Ambasadorul Hans Klemm: Scutul antirachetă este finalizat și nu este îndreptat împotriva Rusiei

Silvia Simion | 18.12.2015

Statele Unite și România au anunțat finalizarea bazei antirachetă de la Deveselu, care va fi complet operațională în 2016, pentru a oferi protecție în fața unor potențiale atacuri din partea Iranului, potrivit declarațiilor a trei oficiali americani din cadrul administrației și din apărare, citați de Reuters.

Pe aceeași temă

 

La București, Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a declarat, vineri, în cadrul unui eveniment special organizat de MAE, capabilitatea tehnică a scutului antirachetă de la baza Deveselu, subliniind componenta defensivă a acestuia şi precizând că este un moment important pentru România, pentru parteneriatul strategic cu SUA şi pentru NATO.

Hans Klemm, ambasadorul SUA la București, a afirmat că acest lucru a fost explicat şi Federaţiei Ruse, anterior, în repetate rânduri.

 

Ambasadorul american a declarat că toate construcţiile militare majore ale facilităţii antirachetă de la Deveselu au fost finalizate, sunt operaţionale şi au fost realizate cu un buget mai mic decât cel prevăzut.

 

În discursul său, Hans Klemm a recunoscut eforturile celor care au contribuit la realizarea capabilităţii tehnice a scutului antirachetă, ale fostului ministru de Externe Bogdan Aurescu, precum şi ale oficialilor americani şi români, care "au muncit neîntrerupt pentru a se asigura că lucrările de construcţiie ale sistemului antirachetă vor fi finalizate la timp", citează Mediafax.

 

 

Potrivit ambasadorului SUA la Bucureşti, celebrarea "pietrei  de hotar" a scutului antirachetă de la Deveselu, faza a doua a Abordării Europene Adaptative în Etape, este "cel mai bun exemplu al faptului să relaţiile bilaterale militare dintre SUA şi România sunt deosebite".

 

Marcarea capabilităţii tehnice a facilităţii antirachetă de la baza Deveselu arată, potrivit, lui Hans Klemm, faptul că în cadrul NATO, atunci când partenerii lucrează împreună, "cu profesionalism şi determinare, nimic nu este imposibil de realizat".

 

Din perspectiva României, participarea la sistemul antirachetă reprezintă un angajament strategic, susţinut de întreaga clasă politică şi de opinia publică, a spus ministrul Lazăr Comănescu, subliniind că este un moment de maximă importanţă pentru România, SUA şi NATO.

Baza va fi complet operațională în 2016, după ce va fi integrată în sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice al NATO.

 

Ambasadorul SUA a mulțumit miniștrilor români

 

Hans Klemm, ambasadorul SUA la București, a mulțumit astăzi ministrului Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, precum şi ministrului Apărării Mihnea Motoc, dar şi predecesorilor lor, pentru că ”au fost gazde atât de primitoare în vederea instalării amplasamentului de la Deveselu”. Klemm a subliniat faptul că această contribuție a SUA şi României la apărarea antirachetă a NATO, demonstrează foarte bine de ce SUA şi România au relaţii militare excelente.

”La începutul mandatului său, preşedintele Obama a adaptat abordarea noastră cu privire la apărarea antirachetă în Europa pentru a răspunde ameninţărilor în evoluţie.

În februarie 2010, România a acceptat oferta administraţiei americane de a găzdui Etapa a II-a a EPAA, iar în septembrie 2011, SUA şi România au semnat Acordul privind apărarea antirachetă, ratificat de Parlamentul României în decembrie 2011.

 

Nu pot să nu menţionez activitatea susţinută şi dedicarea negociatorului principal al României în acest proces, fostul ministru al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Domnule ambasador Aurescu, vă mulţumesc pentru toate eforturile depuse la acest proiect.

În octombrie 2013, cu doi ani în urmă, subsecretarul pentru politici al Departamentului Apărării, Jim Miller, şi preşedintele României, Traian Băsescu au marcat începerea lucrărilor la amplasamentul de la Deveselu.

