Ana Birchall îi răspunde șefei CSM, pe care o acuză că a uzurpat atribuțiile Ministerului Justiției

Laurentiu Gheorghe | 09.10.2019

Ministrul Justiției, Ana Birchall, îi cere Liei Savonea, șefa CSM, să trimită în regim de urgență punctul de vedere asupra raportului GRECO, în loc să modifice legea ANI, uzurpând atribuțiile Ministerului.

Pe aceeași temă

Ana Birchall i-a răspuns miercuri șefei CSM, Liei Savonea, privind sesizarea Curții Constituționale pe tema unui conflict de natură constituțională cu ministrul Justiției. Birchall a spus că a așteptat și așteaptă opinia instituției, care se pare însă că era preocupată de modificarea Legii ANI și a acuzat-o pe Lia Savonea că a "uzurpat" atribuțiile Ministerului Justiției, transmițând direct în Senat propunerile pentru Legea ANI. Ea a cerut CSM să transmită în regim de urgență Ministerului Justiției opinia CSM privind raportul GRECO, pentru analiza pe care ministerul o face în acest sens.

Ministrul Justiției a formulat această solicitare către Consiliul Superior al Magistraturii încă din vară și spune că „se pare că CSM era preocupat însă să modifice Legea ANI, uzurpând atribuțiile ministerului”.

„Legat de multele întrebări pe care le-am primit zilele acestea privind analiza noastră pe GRECO și MCV, vă pot spune că, așa cum am comunicat, de altfel, noi am așteptat un punct de vedere de la CSM, dar se pare că CSM era preocupat să modifice legea ANI, uzurpând, de altfel, atribuțiile Ministerului Justiției și trimițând direct la comisia din Senat. Am solicitat public și în scris aceste clarificări (...) Este de datoria mea în calitate de ministru al Justiției să apăr atribuțiile și reputația Ministerului Justiției. Revin și cu această solicitare publică către CSM. Am făcut o revenire și săptămâna trecută să ne transmită în regim de urgență punctul de vedere al CSM cu privire la această analiză. Daca nu, o să dau publicității analiza pe care, repet, am întocmit-o pe baza punctelor de vedere primite de la instituțiile care ne-au transmis și toate asociațiile profesionale”, a declarat Ana Birchall.

Birchall a solicitat în mai multe rânduri șefei CSM, Lia Savonea, să transmită Ministerului Justiției opinia privind raportul GRECO, care recomandă să fie abandonată crearea noii secţii pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, considerând-o „o anomalie”.

Ana Birchall și Lia Savonea se află în conflict deschis, una din temele de dispută fiind Secția de anchetare a magistraților. În ultima ședință a CSM la care a participat, în 17 septembrie, Birchall spunea că concluziile preliminare ale grupului de la Ministerul Justiției care lucrează la analiza privind raportul GRECO nu susțin funcționarea în această formă a secției speciale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22