Angela Merkel: Germania trebuie sa ramana sensibila la pagubele pe care le-a provocat trecut sau nazist

Fara Autor | 02.05.2015

Pe aceeași temă

Germania trebuie să rămână sensibilă în legătură cu ceea ce a făcut în perioada nazistă și daunele pe care le-a provocat altor țări, inclusiv Greciei, a declarat sâmbătă cancelarul german Angela Merkel, înainte de împlinirea a 70 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează Reuters, prleuată de Agerpres.

 

Angela Merkel va vizita pe 10 mai Rusia pentru a onora memoria celor uciși în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și va depune flori la Mormântul Ostașului Necunoscut din Moscova, alături de Vladimir Putin.

 

Nu va participa însă la parada militară organizată pe 9 mai în capitala Rusiei, din cauza tensiunilor cu Moscova privind anexarea Crimeii și luptele  separatiste din estul Ucrainei.

 

“Nu putem trage o linie sub istorie”, a spus Merkel. “Putem vedea asta în dezbaterea Greciei și în alte țări europene. Noi, germanii avem o responsabilitate specială de a fi alerți, sensibili și conștienți în legătură cu ceea ce am făcut în perioada nazistă și daunele provocate altor țări. Am o sensibilitate enormă pentru asta”, a mai spus cancelarul.

 

Declarația a fost făcută înainte de împlinirea, pe 9 mai, a 70 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, și în aceeași zi în care a apărut în Süddeutsche Zeitung un interviu cu președintele Germaniei, Joachim Gauck, care se arată favorabil despăgubirii Greciei.

 

"Nu suntem doar oameni care trăiesc astăzi, în această epocă, ci suntem urmaşii celor care au lăsat ca moştenire distrugeri în Europa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, inclusiv în Grecia", a spus președintele Germaniei.

 

"Pentru o ţară conştientă de istoria sa, precum cea a noastră, este just să se ia în calcul posibilitatea unor despăgubiri", a mai declarat Joachim Gauck.

 

Grecia reclamă Berlinului despăgubiri în valoare de 278,7 miliarde de euro, iar unii jurişti apreciază că această solicitare este întemeiată.

 

Luna trecută, ministrul Economiei şi vicecancelarul german Sigmar Gabriel a calificat această cerere ca fiind "stupidă".

 

Potrivit unor oficiali germani, ţara lor şi-a onorat deja obligaţiile faţă de Grecia, prin plata a 115 milioane de mărci, în 1960.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22