Analisti americani: SUA sa subventioneze exportul de ARMAMENT OFENSIV catre Romania, Polonia si statele baltice pentru a putea raspunde rapid la eventualele AGRESIUNI ale RUSIEI

P.c. | 04.02.2015

Pe aceeași temă

Conform unei analize realizate de Center for European Policy Analysis, un think-tank american independent, SUA ar trebui sa armeze statele Europei Centrale si de Est pentru ca acestea sa poata raspunde in mod eficient unui eventual atac al Rusiei. Analistii considera ca solutia imediata in cazul unei agresiuni este ca Romania si celelalte state est-europene sa se apare singure eficient, pana la actiunea masiva a tuturor fortelor NATO, relateaza Hotnews.

 

In analiza titrata "O strategie preventiva pentru a apara frontiera NATO", strategii Jakub J. Grygiel si A. Wess Mitchell critica actuala strategie a Aliantei Nord-Atlantice in Europa, care se bazeaza - spun ei - pe concentrarea capacitatilor militare in centrul teritoriului european al NATO, adica in state vest-europene. 

 

Analiza CEPA avertizeaza ca strategia NATO de tip "defense-in-depth" - apararea in profunzime - era valabila in timpul razboiului rece, contra Uniunii Sovietice (care urmarea sa anexeze tari intregi), dar este ineficienta in fata unor eventuale agresiuni ale Federatiei Ruse, care acum foloseste asa-numiti "omuleti verzi" in Ucraina. Astfel, cu aceste trupe neoficiale si neasumate - rebeli, separatisti, "voluntari" sustinuti de Moscova - Rusia a anexat Crimeea si anexeaza de facto si teritoriile estice ale Ucrainei. 

 

CITITI SI: NATO va construi un centru de comanda in Romania


"Defense-in-depth functioneaza daca inamicul vrea sa cucereasca intregul stat, dar nu si daca obiectivul inamicului este o ajustare teritoriala limitata. Pentru statele vulnerabile din Europa Centrala si de Est, cum ar fi Polonia, Estonia sau Romania, lectia a fost limpede: daca sunteti atacati, nu va puteti baza pe faptul ca intaririle trimise de Occident vor ajunge la voi la timp pentru a anula orice fait accompli (fapt implinit - n.r.) teritorial incercat de rusi", atrage atentia analiza CEPA. 
 

Strategia de aparare in profuzime sacrifica tocmai statele aliate estice, mai arata analiza."Securitatea Vestului se bazeaza pe o incredere nejustificata  in defense-in-depth, care - prin sacrificarea aliatilor estici, pentru a trage de timp ca sa-si consolideze acordul politic unitar si sa-si regrupeze fortele militare - nu este potrivita pentru vremurile acestea", atrag atentia strategii de la Washington. 

 

CITITI SI: Washingtonul sporeste masurile de securitate in bazele si instalatiile militare din Europa

 

"Solutia pentru aceste tari este, dupa cum a spus Napoleon, bazeaza-te numai pe armele tale", cred analistii CEPA. 


In aceasta parte a Europei, doar Polonia este capabila sa se apere singura si sa reziste, cel putin un timp rezonabil, in fata unui atac orchestrat de Rusia, insa celorlalte tari le lipseste "o cultura a rezistentei", cred analistii americani. 

Prin urmare, aceste tari ar urma sa renunte la rezistenta si sa incerce "aranjamente de cooperare cu Rusia", avertizeaza CEPA. 


 

Solutia la aceasta problema, cred analistii, este ca NATO sa renunte la apararea in profunzime si sa opteze pentru asa-numita "preclusive defense" - o aparare preventiva.

 

Acest concept ar presupune, printre altele, o masura considerata tabu in acest moment, si anume subventionarea exporturilor de armament ovensiv de inalta tehnologie catre statele est-europene, inclusiv Romania."SUA ar trebui sa faciliteze si chiar sa subventioneze exportul de armament ofensiv avansat pentru aceste tari (...)", se arata in analiza think-tank-lui american. 
 

Exemplificand, strategii CEPA considera ca americanii ar trebui sa livreze in Europa de Est arme cu care tarile atacate sa dea un raspuns surprinzator Rusiei, astfel incat costurile umane si materiale ale stabilirii si mentinerii unei anexari teritoriale de facto sa fie foarte ridicate pentru rusi. "Arme antitanc, rachete cu ghidaj precis, mine si asa mai departe - pot sa faca fortele agresoare sa sangereze, cauzandu-le costuri neasteptate", arata strategii CEPA. 
 

In context, Grygiel si Mitchell resping ca nefondata teama ca inarmarea puternica a statelor NATO est-europene ar conduce la un "cult al ofensivei" care sa destabilizeze regiunea. "Este foarte putin probabil ca state ca Polonia, Romania sau Tarile Baltice sa incerce sa atace ele primele Rusia - ar fi o sinucidere", argumenteaza cei doi analisti.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22