Amendament fatal pentru justitie. Suspectul trebuie mai intai avertizat

E.b. | 14.12.2017

Inca un un amendament cu efect devastator pentru anchetatori. PSD si ALDE propune modificarea articolului din Codul de Procedura Penala care se refera la /aducerea la cunostinta a calitatii de suspect/.

Pe aceeași temă

 

 

Astfel, procurorii vor trebui sa anunte mai intai o persoana ca are calitate de suspect. 

Altfel, toate probele sunt nule. Abia dupa ce persoana este anuntata, procurorii pot strange probe, interceptari, pot face perchezitii, eventual flagrant etc, conform HotNews


 

Amendament PSD- ALDE. Art.  307  se  modifică  și  va  avea următorul cuprins:

 

Aducerea la cunoștință a calității de suspect

 

(1)    Persoanei    care    a    dobândit calitatea  de  suspect  i  se  aduc  la cunoştinţă,  înainte  de  prima  sa audiere,  această  calitate,  fapta pentru  care  este  suspectată,  cu descrierea  tuturor
elementelor constitutive  ale  acesteia  și  a probelor din care rezultă săvârșirea faptei, încadrarea juridică a acesteia, drepturile  procesuale  prevăzute  la art.  83,  încheindu - se  în  acest  sens un    proces - verbal.    Lipsa    acestor elemente atrage nulitatea absolută a calității de suspect.

 

(2) Atunci când sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 305 alin. (1) și persoana față de care există bănuiala rezonabilă este cunoscută, organul de  urmărire penala va aduce la cunoştinţă, de îndată, calitatea de suspect, sub sancţiunea nulităţii absolute a tuturor actelor de urmărire penală efectuate cu încălcarea acestei prevederi față de aceasta după aflarea identității persoanei.”

 

Potrivit specialistilor in drept penal consultati de HotNews, daca cineva face o plangere penala si indica autorul, procurorul este obligat sa-l anunte de indata pe cel impotriva caruia s-a facut plangere penala ca are calitate de suspect. Problema aici este alineatul 2, care face imposibila strangerea de probe pana cand cel anchetat nu este suspect, in caz contrar toate probele sunt nule. Mai clar, procurorii vor putea face interceptari, perchezitii, eventual un flagrant numai dupa ce in prealabil persoana (persoanele) anchetate sunt instiintate ca au dobandit calitatea de suspect. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22