Angela Merkel: BND va continua sa colaboreze cu NSA, pentru combaterea amenințărilor teroriste

P.c. | 05.05.2015

Pe aceeași temă

Cancelarul german Angela Merkel a dat asigurari, ieri, că serviciile de informatii din Germania se afla sub control, precizand de asemenea ca va exista in continuare o colaborare cu serviciile americane (NSA) pentru combaterea amenintarilor terorismului international, relateaza Agerpres

 

BND, serviciul de informatii german, a fost acuzat joi, intr-un articol publicat de cotidianul Suddeutsche Zeitung, că a spionat ”înalți funcționari din Ministerul francez al Afacerilor Externe, din Palatul Elysee (sediul Președinției Republicii) și din Comisia Europeană”.

 

Angela Merkel a reafirmat că serviciile secrete germane vor depune mărturii dacă li se va cere în fața comisiei de anchetă parlamentare despre activitățile agenției americane NSA,  relatează AFP.

 

Thomas de Maiziere, ex-ministru al cancelariei și responsabil de serviciul de informații german, anunțase săptămâna trecută că va răspunde întrebărilor comisiei: ”Acestea fiind spuse, BND trebuie să continue să coopereze pe plan internațional și o va face. Buna îndeplinire a misiunii în fața amenințărilor teroriste internaționale se face în colaborare cu alte agenții, începând cu NSA”, a explicat cancelarul.

 

Cancelarul german a cerut, acum cateva zile, o clarificare a relațiilor dintre BND si NSA.

 

Sigmar Gabriel, seful Partidului Social-Democrat (SPD) și ministru al economiei, a spus ca a ”întrebat-o în două rânduri pe dna cancelar dacă a existat spionaj economic. Ea a negat, de ambele dăți. Nu am nicio îndoială că dna cancelar a răspuns corect întrebărilor mele. Dacă nu este asa, dacă BND a participat într-adevăr la spionaj economic, aceasta ar ipoteca grav încrederea pe care economia germană o are în conducerea statului”, a declarat el în finalul unei reuniuni a partidului său.

 

Noile acuzații impotriva BND se adaugă presupusului spionaj din 2005 care viza EADS (devenit Airbus Group) și Eurocopter (în prezent Airbus Helicopters) de către BND pentru NSA.

 

Parchetul federal a indicat că examinează cazul pentru a vedea dacă merită deschiderea unei anchete judiciare.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22