Ancheta de la Interne: seful politiei din Sibiu a ordonat ca ursul sa fie lovit cu masina

Dora Vulcan | 17.10.2016

Rezultatul anchetei facute de Corpul de Control al ministrului Afacerilor Interne, ceruta de premierul Ciolos, cu privire la modul in care structurile din subordinea ministerului au intervenit pentru capturarea ursului din Sibiu denota existenta unor ordine stupefiante de la varful politiei locale. În documentul care a ajuns si la Ciolos, scrie ca pe înregistrarea captată de o staţie, în care un bărbat ordonă unui poliţist să dea cu maşina peste urs, este chiar vocea şefului Poliţiei Municipale Sibiu.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

"Apare referire la această înregistrare şi în raportul Corpului de Control. Întreaga derulare a întregii operaţiuni, aşa cum a fost fixată tehnic, este deja pusă la dispoziţia Parchetului, în cadrul anchetei pe care procurorii o desfăşoară. E bine ca această anchetă să-şi urmeze cursul, să avem o concluzie, pentru că o cercetare prealabilă la nivelul Ministerului Afacerilor Interne se desfăşoară în mod normal doar după finalizarea anchetei penale. (...) Da, în raport apare ca fiind o instrucţiune dată din partea şefului Poliţiei Municipale. Din punctul meu de vedere, este foarte important să avem un răspuns clar, fără echivoc cu privire la modul în care a răspuns un cadru de comandă al Ministerului Afacerilor Interne în acea situaţie. O să vedeţi astăzi concluzia şi decizia pe care o voi lua ", a declarat ministrul Dragoş Tudorache într-o conferinţă de presă la sediul MAI, citat de Mediafax.

 

 

 

Potrivit raportului, era nevoie de o coordonare la nivelul autorităţilor locale, printr-un comandament de urgenţă, o astfel de procedură fiind în discuţii, la Sibiu, din 2015.

 

 

"În primul rând se reţine faptul că în astfel de situaţii când avem prezenţa unor animale sălbatice în zone populate, cu potenţial pericol pentru populaţie, în primul rând e vorba de o coordonare la nivelul autorităţilor locale. Ar trebui instituit un comandament de urgenţă la nivel local, coordonat de autorităţile locale, care să întrunească autorităţile care pot interveni în prinderea, în viaţă, a animalului sălbatic. E o procedură care în anumite judeţe este deja reglementată. Din câte înţeleg, judeţul Braşov este un caz de bună practică în ceea ce priveşte modul în care astfel de situaţii au fost prinse în proceduri foarte clare. Acest lucru nu exista şi nu există încă la nivelul judeţului Sibiu. Asta este o primă concluzie a raportului Corpului de Control (...) La nivelul anului 2015, din informaţiile prezente în acest raport, s-a început, au fost făcuţi primii paşi pentru elaborarea unei astfel de proceduri. De la nivelul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Sibiu s-au trimis convocări, adrese către toate autorităţile de la nivel local, inclusiv către instituţiile locale ale Ministerului de Interne, însă de atunci şi până acum un astfel de protocol nu a fost finalizat", a adăugat ministrul.

 

 

Şeful MAI susţine că există o propunere din partea Ministerului Mediului pentru ca Jandarmeria Română să se ocupe, la nivel naţional, de astfel de operaţiuni.

 

 

 

"O procedură la nivel naţional care să funcţioneze ca o umbrelă, ca un ghidaj general pentru tipul de protocoale la nivel local. Situaţia de la Sibiu ne dă un imbold pentru a finaliza această procedură cât mai curând. Voi discuta cu doamna ministru astăzi şi vom încerca ca până la finalul acestei săptămâni să avem această procedură delimitată între Ministerul Mediului şi Ministerul Afacerilor Interne, astfel încât să venim şi cu propuneri legislative dacă e necesar. Aici mă gândesc la dotarea care e posibil să fie necesară la nivelul Jandarmeriei Române în cazul în care se va reţine o astfel de responsabilitate şi competenţă acordată Jandarmeriei. Asta este propunerea colegilor de la Ministerul Mediului, ca Jandarmeria Română să fie cea care, la nivelul inspectoratelor judeţene, să preia practic competenţa pentru astfel de intervenţii", a declarat Dragoş Tudorache.

