Ambasadorul Paul Brummel: în Marea Britanie politicienii condamnați penal au demisionat

Dora Vulcan | 05.07.2018

Orice reformă în justiţie trebuie să ajute lupta anticorupţie, nu s-o împiedice şi să contribuie la consolidarea statului de drept, nu la slăbirea acestuia - comentează ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti ultimele modificări aduse de Parlament Codurilor Penale.

Pe aceeași temă

 

 

Ultimul mesaj al ambasadorului care iubește România, cultura ei, care i-a învățat limba, pentru care s-a pregătit la Iași (cu mult timp înainte să intre în mandat), citind și recitând cu patos din Eminescu, și care săptămâna viitoare va părăsi definitiv România cu o colecție de ii în bagaj și cu multe declarații de iubire pe viață pentru români și țara lor. Prin mesajul său, Brummel dovedește că iubește și respectă România mai mult decât chiar cei care o conduc. În groapă.

 

 

În primul rând, este important ca reforma (Justiţiei - n.r.) să ajute lupta anticorupţie şi consolidarea statului de drept, nu să împiedice aceste obiective. În al doilea rând, este important aspectul internaţional, avem o colaborare bilaterală de securitate şi justiţie cu România”, spune Paul Brummel.

 

Diplomatul britanic mai are un avertisment: investitorii serioşi vin doar într-o ţară stabilă, unde legea este lege.

 

”Bineînţeles, un investitor vrea ca ţara în care investeşte să fie stabilă, cu legi clare şi o ţară fără, pe cât posibil, fără corupţie.”, a spus Paul Brummel, transmite Digi 24. 

 

 

 

 

 Totusi, vorbind despre Codurile Penale, Paul Brummel a mentionat un aspect vulnerabil, asupra caruia atragea atentia si GRECO: cooperarea internationala in domeniul juridic privind traficul de persoane.

 

"Este un moment foarte important in ceea ce priveste statul de drept pentru Romania. Sper ca modificarile Justitiei sa ajute si nu sa impiedice aceste anchete", a afirmat ambasadorul, citat de ziare.com.

 

Intrebat cum ar reactiona sistemul politic britanic daca un politician de la varf, cum este cazul lui Liviu Dragnea in Romania, ar fi condamnat (chiar si in prima instanta) la inchisoare cu executare, Brummel a amintit ca vorbim despre sisteme juridice diferite: in Marea Britanie, demisia ar fi fost deja data.

 

"In trecut, in Marea Britanie, in majoritatea cazurilor, politicienii condamnati penal au demisionat", a spus diplomatul.

 

Poate o nuanta se gaseste si in versurile pe care Paul Brummel, cunoscut iubitor al liricii eminesciene, a tinut sa le recite jurnalistilor:

 

”Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie,

Tara mea de glorii, tara mea de dor?

Bratele nervoase, arma de tarie,

La trecutu-ti mare, mare viitor!”

 

Paul Brummel a insistat asupra relatiilor bune dintre Marea Britanie si Romania si a dat asigurari ca tara sa va ramane alaturi de Romania.

 

"Una dintre cele mai mari placeri pentru mine din ultimii patru ani a fost sa intalnesc elevi si studenti din tara si discutiile au fost mereu foarte bune, ei sunt foarte destepti si vor sa ajute la dezvoltarea tarii lor. Considerand ca ei sunt viitorul Romaniei, eu plec optimist. Cred ca Romania va fi pe maini bune", este ultimul mesaj public al ambasadorului.

 

In acelasi context, ambasadorul a amintit ca peste 8.000 de romani studiaza in Marea Britanie.

 

"Studentii din Uniunea Europeana care incep cursuri la universitatile din Anglia si Tara Galilor in toamna anului 2019 vor avea in continuare acces la imprumuturi pentru acoperirea taxelor de scolarizare", a precizat acesta.

 

Ambasadorul Marii Britanii va parasi Bucurestiul la finalul saptamanii viitoare, cu o colectie de ii in bagaj, dupa cum a povestit.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22