Ambasadorul Rusiei la București, convocat la MAE dupa atacurile MAE rus la adresa României

Redactia | 12.06.2020

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a convocat vineri pe ambasadorul Federației Ruse la sediul MAE, după declarațiile insultătoare ale purtătorului de cuvânt al MAE rus la adresa României.

Pe aceeași temă

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a dispus ca ambasadorul Federaţiei Ruse în România, Valeri Kuzmin, să fie convocat, vineri, la sediul MAE, unde a avut loc o discuţie la nivel de secretar de stat, în contextul declaraţiilor de joi ale purtătorului de cuvânt al MAE rus în legătură cu Strategia Naţională de Apărare a României, relatează Agerpres.

Potrivit MAE, secretarul de stat pentru Afaceri strategice, Dan Neculăescu, a comunicat ambasadorului Kuzmin faptul că menţionarea Federaţiei Ruse în Strategia Naţională de Apărare a României nu ar trebui să constituie „un motiv de surprindere”, acesta fiind efectul „comportamentului cunoscut” al părţii ruse în regiune din ultimii ani.

„Acest comportament este evaluat ca destabilizator, inclusiv în cadrul poziţiilor comune adoptate la nivelul NATO şi Uniunii Europene”, precizează MAE.

Conform sursei citate, partea română a arătat că „ar fi apreciat ca preocuparea purtătorului de cuvânt al MAE rus pentru stabilitatea regională la Marea Neagră să fie însoţită şi de o evaluare corectă a măsurilor cu caracter strict defensiv decise la nivel aliat, acestea fiind adoptate de către NATO tocmai ca urmare a conduitei menţionate a Federaţiei Ruse”.

Neculăescu a precizat că Noua Strategie Naţională de Apărare reflectă statutul României de stat membru al NATO şi al Uniunii Europene, angajat ferm în sensul consolidării democraţiei, stabilităţii, păcii şi securităţii internaţionale, în conformitate cu sistemul internaţional bazat pe norme. Din acest punct de vedere, „documentul programatic este expresia politicii predictibile a României de ataşament faţă de valorile euro-atlantice şi dreptul internaţional”

MAE reafirmă, în acest context, că „un dialog pragmatic, bazat pe respect reciproc, poate avea loc în condiţiile în care partea rusă manifestă un angajament real în acest sens”.

Moscova a acuzat joi politicienii de la București că plagiază și nu sunt capabili să gândească independent, după ce în noua Strategie Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2024, adoptată de CSAT, se vorbește despre comportamentul agresiv al Rusiei, care contribuie la deteriorarea stabilității regionale.

Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a declarat, într-o conferință de presă, că noua strategie de apărare a României prezintă Rusia „în secțiunea amenințări” și a reiterat una dintre tezele favorite ale Rusiei, și anume că Occidentalii aruncă vina în mod gratuit asupra Moscovei.

Zaharova a afirmat că plasarea Rusiei în rândul surselor de probleme globale nu este un lucru nou pentru Moscova.

„Vedem că Bucureștiul a început să plagieze și asta arată că politicienii români nu sunt capabili să gândească independent”, a acuzat Zaharova, adăugând că în acest fel „România contribuie la creșterea tensiunilor și a instabilității în regiune” și este pregătită să „să servească alte scheme de confruntare împotriva Rusiei pe seama propriilor lor interese”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22