Din acel moment, reprezentanţii României şi ai SUA au făcut eforturi neobosite pentru a asigura încheierea la timp a construcţiei militare a amplasamentului. Mă bucur să pot spune astăzi că toate activităţile principale de construcţie militară de la bază, tot ceea ce este necesar pentru funcţionarea sistemului a fost finalizat şi funcţionează şi că proiectul a fost realizat cu costuri mai mici decât s-a prevăzut, datorită excelentei colaborări cu Guvernul României.

Intrăm acum în următoarea etapă, a testării şi evaluării operaţionale, în vederea pregătirii pentru declaraţia Capacităţii Iniţiale de Operare a acestuia, precum şi a procesului de integrare NATO” a declarat, în discursul său de la București, ambasadorul Hans Klemm.

El a sublinat că acest sistem este proiectat doar pentru a contracara ameninţări venite din afara Europei: ”Aşa cum a spus domnul ambasador Comănescu, NU este, repet NU este îndreptat împotriva Rusiei şi nu are capacitatea de a reprezenta o ameninţare pentru Rusia. Am explicat acest lucru Rusiei cu numeroase ocazii.

Totodată, ne-am oferit să colaborăm cu Rusia pentru a-i atenua îngrijorarea şi, în cazul în care doreşte acest lucru, pentru a-i proteja pe toţi cetăţenii noştri de rachete balistice din afara spaţiului euroatlantic”.

 

Declaraţia comună România-SUA

România şi Statele Unite ale Americii promovează dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi consolidarea securităţii în zona euro-atlantică. În contextul Parteneriatului Strategic, România şi Statele Unite anunţă astăzi, 18 decembrie 2015, că principalele componente militare ale facilităţii de apărare antirachetă Aegis Ashore din România, element cheie al Etapei a II-a a Abordării Europene Adaptive în Etape (EPAA), au fost finalizate şi transferate comandantului operaţional în vederea integrării viitoare în arhitectura sistemului de apărare antirachetă a NATO.

 

Dobândirea acestei capabilități reprezintă o creştere semnificativă a capacităţii de apărare antirachetă şi a ariei de acoperire defensivă pentru zona sudică și centrală a teritoriului european al NATO în raport cu ameninţările cu rachete balistice cu rază scurtă şi medie de acţiune venite din afara spațiului euro-atlantic. Reușita de astăzi demonstrează strânsa cooperare dintre România şi Statele Unite şi angajamentul comun al celor două ţări faţă de stabilitatea şi securitatea regională. Acest anunţ evidenţiază amploarea şi profunzimea Parteneriatului nostru Strategic în acest an, când aniversăm 135 de ani de la stabilirea relaţiilor bilaterale.

 

Etapa a II-a a EPAA sporeşte capacităţile existente ale SUA şi NATO prin modernizarea sistemului de apărare antirachetă Aegis, folosirea unei variante mai avansate a interceptorului Standard Missile-3 şi adăugarea unei facilități de apărare antirachetă terestre SM-3 (denumită și sistemul terestru Aegis) la Deveselu. Aceste îmbunătăţiri completează eforturile finalizate deja pentru dezvoltarea capabilității NATO de apărare antirachetă, inclusiv prin amplasarea unui radar AN/TPY-2 în Turcia, a unui sistem NATO de comandă şi control la Baza Aeriană Ramstein, din Germania, şi dislocarea de nave înzestrate cu capacităţi de apărare antirachetă multi-misiune Aegis, cu baza la Rota, în Spania.

 

Anunţul de astăzi vine după efectuarea unor  ample activităţi de construcţie, instalare de echipamente şi testare, desfăşurate la Deveselu. EPAA contribuie substanţial la securitatea colectivă a NATO, ca parte integrantă a capabilității Aliate de apărare antirachetă.

 

România şi Statele Unite cooperează cu succes într-o gamă largă de proiecte în domeniul securității, inclusiv în cadrul operaţiunii Atlantic Resolve şi al altor exerciţii şi operaţiuni la nivel global. În acest context, România găzduieşte periodic reprezentanţi ai Comandamentului SUA din Europa şi ai comandamentelor categoriilor de forţe subordonate pentru efectuarea de antrenamente comune cu forţele militare din Europa Centrală şi din regiunea Mării Negre. 

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22