Anca Dragu, revocată de la șefia Senatului. Florin Cîțu se pregătește să devină al doilea om în stat

Redactia | 23.11.2021

PNL, PSD și UDMR au cerut revocarea din funcție a președintei Senatului, Anca Dragu, membră USR, motivând că s-a schimbat majoritatea parlamentară. Funcția ar urma să fie preluată de Florin Cîțu.

Pe aceeași temă

UPDATE - Anca Dragu a fost revocată din funcția de președinte al Senatului. Din 115 senatori prezenți au votat pentru demiterea ei 82. Au fost de asemenea 24 de voturi împotrivă și 9 abțineri.

UPDATE: Senatorul PNL Alina Gorghiu a anunţat, marţi, că PNL, PSD şi UDMR au depus o solicitare de revocare din funcţie a preşedintelui Senatului, Anca Dragu.

Ea a arătat că speră ca grupul USR să înţeleagă că sunt principii constituţionale pe care trebuie să le respecte, acela al majorităţii, configuraţia actuală.

„Nu e niciun fel de problemă, chiar dacă nu şi-a dat demisia, deşi aşa era elegant”, a spus Gorghiu, afirmând că votul pentru noul preşedinte va fi dat tot astăzi, iar Florin Cîţu este susţinut de grupul PNL.

Alina Gorghiu a declarat, la Senat, că solicitarea de revocare se va supune votului secret, cu cartele, în plenul Senatului, urmând ca ulterior un viitor Birou Permanent va trebui să convoace un nou plen, pentru că funcţia de preşedinte al Senatului va deveni vacantă, după revocarea Ancăi Dragu.

„Vor derula, în cursul zilei, o nouă procedură de vot în plen, cu buletine de vot, pentru a putea vota noul preşedinte al Senatului”, a mai spus Gorghiu.

Liberalii îl susțin pe Florin Cîțu, care ar urma să demisioneze din funcția de premier interimar. Votul pentru Cîțu ar urma să aibă loc tot astăzi, au declarat pentru G4Media.ro surse politice.

Ideea era ca Cîțu să-și dea demisia din funcția de premier interimar. Votul pentru Cîțu va fi azi.

”Constituția spune foarte clar la articolul 64 alineat 2 că președinții celor două camere sunt aleși pe durata mandatului Camerelor. Asta înseamnă că ar trebui să rămân în funcție până în 2024”, a declarat pentru G4Media.ro Anca Dragu.

Potrivit acestia, Constituția prevede alegerea șefilor Parlamentului pe durata mandatului Camerelor pentru a preveni abuzurile de putere în cazul în care pe parcursul celor patru ani apar reconfigurări temporare, fluctuante ale coalițiilor. Dragu susține că grupul USR va ataca hotărârea plenului Senatului de demitere la Curtea Constituțională.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22