Anchetat de DNA, Rizea nu mai candidează la Sectorul 5: "Cu forță și demnitate"

Tudor Despina | 04.03.2016

Cristian Rizea a anunțat vineri că nu mai candidează la Primăria Sectorului 5 din București.

Pe aceeași temă

 

Rizea a făcut anunțul în fața Comisiei Juridice, acolo unde a venit să-și analizeze dosarul. DNA îl anchetează pe Rizea pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor.

 

Vreau să le transmit celor care m-au vrut sau pe care i-am deranjat că nu voi mai candida la sectorul 5. Nu ştiu de ce în 7 ani nu am putut să fiu chemat măcar o singură dată şi doar acum, înainte cu două luni de alegeri. E o întrebare retorică. Am avut o discuţie cu preşedintele partidului şi am decis să îmi retrag candidatura, dar colegii mei vor continua acest proiect pe care l-am început. Voi trece acest examen cu forţă şi cu demnitate. De şase luni primesc diverse mesaje, direct, că ar fi fost bine să îmi retrag această candidatură”, a declarat Cristian Rizea, citat de Digi 24.

 

Șefa DNA, Laura Kovesi, a trimis miercuri Parchetului General cererea și referatul în cauză pentru sesizarea ministrului Justiției, astfel încât să i se ceară președintelui Camerei Deputaților încuviințarea reținerii și arestării preventive a lui Rizea.

 

La data de 2 decembrie 2009, potrivit unei înțelegeri anterioare, inculpatul Rizea Cristian a primit de la inculpatul Colțea Lucian, om de afaceri cu cetățenie americană, suma de 200.000 euro, iar la câteva zile, la data de 6 decembrie2009, a primit suma de 100.000 euro - în total 300.000 euro - pentru ca în schimb să intervină la nivelul a două autorități, Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) și primăria comunei Chiajna, astfel încât Colțea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidențială din municipiul București, respectiv să obțină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu primăria comunei Chiajna.Pentru a disimula adevărata natură a provenienței sumei de 300.000 euro, primită de deputatul Rizea Cristian ca obiect al traficului de influență, au fost întocmite patru contracte de împrumut false, cu caracter fictiv.

 

În cursul lunii decembrie 2015, pe fondul desfășurării prezentei anchete penale, inculpatul Rizea Cristian i-a abordat pe doi dintre martori și le-a spus să nu relateze adevărul organelor de urmărire penală, promițându-le celor doi că, în perspectiva că va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spațiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici”, argumentează procurorii anticorupție.

 

În același dosar, omul de afaceri Lucian Colțea, cetățean american, a fost arestat miercuri seara, pentru că i-a dat o mită de 300.000 de euro deputatului PSD Cristian Rizea, în schimbul unui trafic de influență pe care politicianul urma să-l facă în scopul accelerării retrocedării unor terenuri.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22