Anca Dragu: Rămânem fermi pe ideea că Florin Cîțu va trebui să ceară vot pe întregul guvern

Laurentiu Gheorghe | 20.09.2021

Șefa Senatului, Anca Dragu (USR PLUS) a declarat luni că partidul său cere în continuare ca premierul să ceară în Parlament vot pe întregul Guvern nu doar pentru noii miniștri.

Pe aceeași temă

Parlamentarii ar trebui să aibă dreptul să-şi exercite votul cu privire la componenţa Guvernului, iar reprezentanţii USR PLUS rămân „fermi" pe ideea că ar trebui cerut un vot în Parlament pe întregul Guvern - premier, miniştri, program, a declarat, luni, preşedintele Senatului, Anca Dragu.

„Noi rămânem fermi pe ideea că ar trebui cerut vot pe întregul Guvern - premier, plus miniştri, plus program. Probabil că asta va fi soluţia. Dar aşa cum eu citesc Constituţia şi Codul administrativ, se pare că ar trebui ca parlamentarii să aibă acest drept şi să-şi exercite votul cu privire la componenţa Guvernului", a precizat Dragu.

Ea a fost întrebată ce va face USR PLUS dacă se va ajunge din nou la Curtea Constituţională, în cazul în care premierul Florin Cîţu va veni în Parlament să ceară un vot doar pentru noii miniştri.

"Este o schimbare. Dacă dumnealor vor să facă guvern PNL-UDMR, cu sprijinul PSD în Parlament, asta trebuie să fie foarte clar spus şi să reflecte votul. Deci, nu văd aici niciun fel de dubiu, de interpretare", a afirmat Dragu.

Controversă constituțională

Fostul presedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean susţine, într-un interviu pentru News.ro, că Parlamentul trebuie să fie de acord doar cu miniştrii care vin noi în guvern şi că Guvernul Cîţu nu e demis automat dacă noile propuneri de miniştri nu trec de votul Parlamentului. Augustin Zegrean subliniază că Executivul poate fi demis doar prin moţiune de cenzură sau prin demisia prim-ministrului.

News.ro: Domnule Zegrean, să presupunem că USR PLUS nu se întoarce la guvernare. La finalul celor 45 de zile de interimat, premierul Florin Cîţu trebuie să ceară aprobarea Parlamentului pentru întreg Guvernul sau numai pentru cei cinci miniştri noi propuşi pentru înlocuirea miniştrilor USR PLUS?

Augustin Zegrean: După Constituţie, Parlamentul trebuie să fie de acord doar cu miniştrii care vin noi în guvern. Citiţi articolul 85 din Constituţie. Ce zice acolo?

News.ro: Zice că, în cazul în care se schimbă compoziţia politică a guvernului, preşedintele tării numeşte noi miniştri numai pe baza aprobării Parlamentului.

Augustin Zegrean: Deci premierul trebuie să solicite Parlamentului un vot de aprobare pentru ca cei cinci noi miniştri pe care îi propune să facă parte din guvern.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22