Ana Birchall anunță finalizarea raportului MCV și insistă asupra aberațiilor din organizarea SS

Laurentiu Gheorghe | 15.10.2019

În ședința de plen a CSM, ministrul Justiției, Ana Birchall, a anunțat că raportul MCV va fi făcut public săptămâna viitoare și că Secția Specială nu mai poate funcționa așa cum este organizată în prezent.

Pe aceeași temă

Șefa CSM, Lia Savonea, aflată la a șaptea încercare de a o numi pe Adina Florea la conducerea Secției speciale de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ), s-a contrat cu ministrul Justiției, Ana Birchall, pe tema funcționării SS. Birchall i-a reamintit Liei Savonea că nu a primit la Ministerul Justiţiei un punct de vedere al CSM pe tema rapoartelor GRECO care au recomandat desfiinţarea SIIJ.

„În lipsă, cu colegialitate şi respect vă spun că vom da publicităţii această analiză”, a spus Ana Birchall. Ministrul Justiţiei a mai precizat că, în analiza care există la minister şi care s-a realizat cu ajutorul celorlalte structuri din sistem, se conturează două concluzii. Una dintre acestea susţine că „aşa cum este reglementată această secţie nu poate să funcţioneze”, în timp ce a doua concluzie face referire la existenţa secţiei, dar „cu reforme serioase”.

„În ceea ce priveşte Raportul MCV, acesta o să iasă la începutul săptămânii viitoare. Din informaţiile mele, pe căi diplomatice, îl vom primi la sfârşitul săptămânii şi o să fie făcut public la începutul săptămânii viitoare”, a anunţat Birchall.

”Fiecare instituţie ne asumăm ceea ce facem şi nu facem petru bunul mers al justiţiei”, a spus Birchall.

În plenul CSM, Ana Birchall a declarat, referitor la Secția Specială, că „Vremea șmecheriilor introduse nu știu de cine nu știu pe unde trebuie să apună”.

„Nimeni, până în acest moment, nici măcar unii din membrii Comisiei speciale din Parlament nu au reușit să mă lămurească și să-mi demonstreze utilitatea și funcționalitatea alineatului 2 al articolului 88, indice 1 prin care citez «Secția specială rămâne competentă, își păstrează competența față de toate cauzele în care este urmărit sau investigat un magistrat». Cu alte cuvinte, pentru mine este o mare necunoscută și un mare semn de întrebare de ce Secția specială trebuie să-și păstreze competența pentru toate dosarele? Niciodată nu m-ați auzit și nici nu mă veți auzi că sunt pentru abuzuri. Fiecare trebuie să răspundă conform legii și, pe mandatul meu, am asigurat și voi continua să asigur, atâta timp cât sunt în această funcție, domnia legii. Iar așa cum v-am spus acestui aliniat 2 al articolului 88 indice 1 nu-i văd utilitatea”, a declarat Ana Birchall.

Ministrul încă în funcție al Justiției a spus că așteaptă în continuare punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii referitor la rapoartele GRECO, pentru a da publicității analiza făcută la nivel interministerial.

„Vremea șmecheriilor introduse așa nu știu de cine, nu știu pe unde, cred că trebuie să apună și sper eu că a apus. Deci nimeni și nu cred că dumneavoastră sau cei care se uită la noi cu bună credință pot să înțeleagă de ce într-un dosar trebuie (Secția Specială - n.r.) să rămână competentă pentru tot dosarul. Asta am spus mereu și voi continua să spun tot timpul. De exemplu, dacă acum un traficant de droguri, un violator, un criminal în serie sau orice persoană care este suspectă, urmărită penal, cercetată de o infracțiune, dacă face plângere în secunda aceasta la Secție Specială, conform acestui alineat, Secția Specială rămâne competentă. Așa spune legea. Ori eu nu pot să fiu de acord cu acest lucru. Tocmai de aceea, am solicitat în nenumărate rânduri ca acest alineat, alături de alte alineate și prevederi, să fie eliminate. Ca și concluzie, da, așa cum am spus dintotdeauna și-mi asum, am văzut tot felul de campanii de defăimare și denigrare la adresa mea, dar eu îmi asum că această Secție Specială, așa cum este acum reglementată, nu poate continua să funcționeze. Nu mă convinge nimeni că un asemenea alineat asigură justețea actului de justiție și încrederea oamenilor într-o justiție corectă”, a completat Birchall.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22