ANP despre starea de sănătate a lui Dragnea: Niciun pacient de la Penitenciarul Jilava nu e la ATI

Laurentiu Gheorghe | 17.12.2020

Administrația Națională a Penitenciarelor precizează că niciun pacient internat la Spitalul Pentenciarului Jilava infectat cu SARS-CoV-2, printre care și Liviu Dragnea nu este internat în secția de ATI.

Pe aceeași temă

Apropiații fostului șef al PSD, Codrin Ștefănescu și prietena lui, Irina Tănase, au acuzat autoritățile că nu le furnizează nicio o informație despre starea de sănătate a lui Liviu Dragnea, care este internat în Spitalul Penitenciarului Jilava fiind diagnosticat cu Covid-19. Aceștia spun că starea de sănătate a lui Dragnea s-a agravat brusc dar medicii refuză să dea informații familiei, avocaților sau apropiaților acestuia de mai bine două zile.

„Vā anunț cā starea de sănătate a lui Liviu Dragnea s-a agravat! Brusc! Când a fost transferat la spitalul penitenciarului Jilava era asimptomatic. M-a sunat atunci și v-am informat pe toți! De 2 zile nu reușim să luăm legătura cu el, iar cei de acolo refuzā sā dea orice explicație familiei, avocatului sau presei! Vā voi ține la curent când vom afla detalii”, transmite pe Codrin Ștefănescu.

Însă Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a anunțat joi, printr-un comunicat de presă, că niciun pacient aflat în custodia Penitenciarului-Spital București-Jilava nu necesită îngrijiri medicale de terapie intensivă și că starea de sănătate a tuturor pacienților confirmați pozitiv SARS-CoV-2 este stabilă.

Comunicatul integral al ANP

„Având în vedere informațiile recent vehiculate în spațiul public, cu privire la starea de sănătate a persoanelor private de libertate confirmate pozitiv SARS-CoV-2, pentru care se asigură tratament specific în Penitenciarul-Spital București-Jilava, precizăm:

Niciun pacient aflat în custodia Penitenciarului-Spital București-Jilava nu necesită îngrijiri medicale de terapie intensivă, unitatea penitenciar-spital asigurând conduita terapeutică specifică pentru forme ușoare și medii de îmbolnăvire cu COVID- 19. În același registru, subliniem că starea de sănătate a tuturor pacienților confirmați pozitiv SARS-CoV-2 este stabilă și nu au fost înregistrate modificări care să impună suport medical extern.

Referitor la componenta comunicării informațiilor referitoare la starea pacienților, subliniem că aceasta se realizează în conformitate cu prevederile Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003, a Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, respectiv a Legii nr. 363/2018 privind protecţia persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal de către autorităţile competente în scopul prevenirii, descoperirii, cercetării, urmăririi penale şi combaterii infracţiunilor sau al executării pedepselor, măsurilor educative şi de siguranţă, precum şi privind libera circulaţie a acestor date.

În acest sens, informațiile cu caracter confidențial (informațiile privind starea pacientului, rezultatele investigațiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale) pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul își dă consimțământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres. Prin solicitarea telefonică a acestei categorii de informații, nu se poate face dovada calității petentului, existând riscul diseminării unor informații confidențiale în afara cadrului legal, de natură a prejudicia interesele persoanelor vizate. Oportunitatea furnizării acestor informații se realizează în baza analizării unei cereri adresate în scris/on-line unității penitenciare, cu dovada identității petentului și îndeplinirea condiției consimțământului persoanei private de libertate. Procedura de solicitare în scris a acestei categorii de informații este adusă la cunoștința tuturor petenților.”

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22