Ambasadorul van Bonzel: Olanda va fi de acord cu aderarea Romaniei la Schengen, cand va indeplini conditiile

Fara Autor | 25.08.2015

Pe aceeași temă

Olanda va fi de acord cu aderarea României la spaţiul Schengen, după ce va îndeplini toate condiţiile, a declarat marți ambasadorul Olandei la Bucureşti, Matthijs van Bonzel, dar, a atras acesta atenția, mult mai importantă este economia, ea fiind cea care aduce bunăstare.

 

Ambasadorul, aflat la finalul mandatului din România, a spus că "din toate regulile din UE, Schengen este un capitol particular", iar Parlamentul olandez ar fi de acord cu aderarea României la Schengen, după ce România va îndeplini toate cerinţele referitoare la integrarea europeană, discutate în 2007, şi va rezolva toate problemele semnalate în Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV).

 

Referitor la aderarea României la spaţiul Schengen, diplomatul a explicat că Parlamentul olandez îşi bazează deciziile, în mare parte, pe MCV, dar şi pe informaţiile pe care le primeşte de la ambasadă. "Acesta este un raport public foarte deschis (MCV – n.r.) şi Parlamentul nostru compară raportul cu tendinţele şi cu faptul că România ar putea fi pregătită să adere la Schengen şi, aparent, vrea să adere la Schengen. Eu nu prea am înţeles niciodată de ce este aşa important, pentru mine economia este mult mai importantă (...) Dacă România respectă aceste reguli, referitor la legi, justiţie, anticorupţie, economia va creşte şi asta va aduce bunăstare, stabilitate, doctori, antreprenori, creştere, taxe, pentru că România face parte din UE. Schengen nu este atât de important. Este vorba de economie", a mai spus diplomatul, citat de Adevărul.

 

Matthijs van Bonzel a venit la Bucureşti în decembrie 2011, fiind unul dintre cei mai activi ambasadori acreditaţi în România. El va fi ambasador în Spania.

 

În România, va fi înlocuit de Stella Ronner- Grubačić, în prezent director de comunicare în cadrul Ministerului Afacerilor Externe de la Haga, care a fost numită ambasador în România şi Republica Moldova.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22