ANAF: Sechestru pe activele Nokia de la Jucu. Datorii de 10 milioane de dolari

Fara Autor | 11.11.2011

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a pus sechestru pe activele companiei Nokia de la Jucu din cauza datoriilor neplătite în valoare de 10 milioane de dolari, a declarat președintele ANAF, Sorin Blejnar in cadrul unei conferinte de presa.

Pe aceeași temă

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a pus sechestru pe activele companiei Nokia de la Jucu din cauza datoriilor neplătite în valoare de 10 milioane de dolari, a declarat președintele ANAF, Sorin Blejnar in cadrul unei conferinte de presa.

 Potrivit presedintelui ANAF, Sorin Blejnar, in baza codului de procedura fiscala au fost introduse masuri asiguratorii existand banuieli ca firma ar putea sa isi instraineze patrimoniul. Masura sechestrului a fost luata in urma incalcarii regulamentului vamal.

"Ca urmare a unui control, s-a constatat că societatea are obligaţii neplătite de natura taxelor vamale în valoare de 10 milioane de dolari. Am început un control în 2009 pe care l-am finalizat zilele trecute. S-a instituit sechestru asiguratoriu pentru o sumă de 10 milioane de dolari, dar măsura nu periclitează activitatea societăţii în continuare. Este o măsură preventivă", a spus Blejnar, citat de Mediafax.

 Intrebat de ce a durat pana acum impunerea sechestrului, presedintele ANAF a adaugat in cadrul conferintei de presa ca "pentru a face o verificare de acest gen avem nevoie de o perioada mai mare de timp. Nokia este un mare contribuabil", iar la marii contribuabili verificarile mai mult, a explicat Blejnar.

"Am constata anumite incalcari a legislatieie vamale. Spre exemplu, au introdus in tara anumite componenete in regim de scutire a taxelor vamale, adaugand ca vor fi asamblate in Romania, insa au fost ambalate si vandute mai departe", a declarat Sorin Blejnar.

"Avem certitudinea ca, daca nu vor plati aceasta suma, vom avea ce sa executam silit" a declarat presedintele ANAF mentionand ca bunurile pe care s-a pus sechestrul acopera datoria companiei.

"Vom pune oprire pe conturi daca nu vom recupera debitul pe care il avem de incasat", a adaugat Blejnar.

Preşedintele ANAF a arătat că sechestrul a fost instituit pe o suprafaţă de 28.000 de metri pătraţi asupra bunurilor imobile ale companiei, inclusiv birourile şi halele de producţie.

Blejnar sustine ca Nokia poate contesta decizia in instanta, ANAF asteptindu-se la o astfel de actiune.
 
Nokia: Am demarat discutii cu autoritatile locale
 
Contactati de HotNews, oficialii Nokia au remis un mesaj in care isi precizeaza pozitia fata de situatia subsidiarei din Romania. "Urmarim cu mare atentie evolutia lucrurilor si am demarat deja discutii cu autoritatile locale pentru rezolvarea situatiei", a precizat Anna Simai, Senior Communications Manager Nokia Central Europe.

Simai nu a dorit sa faca alte precizari legate de sechestrul instituit de ANAF. Oficialii din Romania s-au ferit la randul lor sa faca declaratii pe marginea subiectului, sugerand reporterului HotNews sa se adreseze firmei -mama.
 
Ce spune Codul de procedura fiscala

"Atunci cand se constata ca exista pericolul evident de instrainare, substituire sau de sustragere de la executare silita a bunurilor si veniturilor urmaribile ale debitorului, organul de executare in a carui raza teritoriala se afla domiciliul fiscal al debitorului poate proceda la indisponibilizarea si executarea silita a acestora, indiferent de locul in care se gasesc bunurile", se arata in Codul de procedura fiscala.

Compania finalandeză Nokia a decis, la sfârșitul lunii septembrie, să închidă fabrica de la Jucu, din Cluj, în contextul unui program de eficientizare și reducere a costurilor. Etapele de închidere a fabricii vor fi în derulare până la finalul anului în urma cărora 2.200 de angajați își vor pierde locurile de muncă.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22