ANAF-Antena3. Șeful CSM: Președintele, premierul, Parlamentul riscă să exceadă Constituția

Tudor Despina | 18.02.2016

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) are o primă reacție în contextul scandalului ANAF-Antena 3. Dezbaterea și mesajele transmise de președinte, premier, Parlament și o parte a presei riscă să depășească limitele constituționale.

Pe aceeași temă

 

Președintele CSM transmite, într-un comunicat, că  toți cei implicați în dezbaterea privind executarea hotărârii judecătorești din dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare, în care a fost condamnat Dan Voiculescu, trebuie să țină cont de prevederile Constituției în context.

 

Dezbaterea publică și mesajele transmise de președinte, premier, parlamentari și oameni de presă “conţin aprecieri  de natură a pune sub semnul precarităţii  o procedură judiciară  ce se constituie, prin lege, ca parte a procesului penal - şi anume executarea hotărârii judecătoreşti”, transmite judecătorul Mircea Aron, șeful CSM.

 

Comunicatul integral:

 

PRECIZĂRI

privind poziţia preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii faţă de escaladarea dezbaterii publice legate de punerea în executare a hotărârilor judecătoreşti

 

 

Având în vedere recentele demersuri ale puterii legislative, precum şi mesajele publice ale reprezentanţilor de vârf ai puterii executive, respectiv Preşedintele şi Prim ministrul României, privind acţiunea, amplu prezentată şi comentată mediatic, a punerii în executare, de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, a hotărârii judecătoreşti pronunţate în dosarul cunoscut publicului sub denumirea „dosarul ICA”,

 

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii reaminteşte – respectând simpatizanţii sau partizanii persoanei executate şi fără  a atenta la libertatea de exprimare a oricărei persoane sau a presei -  câteva  prevederi ale Constituţiei României:

 

„Art.1 (4) Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale.

 (5) În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.”

“Art. 16 - Egalitatea în drepturi

            (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.

            (2) Nimeni nu este mai presus de lege.”

“ Art. 21 - Accesul liber la justiţie

 (1) Orice persoană se poate adresa justiţiei pentru apărarea drepturilor, a libertăţilor şi a intereselor sale legitime.”

 “Art. 124 - Înfăptuirea justiţiei

            (1) Justiţia se înfăptuieşte în numele legii.

            (2) Justiţia este unică, imparţială şi egală pentru toţi.

            (3) Judecătorii sunt independenţi şi se supun numai legii.”

“Art. 129 - Folosirea căilor de atac

 Împotriva hotărârilor judecătoreşti, părţile interesate şi Ministerul Public pot exercita căile de atac, în condiţiile legii.”

Dezbaterea publică, precum şi mesajele publice ale reprezentanţilor puterii executive şi legislative, începând cu Preşedintele şi Prim - ministru României, Preşedintele Senatului, parlamentari cu vocaţie de formatori de opinie şi importanţi reprezentanţi ai presei scrise şi audiovizuale conţin aprecieri  de natură a pune sub semnul precarităţii  o procedură judiciară  ce se constituie, prin lege, ca parte a procesului penal - şi anume executarea hotărârii judecătoreşti.

Astfel de manifestări riscă să exceadă cadrului constituţional în materia înfăptuirii justiţiei în România, prezentând un potenţial de afectare a independenţei şi prestigiului acesteia prin deviere de la principiile statului de drept.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii îşi manifestă îngrijorarea faţă de exprimarea  publică a unor opinii în cauză, fără a distinge între actul de justiţie propriu - zis şi acţiunile autorităţii publice responsabile cu punerea în executare a hotărârii judecătoreşti.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii invită reprezentanţii autorităţilor statului, instituţiile de presă şi societatea civilă, la o abordare echilibrată, lucidă şi rezonabilă a dezbaterii publice, ca semn de matură asumare a logicii democratice şi a echilibrului puterilor în stat.

 

JUDECĂTOR MIRCEA ARON

PREŞEDINTELE CONSILIULUI  SUPERIOR AL MAGISTRATURII

 

  • Presedintele Klaus Iohannis considera ca abordarea ANAF in cazul televiziunilor Antena Grup este "heirupsita", "nepotrivita" si ca "libertatea de exprimare in media nu poate fi suprimata pentru banale motive administrative".

 

Intrebat de reporterul Antena 3 despre actiunea ANAF in cazul Antenelor, Klaus Iohannis a declarat: "Eu cred ca ati ajuns intr-o situatie neplacuta si inutila. In primul rand, cred ca libertatea de exprimare in media nu poate fi suprimata pentru banale motive administrative. In al doilea rand, aceasta abordare heirupista a ANAF mi se pare cel putin nepotrivita, daca nu discutabila".

 

El a precizat ca a constatat din discutii pe care le-a avut ca exista deschidere la factorii de decizie in acest caz.

 

"In fine, am constatat din discutiile pe care le-am avut ca exista deschidere la factorii de decizie si, cu siguranta, prin discutii asezate si calme, pana la urma se gasesc solutii convenabile", a conchis seful statului.

 

  • Premierul Dacian Cioloș a declarat ieri, in timpul interventiei pe care a avut-o in Senatul Romaniei, ca in cazul ANAF-Antena 3 "nu este vizata activitatea jurnalistilor, posturile nu isi pierd licentele de emisie. Ba mai mult, televiziunile vor emite inclusiv luni din acele sedii pentru ca suntem la inceputul procesului. Ar putea dura cateva luni. Incetarea emisiei este apanajul CNA. Guvernul Romaniei respecta legile si hotararile judecatoresti. ANAF a actionat legal."

