Andrus Ansip, vicepreședintele Comisiei Europene: Să taxezi inovația nu este o idee bună!

Redactia | 02.03.2019

"Potrivit înțelegerii mele, să impui anumite taxe speciale pe soluții inovative nu este cea mai bună idee.", declară într-un interviu pentru HotNews.ro Andrus Ansip, vicepreședintele Comisiei Europene.

Pe aceeași temă

Întrebat despre controversata Ordonanță 114 care a impus un tarif fix de 3% pe cifra de afaceri în telecom, Andrus Ansip a explicat greșelile uriașe făcute în UE prin taxarea inovației.

Principalele declarații ale Vicepreședintelui Comisiei Europene:

  • "Nu vreau să fac niciun comentariu despre aceste măsuri concrete din legislație pentru că procesul de evaluare este în derulare în Comisia Europeană, dar pot să ofer câteva comentarii generale. Potrivit înțelegerii mele, să impui anumite taxe speciale pe soluții inovative nu este cea mai bună idee.

  • Noi am făcut în UE greșeli uriașe când am lansat rețelele 3G în Uniunea Europeană. Perioada rețelelor 2G a fost una dintre cele mai glorioase pentru Europa, am fost lideri în inovație, ceilalți erau în urma noastră, dar când am început cu 3G, toate Guvernele din Europa au început să ceară sumele maxime de bani când vindeau licențele pentru frecvențele radio.

  • Dar, operatorii nu au mai avut apoi suficienți bani să facă investițiiși în fapt nici nu mai era nevoie să facă acele investiții atât de repede pentru că piața era blocată, numărul de licențe era limitat.

  • Cu 4G, comportamentul Guvernelor din UE a fost diferit. Pentru majoritatea statelor membre, ținta a fost să acopere țările cât mai repede posibil cu rețelele din noua generație. Bineînțeles, au fost câteva Guverne, care au cerut în continuare sumele maxime de bani. Noi nu vom impune criterii concrete privind acoperirea rețelelor și limite de timp, astfel că Guvernele pot obține mai mulți bani stabilind acele criterii.

  • Dar sunt absolut sigur că acele Guverne a căror țintă a fost să-și acopere țările cât mai rapid cu rețele de noua generație nu au pierdut din punct de vedere al veniturilor. Nu au obținut suma maximă de bani atunci când au vândut frecvențele, dar economiile lor au fost capabile să crească mai repede pentru că noi generații de rețele erau disponibile în piață și de aceea veniturile lor au fost mai mari decât ale acelor Guverne care au vrut să obțină doar suma maximă de bani la vânzarea frecvențelor.

  • Să taxezi obiceiurile proaste, ca fumatul, alcoolul? Da, pot să înțeleg asta! Să taxezi poluarea? Pot să înțeleg. Să taxezi inovația? Nu este o idee bună!", a declarat Andrus Ansip, comisarul european pentru piața unică digitală. ționează Executivul European.

interviul integral pe Hotnews.ro

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22