ANAF incepe recuperarea prejudiciilor in dosarele penale. Cine e pe lista scurta

Dora Vulcan | 30.11.2016

„Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã (ANAF) organizeazã în perioada 6-31 decembrie 2016 zeci de licitaţii pentru valorificarea unor bunuri mobile şi imobile şi recuperarea sumelor stabilite prin hotãrâri judecãtoreşti pronunţate în materie penalã şi rãmase definitive", potrivit unui comunicat dat publicitatii miercuri de ANAF.

Pe aceeași temă

 

 

Zeci de imobile si autoturisme sunt scoase la licitatie pentru recuperarea prejudiciilor din zeci de dosare penale din toata tara, anunta ANAF

 

 

 

 

Sunt vizati Vlad Savulescu, din dosarul ICA, Seyhan Tumer, patronul Akparom, turcul stabilit in Romania specializat in evaziune fiscala si spalare de bani prin comercializarea de legume si fructe prin firme fantoma, Mihai Deleanu de la Iasi din gruparea specializata in contrabanda, familia de afaceristi botoseneni Amisculesei, Marius Usturoi de la Iasi, Nicolae Ciobanu - fostul patron al televiziunii Columna, regele alcoolului de la Bistrita etc.

 

De mai multe luni, Fiscul încearcă să recupereze prejudiciul prin vânzarea bunurilor unui condamnat în dosarul ICA:  Vlad Nicolae Săvulescu, fost şef al Direcţiei de Privatizare-Concesionare din Agenţia Domeniilor Statului (ADS), condamnat la şase ani de închisoare. Fiscul scoate pentru a treia oară la licitaţie vila cu piscină a acestuia, preţul de pornire fiind redus la jumătate faţă de cel de evaluare, respectiv la 250.000 de euro.  Licitaţia va avea loc pe 8 decembrie, la sediul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Ilfov, şi vizează vânzarea imobilelor lui Săvulescu din Capitală.

 

 

Finantele din Ilfov vor avea pe 19 decembrie a treia licitaţie pentru vânzarea a patru autoturisme ce au aparţinut firmei Akparom SRL, la preţuri de pornire reduse la jumătate.  Numele firmei Akparom apare într-un dosar instrumentat de DIICOT privind o grupare infracţională specializată în evaziune fiscală şi spălare de bani, prin comercializarea de legume şi fructe utilizând firme fantomă, cu un prejudiciu estimat la 24 de milioane de euro.  Seyhan Tumer, turc stabilit în România, zis „Şefu’“ sau „Şeriful“, asociat şi administrator la Akparom,  a fost reţinut în vara lui 2014. Anul trecut, firma Akparom a avut o cifră de afaceri netă de -473 de lei şi o pierdere de 1,99 milioane de lei, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor.

 

 

Fiscul din Iaşi organizează pe 15 decembrie licitaţie pentru vânzarea unui autoturism Mercedes Benz la un preţ de pornire redus cu 25%, la 54.535 de lei (12.000 de euro) care a aparţinut lui Andrei Amişculesei, fiul omului de afaceri botoşănean Dumitru Amişculesei. Familia Amişculesei – Dumitru şi cei doi fii ai săi Marius şi Andrei – a fost condamnată în 2013 la închisoare într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste un milion de euro.  

 

 

Pe 19 decembrie, Fiscul din Ploieşti scoate la licitaţie un teren care a aparţinut lui Dan Nicolae Ciobanu, fostul patron al televiziunii Columna TV, condamnat în 2015 la cinci ani de închisoare.  În acelaşi dosar a fost condamnat, la şapte ani de închisoare şi fratele său, Lucian Ciobanu, alături de alte 18 persoane. Procurorii  i-au  acuzat pe aceştia de „iniţiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup“, după ce în 2010, în urma unei descinderi la o adresă din Titu, comisarii Gărzii Financiare au descoperit o fabrică ilegală de ţigări. Proprietarului clădirii era Dan Ciobanu care a susţinut în faţa procurorilor şi magistraţilor că nu ştia ce se întâmplă în imobil.     

 

 

Tot la Ploieşti urmează să se organizeze două licitaţii pentru vânzarea a două imobile care au aparţinut lui Vlad Costel, zis „Ţaganu“ sau „Il Padrino“, originar din Călăraşi, unul dintre liderii temuţi ai lumii interlope. Acesta a fost condamnat la începutul lui 2012 la şase ani şi jumătate de închisoare, într-un dosar de crimă organizată – trafic de femei şi minori  şi proxenetism.  Fiscul îi scoate acum la licitaţie, cu 808.474 de lei (180.000 de euro) mai multe clădiri şi terenuri situate în localitatea Buşteni.   

 

 

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22