 

El a revenit cu explicatii pe Facebook, după ce a fost criticat pe rețelele sociale din cauza declarațiilor sale în legătură cu acțiunea legală de notificare a televiziunii lui Dan Voiculescu.

 

1) Am salutat, susținut și susțin în continuare fondul intervenției ‪#‎ANAF, atât în acest caz despre care discutăm, cât și în general, când intervenția este justificată pe deplin de aplicarea legii și nu se lasă intimidată de presiuni de orice fel în a-și face treaba. Am comunicat direct fiscului sprijinul meu integral pentru tot ceea ce face ca să aplice legea.

 

2) Regret MODUL în care a acționat ANAF în acest caz și în altele, prin descindere în forță care poate fi interpretată ca intimidare. Nu sunt de acord cu acest mod de acțiune nici în acest caz, nici în general, față de firme sau simpli cetățeni contribuabili. Le-am solicitat să aplice legea fără a utiliza astfel de practici, care riscă să discrediteze imaginea de instituție în slujba cetățeanului. Acest gen de comportament ar trebui să se schimbe. ANAF poate fi eficientă și respectată și fără să creeze panică sau teamă, arătând respect și fermitate față de cei pe care îi controlează.

 

3) Abordarea ANAF trebuie să fie orientată pe aplicarea legii care să nu lase impresia intenției de a întrerupe activitatea entităților respective ci de a recupera bunurile sau resursele care aparțin sau sunt datorate statului. Scopul, în aplicarea legii, nu este de a închide firma, ci de a rezolva problema legală (care, în acest caz, este recuperarea imobilului)”, a scris premierul.

 

Cioloș a intrat chiar în dialog cu cei care au comentat postarea și la un moment dat a insistat: “Pe fond ANAF a acționat foarte bine. Dar risca sa se discrediteze ca institutie daca lasa impresia dorintei de a intimida pe cei controlati. DOAR forma am regretat-o, nu fondul, pe care il apreciez si susțin”.

 

Ulterior, la întrebarea cuiva, premierul a scris: “Nu, nu mă îndoiesc. Incerc să găsesc echilibrul si bunul simț, indiferent de presiunea dintr-o parte sau alta. Unii interpreteaza cautarea echilibrului ca o ezitare sau o slăbiciune”.

 

Ulterior, Guvernul a revenit asupra subiectului. Întrebat joi de presă pe marginea reacției șefului CSM în scandalul ANAF-Antena 3, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a spus: “Mesajul premierului a fost destul de clar. A sprijinit demersul ANAF din perspectiva legii, nu avea cum să facă altfel. Lucrurile au fost clar exprimate de premier”.

 

  • Incurajat probabil si de aceasta declaratie a președintelui, Liviu Dragnea, președintele PSD, a afirmat aseara la Antena 3 ca, daca Antenele vor fi evacuate, se gandeste la depunerea unei motiuni de cenzura contra Guvernului Ciolos.

 

Dan Voiculescu, condamnat la zece ani de inchisoare cu executare, pare sa inregistreze o noua victorie, chiar impotriva unei hotarari judecatoresti definitive. Sa nu uitam ca in acest caz vorbim in primul rand de prejudiciul din dosarul ICA - 60 de milioane de euro - care, dupa aproape doi ani de la condamnarea lui Voiculescu, nu a intrat inca in posesia statului roman.

 

Liviu Dragnea a declarat aseara ca, daca Antenele vor fi evacuate, e posibil ca social-democratii sa depuna o motiune de cenzura impotriva Guvernului Ciolos. "Am discutat azi in partid. Ieri am fost mai transant. Nu am folosit cuvinte mestesugite. Daca se intampla ca ANAF sa inchida cinci televiziuni, Guvernul Romaniei, care a spus ca protejeaza libertatea presei, cred ca nu mai poate ramane in functie. Daca se intampla, noi analizam foarte serios eventualitatea depunerii unei motiuni de cenzura. Devine extrem de periculos pentru democratie, pentru libertatea noastra", a declarat Liviu Dragnea la Antena 3.Dragnea a mai spus ca spera ca "cine trebuia sa inteleaga" va intelege ceva din ceea ce a spus si ca nu se va ajunge la motiunea de cenzura: "Sper sa nu se ajunga la motiune de cenzura. Sper sa fi inteles si ei ceva dintr-o intrebare fundamentala pe care mi-ati pus-o si un raspuns pe masura. Acum treceti printr-o perioada dificila, va sunt prieten printre milioane de prieteni. Dupa ce treceti de acet hop va asteptam sa ne certati. Va ajutam sa existati ca sa ne certati. Orice om politic care nu este certat o ia razna. Daca se suprima una cate una (televiziunile - n.red.), nu ii mai atentioneaza nimeni si atunci cand pica, pica rau si definitiv", a spus Dragnea, intrebat de ce a sustinut Antena 3, chiar daca jurnalistii televiziunii l-au criticat pentru legea defaimarii.

 

Dragnea a criticat din nou atitudinea ANAF:"Practic, le mai trebuiau niste bate ca sa inceapa sa bata pe aici", a spus seful social democratilor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22