ANI mutilata la Senat

Fara Autor | 11.05.2010

Pe aceeași temă

Comisiile de cercetare a averilor pe langa Curtii de Apel au fost eliminate din lege, iar declararea bijuteriilor si a colectiilor de arta a caror valoare insumata depaseste 5.000 de euro vor ramane confidentiale. Senatorii din Comisia juridica nu s-au limitat la atit, au eliminat din prevederea privind declararea averilor preotii, liderii de sindicat si militarii. In plus, a fost redus termenul pina la care ANI poate verifica averea unui demnitar plecat din functie, de la 3 la 1 an.

Fara posibilitatea de control

Senatorii juristi si cei din comisia drepturilor omului au eliminat amendamentul care prevede infiintarea comisiilor de cercetare a averilor. Amendamentul fusese introdus de catre deputati si prevedea ca aceste comisii sa functioneze pe langa Curtile de Apel si sa fie formate din procurori si judecatori. Propunerea de eliminare i-a apartinut senatorului UDMR Gyorgy Frunda si a fost adoptata cu 12 voturi pentru, unul impotriva (Iulian Urban, PDL) si o abtinere (Toni Grebla, PSD).

Comisiile de cercetare, formate din judecatori si procurori, ar fi primit sesizarile de la inspectorii de integritate si ar fi verificat rapoartele acestora cu privire la persoanele cercetate. La fiecare Curte de Apel ar fi existat astfel de comisii de cercetare, alcatuite din judecatori. Rolul comisiei era de a cerceta cauza celui verificat de ANI si putea dispune trimiterea solutionarii cauzei Curtii de Apel.

Eliminarea din legea a comisiilor de cercetare a fost propusa de senatorul UDMR Gyorgy Frunda care a argumentat ca prin infiintarea acestora s-ar crea "jurisdictii speciale", ceea ce contravine Constitutiei. "Aceste comisii vor avea un singur scop - sa-si demonstreze utilitatea si sa confiste averile", a explicat Frunda. Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu a declarat ca Agentia Nationala de Integritate va ramane cu doua prerogative: de a sesiza ANAF si de a sesiza Parchetul.

Bijuteriile si tablourile, la secret

O alta modificare operata de catre senatori se refera la nedeclararea bijuteriilor, obiectelor de arta si de cult, colectiilor de arta si numismatica, obiectelor care fac parte din patrimoniul cultural sau universal, a caror valoare insumata depaseste 5.000 de euro, sa fie precizate doar in declaratia de avere confidentiala.

Amendamentul a fost propus tot de senatorul Gyorgy Frunda, si fost votat cu sase voturi pentru, doua impotriva si trei abtineri, fiind sustinut si de PD-L. Senatorul PDL Mircea Andrei a fost de acord cu propunerea lui Frunda spunind: "Aceste bunuri trebuie sa ramana confidentiale pentru o mai mare protectie a functiilor si demnitatii publice.  Agentia Nationala de Integritate poate sa le verifice prin declaratia publica confidentiala".

Preotii, militarii si liderii de sindicat au scapat

Preotii, militarii si liderii sindicali au scapat de verificarea averilor, conform noii legi a ANI, varianta care a fost discutata luni de Comisia juridica si pentru drepturile omului din Senat. Initiativa a fost sustinuta de parlamentarii PSD si PD-L.

La sedinta de luni a comisiilor a fost prezent si seful CNSRL Fratia, Marius Petcu, care a facut lobby pe langa parlamentari pentru scoaterea sindicalistilor din lege. In plus, Agenţia Naţională de Integritate va putea verifica averile demnitarilor, conflictele de interese şi incompatibilităţile doar în decursul unui an de la încetarea exercitării funcţiei. Decizia a fost luata desi Ministerul Justitiei a insistat ca perioada sa fie extinsa la 3 ani.

Presedintele ANI numit de Senat

O alt modificare prevede ca numirea presedintelui si vicepresedintilor Agentiei sa fie facuta de catre Senat la propunerea Consiliului National de Integritate (CNI). Initial Camera Deputatilor adoptatase un amendament care prevedea ca numirea acestora sa se faca de catre CNI.

De asemenea, senatorii au prevazut in textul legii ca mandatele conducerii ANI si ale membrilor CNI sa fie de 4 ani, fara posibilitatea de a fi reinnoite. Amendamentul a apartinut senatorului PSD, Ioan Chelaru. Intial deputatii stabilisera ca mandatul membrilor CNI era de 3 ani, cu posibilitatea de prelungire, iar cel al presedintelui si vicepresedintilor ANI de 4 ani, fara a putea fi reinnoite.

Frunda, terminatorul ANI

Senatorul Frunda a  mai propus un amendament care prevede ca nerespectarea de catre membrii Agentiei a principiilor dupa care se desfasoara activitatea de analiza a ANI: legalitatea, confidentialitatea, impartialitatea, independenta operationalitatea, celeritatea, buna administrare, dreptul la aparare, precum si prezumtia dobandirii licite a patrimoniului, atrage raspunderea penala.  Amendamentul a fost acceptat si introdus in proiectul de lege.

Totodata Frunda a incercat sa impuna o prevedere conform careia  verificarile aflate in curs de desfasurare la ANIie la data intrarii in vigoare a noii legi sa fie solutionate conform noului proiect acesteia. Atat ministrul Justitiei cat si reprezentantii ANI s-au declarat impotriva iar senatorii au respins propunerea la vot.

Comisia juridica si comisia drepturilor omului au dat raport favorabil proiectului de lege al Agentiei de Integritate. Conform procedurii legislative raportul va fi dezbatut si adoptat in plenul Senatului. Dupa aceasta procedura legea Ani se va intoarce in Camera Deputatilor pentru dezbatere.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22