AMRCR reacţionează după ce preşedintele Iohannis a promulgat legea comercializării produselor alimentare

E.b. | 11.07.2016

Marile supermarketuri reacţionează în ce priveşte legea care le obligate să se aprovizioneze cu produse alimentare pe lanțul scurt.

Pe aceeași temă

 

  

Președintele Klaus Iohannis a promulgat azi actul normativ care modifică legislația comercializării alimentelor, iar marile magazine sunt obligate să se asigure că principalele produse alimentare de pe rafturi provin în proporție de 51% din producție autohtonă.

 

"Comercianții — persoane juridice autorizate au obligația ca pentru categoriile carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate și de panificație să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% din volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, provenite din lanțul scurt de aprovizionare".

 

Asociația Marilor Rețele Comerciale din România(AMRCR)  a transmis, imediat după promulgarea modificărilor la legea 321, un comunicat în care își exprimă regretul că președintele României a promulgat legea pentru modificarea și completarea Legii 321 privind comercializarea produselor alimentare:

 

"AMRCR consideră că această lege este îndreptată împotriva marilor rețele comerciale și, în pofida celor exprimate public, nu garantează sprijin pentru producătorii locali sau produsele românești. În schimb restrânge libertatea consumatorilor români de a alege cele mai bune produse la prețuri competitive.

De acum înainte, obiectivul principal al oricărui comerciant nu va mai fi satisfacerea clientului ci respectarea termenilor extrem de restrictivi impuși de lege în ceea ce privește termenele de plată sau serviciile comerciale pentru că altfel sancțiunea pentru nerespectarea acestora poate merge până la închiderea magazinelor.

Marii retaileri sunt obligați să-și reanalizeze politicile comerciale, să renegocieze contracte în mijlocul desfășurării acestora, să renunțe la facilități și servicii oferite pentru promovarea produselor locale, inclusiv cele românești și să se orienteze pentru a găsi modalități de a susține un flux financiar imens, impus fără justificare.
Apreciem că toate acestea se vor răsfrânge asupra prețurilor la raft și vor avea repecursiuni majore și asupra programelor de susținere a producătorilor locali.

Această lege este de asemenea împotriva mecanismelor concurențiale și a principiilor după care funcționează piața unică comunitară.  Acest lucru se întamplă la câteva zile după anunțul referitor la lansarea unor programe precum România Competitivă, dar și la puțin timp după ce în cadrul Consiliului European s-a vorbit despre întărirea Uniunii Europene, în contextul referendumului referitor la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

AMRCR va continua demersurile în cadrul organismelor comunitare, pentru analizarea compatibilității acestei legi cu normele europene, știut fiind deja că la nivelul Comisiei Europene există în desfășurare o procedură în acest sens."

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22