fiecare ambasador din acest grup, dar a fost refuzată și le-a "reamintit" ambasadorilor că ea vorbește direct cu omologii săi din cele 12 state.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22