Ambasadorul Hans Klemm: Baza de la Deveselu nu afecteaza echilibrul strategic cu Rusia

I. P. | 13.10.2015

Eforturile Washingtonului în domeniul apărării antirachetă nu sunt menite să afecteze echilibrul strategic cu Rusia, iar baza de la Deveselu reprezintă o contribuție a Statelor Unite și a României la sistemul NATO de apărare antirachetă, a declarat ambasadorul SUA la București, Hans Klemm.

Pe aceeași temă

"Președintele Obama a spus în mod constant din 2009 încoace că sistemul de apărare antirachetă ce constituie Abordarea Adaptivă în Etape în Europa este necesar pentru a proteja Statele Unite și pe aliații noștri de amenințarea reprezentată de rachetele balistice provenite din exteriorul regiunii euroatlantice. Am făcut cunoscut în mod repetat și clar, atât prin intermediul politicilor noastre, cât și prin capacitățile dislocate, faptul că eforturile noastre în domeniul apărării antirachetă nu sunt menite să afecteze echilibrul strategic cu Rusia. Amplasamentul de la Deveselu și capacitățile sale reprezintă contribuția SUA și a României la sistemul NATO de apărare antirachetă", susține șeful reprezentanței diplomatice americane la București într-un comunicat transmis marți Agerpres.

 

Precizarea sa vine în contexul în care Rusia a cerut Guvernelor SUA și României să renunțe la instalarea de lansatoare de rachete Mk-41 în dispozitivul de apărare antirachetă din România, după cum a relatat luni seară agenția de presă Interfax.

 

Sistemul Mark 41 Vertical Launching sau Mk-41 — sistem cu lansare verticală — este un sistem de lansatoare verticale ambarcat, care dispune de o capacitate de angajare rapidă împotriva amenințărilor inamice de orice tip. Concepția acestui sistem derivă din lucrările efectuate pe sistemul de luptă Aegis 2.

 

O declarație în acest sens a fost făcută luni de Mihail Ulianov, directorul Departamentului pe probleme de neproliferare și control al armamentului din Ministerul rus de Externe, într-un discurs ținut în comitetul de profil al Adunării Generale a ONU, al cărui text a fost postat pe site-ul oficial al MAE rus, www.mid.ru.

 

Ulianov a susținut că preconizata amplasare a elementelor sistemului de apărare antirachetă în România reprezintă 'o provocare serioasă pentru securitatea internațională' și a făcut apel la Guvernele SUA și României să 'conștientizeze pe deplin responsabilitatea lor pentru această dezvoltare a situației și să renunțe la aceste planuri până când nu este prea târziu'.

 

CITIȚI ȘI: Cristian Diaconescu, despre resetarea cu Rusia propusa de Juncker: Faceti-o fara noi!

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22