Analistii financiari avertizeaza: Pilonul II de pensii pierde 300 de milioane de euro in 2018

E.b. | 15.11.2017

Organizatia Analistilor Financiari din Romania lanseaza un avertisment dur referitor la Pilonul II, spunand ca in 2018 vor fi pierderi de 300 sute de milioane de euro din cauza reducerii contributiei la pensiile administrate privat.

Pe aceeași temă

 

 

"Este o estimare facuta pe baza informatiilor existente din 2016. Circa 300 de milioane de euro nu vor intra in conturile contributorilor la Pilonul II de pensii, bineinteles ca se adauga si randamentul investitional", a declarat Florentina Almajanu, director general CFA Romania, citata de Digi 24.

 

Si PwC Romania lanseaza un avertisment.

 

"Vorbim de doua lucruri diferite. Banii care se duc in contul individual sunt investiti pe piata si obtin un randament si banii din bugetul asigurarilor sociale care sunt contribuiti acum, dar sunt folositi pentru pensiile in plata", a sustinut Alexandra Smedoiu, PwC Romania, conform ziare.com.

 

CFA Romania sustine ca pensionarii vor depinde tot mai mult de vointa politica din cauza reducerii contributiei la Pilonul II de pensii, la 3,75%.

 

"Pericolul pentru viitorii pensionari este ca aceste venituri din pensia obligatorie administrata privat sa fie foarte mici, putem spune ca actualmente doua treimi din pensii sunt de la contributorii actuali, de la cei care lucreaza si o treime din imprumuturi guvernamentale", a adaugat Almajanu.

 

Solutia pentru ca romani ca sa isi pastreze acelasi stil de viata si la pensie ar fi sa isi diminueze consumul, "sa isi puna banii in depozite bancare, fonduri de pilonul 3", a spus Alexandra Smedoiu.

 

Potrivit datelor oficiale, la sfarsitul lui septembrie existau 7 milioane de participanti la fondurile de pensii Pilon II, suma totala cu care au contribuit fiind de 38 de miliarde de lei, iar castigul total depasea 7 miliarde de lei.

 

 

Conform unor studii europene, venitul mediu la pensie este de aproximativ 50% din salariul obtinut in anii de munca.

 

Guvernul a anuntat, in 8 noiembrie, ca procentul de plata catre Pilonul II de pensii se reduce de la 5,1% la 3,75%, fara a fi afectata valoarea nominala din prezent.

 

"Mai precis, suma care este achitata astazi catre administratorii Pilonului II va fi cel putin aceeasi, anul viitor, dar scaderea procentului este necesara ca urmare a cresterii salariului mediu cu 20%, de la 1 ianuarie 2018, masura pe care guvernul o are in vedere in perioada imediat urmatoare", a precizat Executivul.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22