 

 

Ministrul de Interne susţine că va trimite raportul şi colegilor de la IPJ Sibiu, dar şi la Inspectoratul General al Poliţiei Române, urmând să aibă discuţii cu şeful acestuia din urmă.

 

 

 

" (...) Motivaţia principală a tuturor celor care au intervenit a fost aceea de a se asigura, având în vedere şi faptul că ursul se deplasa în zona centrală a oraşului, de a se asigura că nu există riscuri cu privire la populaţie. Erra ora la care foarte mulţi copii mergeau la şcoală.Trebuie înţeleasă întreaga operaţiune şi în acest context. Asta nu scuză graba cu care s-a luat decizia finală a împuşcării ursului. Aici voi cere inspectorului general al Poliţiei Române să analizeze foarte repede, împreună cu conducerea Poliţiei Sibiu, care sunt măsurile potrivite pentru această grabă şi acest mod în care s-a finalizat acţiunea. Voi trimite raportul Corpului de Control şi Inspectoratului Judeţean Sibiu şi Inspectorului General al Poliţiei Române(...).Din punctul meu de vedere, aşa cum reiese din analiza corpului de control, există o responsabilitate pe această decizie finală luată de către şeful Poliţiei Municipale, având în vedere că la acel moment, când această decizie a fost luată, medicul veterinar de la Grădina Zoologică Sibiu, care fusese prezent într-un prim moment când s-a încercat tranchilizarea era prezent şi în acest al doilea moment şi ar fi putut să mai încerce o astfel de tranchilizare. Înţeleg şi că la acel moment nu mai exista un pericol iminent pentru viaţa oamenilor, era o curte bine delimitată unde se mai putea încerca operaţiunea de tranchilizare", a mai spus ministrul.

 

 

***

 

 Amintim ca vineri politistul Marian Godina a povestit pe pagina sa de Facebook ce a auzit de la colegii din Sibiu despre acest caz, precizand ca, dupa parerea sa, "ursul a fost ucis de prostia speciei umane."

 

"Ursul circula pe o strada cu o masina de politie pe urmele lui, foarte aproape de el. Politistii au auzit pe statie indemnul unui sef care tipa ca ars: 'Intra cu masina in el! Da peste el! Intra in urs!'. Noroc ca au fost mai destepti decat seful lor si nu au facut asta", a scris Godina pe Facebook, precizand ca toate convorbirile de pe statiile radio raman inregistrate.

 

Cat despre decizia ca ursul sa fie impuscat, politistul spune ca nu exista niciun motiv sa se intample asta, atat timp cat animalul intrase intr-o curte inchisa.

 

"La un moment dat, ursul a patruns intr-o curte ce avea poarta deschisa. Masina de politie a ajuns acolo si unul dintre politisti a avut ideea buna de a bloca poarta cu masina de politie. Acum, ursul nu mai avea unde sa se duca. Trebuia doar sa vina un nene cu arma aia cu tranchilizant si sa-l nimereasca. Si a venit. A pus arma la ochi si a tras. Ursul a cazut imediat si politistii de acolo s-au bucurat, avand un sentiment de bucurie ca totul s-a incheiat cu bine.

 

Apoi, unul dintre politisti s-a dus la cel care a tras si l-a intrebat:

 

-E normal sa ii curga asa mult sange?

-Da, normal.

-Pai si in cat timp isi revine?

Omul s-a uitat mirat la politist.

-Cum adica sa-si revina? Pai eu nu-s cu tranchilzantul, io am tras cu glont. Nu-si mai revine.", mai povesteste Godina.

 

Amintim ca ministrul de Interne a trimis Corpul de Control la Sibiu dupa ce premierul Dacian Ciolos a cerut vineri ca pana luni sa aiba rapoarte complete de la toate institutiile implicate.

 

Sambata seara, aproximativ 100 de persoane au protestat, in Piata Universitatii din Capitala, fata de modul in care a decurs operatiunea autoritatilor din Sibiu soldata cu uciderea animalului. Inainte, fusese organizat un protest, vineri seara, si la Sibiu.

 

O autopsie a animalului a stabilit ca acesta avea 5 - 6 ani si ca era perfect sanatos.      

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22