Andronescu și Costoiu, în dificultate după percheziţiile DNA la baza lui Pescariu?

E.b. | 09.10.2017

Dinu Pescariu, în centrul unui nou scandal cu iz penal. Potrivit unor informații obținute de Realitatea TV, DNA a ridicat documente de la baza sportivă a omului de afaceri pentru a vedea în ce conditii a fost trecută din proprietatea statului în cea privată.

Pe aceeași temă

  

Contactat de Realitatea TV, Dinu Pescariu nu neagă aceasta informație. Sunt suspiciuni de corupţie şi în legatură cu prelungirea duratei de administrare a acestei baze, decisă in anul 2009, apoi in 2013. Potrivit unor surse Realitatea Tv, verificările DNA au pornit de la un denunţ al lui Dorin Cocoş, iar mâine ar urma să aibă loc primele audieri.

 

Sunt suspiciuni de corupţie şi în legatură cu prelungirea duratei de administrare a acestei baze, decisă in anul 2009, apoi in 2013  

 

Verificările DNA au pornit de la un denunţ al lui Dorin Cocoş, iar mâine ar urma să aibă loc primele audieri.

 

In 30 aprilie 2004, RA-APPS, aflata sub coordonarea Secretariatului General al Guvernului, condus atunci de Eugen Bejinariu, incheia un contract catastrofal pentru statul roman chiar si pentru acele vremuri, scrie comisarul.ro

 

Contractul prevedea ca Fundatia “Dinu Pescariu”, condusa de fostul sportiv roman al carui nume apare astazi in Dosarul “Microsoft”, inchiriaza de la stat Baza Cutezatorii, insemnand aproape 60.000 de metri patrati de teren in zona de nord a Bucurestiului si cladirile aferente, pentru doar 9.000 de euro pe luna. Contractul avea o valabilitate de zece ani.

 

Cinci ani mai tarziu, in 2009, desi Dinu Pescariu isi ridicase deja acolo un luxos complex sportiv si spa, Baza Cutezatorii se afla in patrimoniul Ministerului Educatiei, unde ajunsese inca din anul 2005, printr-o decizie a ministrului Mircea Miclea.

 

In 2009, Ministerul Educatiei, condus de Ecaterina Andronescu, ii prelungeste lui Pescariu contractul pentru Baza Cutezatorii pentru inca 25 de ani, pentru aceeasi chirie. Documentul este semnat chiar de Ecaterina Andronescu. Asadar, desi semnatura ei apare in acest document, iar informatia ca ea l-a semnat apare chiar intr-un comunicat de presa de pe site-ul Ministerului Educatiei, Andronescu susţine ca nu a semnat niciodata un astfel de act.

 

Mai mult, la B1 TV, în 2014, intrebata despre modul cum a fost semnată prelungirea contractului dintre Ministerul Educaţiei şi Pescariu, în 2009, pentru încă 25 de ani, Ecaterina Andronescu a spus ca Mihnea Costoiu i-a falsificat semnătura. 

 

In prezent, Baza Cutezatorii, controlata in totalitate de Dinu Pescariu, este unul dintre cele mai luxoase centre sportive si de spa din Bucuresti. Ocupa peste 57.000 de metri patrati pe malul Lacului Tei, in zona Barbu Vacarescu – Floreasca si are piscine, terenuri de tenis, centru spa, teren de squash si localuri.

 

Numele lui Pescariu apare, alaturi de cel al ministrului Andronescu si de cel al lui Eugen Bejinariu, in dosarul penal in care noua fosti ministri romani sint cercetati pentru o mita de zeci de milioane de euro in dosarul licentelor Microsoft.

 

In 30 aprilie 2004, intre RA-APPS si Fundatia Dinu Pescariu este incheiat Contractul nr. 269/30.04.2004, prin care fundatia fostului sportiv inchiriaza, pentru 9.000 de euro pe luna, Baza Sportiva “Cutezatorii”.

 

Conform documentului, prezentat de Centrul de Investigatii Media, lui Pescariu i s-a cerut o garantie egala cu chiria pe o luna si, important, i se cerea “sa predea terenul, constructiile si mijloacele fixe in starea in care se afla” la momentul respectiv.

 

Pescariu nu avea voie sa faca nicio constructie pe acel teren si nicio modificare la cladirile deja edificate, in lipsa acordului RA-APPS, dar, mai important, Pescariu nu avea voie sa subinchirieze proprietatile RA-APPS, sa le schimbe destinatia sau sa se asocieze in participatiune cu acestea.

 

Dupa cum arata, contractul pare facut in mare graba: “Capitolul II” si “Capitolul IV” apar de doua ori, in vreme ce capitolele 3 si 6 lipsesc. Cu toate astea, documentul a fost semnat de nu mai putin de cinci persoane din conducerea SAIFI: directorul Ion Boblea, directorul economic Radu Constantin, directorul de fond imobiliar Anghel Mitu, un angajat al serviciului de control financaiar preventiv si unul de la serviciul juridic.

 

In contextul actual, este important de precizat ca RA-APPS este o institutie aflata in coordonarea Secretariatului General al Guvernului, institutie condusa la acel moment de Eugen Bejinariu.

 

Din anexa 1 a acestui contract aflam ca, pentru 9.000 de euro lunar, Pescariu a inchriat o suprafata totala de 57.073,95 de metri patrati. 20.121,94 metri patrati reprezinta teren construit, 19.518,90 de metri patrati reprezinta “teren zona transport”, 17.437,22 metri patrati sint liberi iar alti 15,89 metri patrati sint ocupati de diverse retele.

 

Aceeasi anexa enumera bunurile imobile ce intra in componenta Bazei Cutezatorii, precum si cele mai importante mijloace fixe cu care aceasta era dotata.

 

In Anexa 2 sint trecute cele mai importante cladiri construite pe acest teren, precum si imbunatatirile ce le vor fi aduse.

 

Chiar daca, in aprilie 2005, Baza Cutezatorii este trecuta de la RA-APPS la Ministerul Educatiei, Dinu Pescariu a ramas chirias si a continuat sa-si extinda afacerile pe cele sase hectare in cea mai buna zona din Bucuresti.

 

Presa vremii a scris despre un proces intentat de Ministerul Educatiei Fundatiei Dinu Pescariu, insa nimeni nu a reusit sa rupa contractul cu fostul tenisman, care a continuat cu acelasi pret, totalmente ridicol in special in anii de boom imobiliar 2005-2007.

 

In 2009 insa, cand Ecaterina Andronescu revine la conducerea Ministerului Educatiei, Dinu Pescariu isi vede visul cu ochii: contractul ii este prelungit pentru inca 25 de ani, la aceeasi valoare a chiriei lunare: 9.000 de euro. Actul aditional la contractul initial este incheiat in 23 iunie 2009 si poarta numarul 16832.

 

CITESTE TOT ARTICOLUL

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22