Angajați ai Maternității Giulești din secția de nou-născuți sunt purtători ai stafilococului auriu

Redactia | 30.11.2018

Scandalul infectării bebelușilor de la maternitatea Giulești va avea drept consecință un control pe care ministrul Sănătății a anunțat că l-a dispus la toate maternitățile din țară.

Pe aceeași temă

Toate maternităţile din ţară vor fi controlate, după scandalul copiilor născuţi la Maternitatea Giuleşti, care au ajuns cu infecţii stafilocice la Spitalul “Grigore Alexandrescu”, anunţă Ministerul Sănătăţii, care precizează că 11 angajaţi ai secţiei de neonatologie ai maternităţii au stafilococ.

“S-au recoltat exudate nazale de la un număr de 49 persoane din secţia de neonatologie (din totalul de 55 persoane). Pentru 38 de persoane s-au obţinut rezultatele probelor recoltate, care au relevant că 11 sunt purtători de Stafilococ Auriu MRSA, restul de 27 fiind negativi”, se arată într-un comunicat de presă remis, joi seara, de Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii informează că urmează să fie recoltate probe si de la ceilalţi angajaţi ai Maternităţii Giuleşti.

De asemenea, inspectorii sanitari din Direcţia de sănătate publică Bucureşti efectuează în această perioadă un control în maternităţile publice şi private din Bucureşti, care va fi extins şi în toată ţara. Sunt verificate condiţiile igienico-sanitare, respectarea protocoalelor de sterilizare, dezinfecţie, instruirea personalului medical privind respectarea regulilor de igiena a măinilor şi a Precauţiunilor Universale şi de Contact, precum şi respectarea circuitelor pentru pacienţi.

Reprezentanţii Maternităţii Giuleşti spun că nu au probe că bacteria stafilococ auriu, depistată în cazul a 12 bebeluşi născuţi la unitatea spitalicească, provine din cadrul spitalului, precizând că cei 11 angajaţii depistaţi cu infecţia respectivă urmează tratament şi activează în continuare.

“Nu s-a dovedit că există infecţie în spital. În momentul în care am fost înştiinţaţi că există un caz de stafilococ în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu”, noi am luat imediat măsurile necesare. Am limitat internările nou-născuţilor care au până la 35 de săptămâni. Am luat toate măsurile de dezinfecţie”, a declarat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al Maternităţii Giuleşti, Doru Pană.

De asemenea, reprezentanţii maternităţii spun că nu există dovezi că focarul bacteriei stafilococ auriu meticilino ar fi în unitatea spitalicească.

“Nu putem şti dacă este sau nu de la noi. Nu avem probe. Faptul că se internează un copil cu infecţie într-un alt spital asta nu înseamnă neapărat că a fost de la spitalul nostru”, a mai spus Doru Pană.

Întrebat dacă ar fi fost posibil ca bebeluşii să fi luat infecţia de la angajaţi, acesta a spus că ar putea exista această versiune, dar nu poate nici confirma, nici nega. “Sigur că se poate. De aceea am verificat personalul ca să nu existe o problemă. (...) Noi nu ştim dacă tulpina respectivă este de la unul dintre angajaţi sau nu. Atât timp cât nu avem o dovadă clară care spune că acesta este bacteria care s-a găsit la angajatul X şi la copii. Atâta timp cât nu avem proba nu putem spune da sau nu”, a mai spus Pană.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22