Pe aceeași temă
În perioada 03.10.2016 - 14.10.2016, anunta ANSVSA, în cadrul planulului national de control au fost prelevate şi analizate un număr de 96 probe, din următoarele categorii de produse:
•carne (sanitaţie carcasă bovine, sanitaţie carcasă ovine, mici vită oaie, carne tocată vită, pastramă oaie afumată, carne tocată mânzat, carnaţi proaspeţi)
•lapte şi produse din lapte (lapte crud vacă, caş vacă, brânză telemea, caşcaval, brânză de capră)
Probele au fost recoltate din: abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri şi dozatoare de lapte. Echipele de inspectori sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, desemnate şi instruite pentru a desfăşura acţiunile din cadrul acestui Plan, au prelevat probe, conform planificării, din judeţele: Timiş, Călăraşi, Cluj, Botoşani, Gorj, Iaşi, Suceava, Vâlcea, Maramureş, Mureş, Vrancea, Giurgiu, Ialomiţa, Teleorman, Ilfov, Satu Mare, Sibiu, Prahova, Bucureşti, Neamţ, Bistriţa Năsăud, Buzău.
În perioada menţionată, a fost depistată prezenţa Escherichia Coli verotoxigenă la 10 probe prelevate din:
•probă recoltată din produsul carne tocată vită, supermarket, judeţ Gorj;
•3 probe rezultate de pe suprafaţa carcasei de ovine (test de sanitaţie), abator, judeţ Vâlcea.
•3 probe rezultate de pe suprafaţa carcasei de ovine (test de sanitaţie), abator, judeţ Sibiu.
•3 probe rezultate de pe suprafaţa carcasei de ovine (test de sanitaţie), abator, judeţ Timiș.
Menţionăm faptul că un număr de 8 probe prelevate se află încă în lucru.
Ca urmare, Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, au efectuat controale oficiale la unităţile în care s-a depistat şi comercializat produsele incriminate şi au dispus măsurile prevăzute în Planul Naţional de Control.