Antena 3: CSM, o 'instituţie mizerabilă'

Madalina Schiopu | 12.02.2013

Pe aceeași temă

CSM a fost luat la ţintă în 2012, considerat parte a urzelii femeieşti care l-a scăpat pe Traian Băsescu.

Consiliul Superior al Magistraturii a fost descris de Mircea Badea ca o „instituţie mizerabilă“.

 „Slugi băsiste“ şi „gâsculiţe care au gâsculit“. „Ele l-au salvat pe Băsescu!“, dezvăluia Antena 3 în 25 august 2012. Fotografiile Alinei Ghica şi Oanei Schmidt-Hăineală, alături de cele ale Aspaziei Cojocaru, Codruţei Kövesi şi Monicăi Macovei erau la zidul ruşinii - „video-wall“-ul voiculescian care a revoluţionat tradiţionala gazetă de perete. În studio, Daniel Barbu spunea că în CSM „domneşte fantezia a doua cetăţence, Ghica şi Schmidt“. Mugur Ciuvică introducea în complot încă o femeie: „Doamnele astea, toate sunt slugi băsiste. Şi ca slugi băsiste a fost logic să încerce să-l salveze pe Băsescu. Toate doamnele astea cinci şi alte cinci mii de doamne băsiste la un loc, ca slugi ale lui Băsescu, nu ar fi reuşit să-l salveze pe Băsescu, dacă deasupra lui Băsescu nu era Merkel. Băsescu e el însuşi sluga lui Merkel şi pe Băsescu l-a salvat în referendumul ăsta Angela Merkel cu Gitenstein cu tot. Dar Angela Merkel rezolva şi fără Gitenstein. Deci doamna Merkel l-a salvat pe Băsescu, toate duduile astea sunt nişte gâsculiţe care au gâsculit, dar nu-l salvau pe Băsescu“.

În 28 august, Mihai Gâdea avea şi explicaţia ascensiunii Oanei Schmidt-Hăineală: un raport de activitate din 1989 al Monicăi Macovei, pe atunci procuror la Sectorul 1, semnat de Ioan Hăineală. Deci Oana Schmidt-Hăineală „ajunge unde ajunge pentru că tatăl doamnei Hăineală îi punea calificativul «foarte bine» Monicăi Macovei“. Lipsea un lucru esenţial: acela că Ioan Hăineală murise în 1993, pe când fiica sa era elevă de liceu.

Răfuiala s-a amplificat după alegerea în fruntea CSM. Oana Schmidt-Hăineală a fost acuzată că a băgat în închisoare un om nevinovat. Dar dosarul nu fusese instrumentat de Hăineală, ci de un procuror aflat în subordine de la Băcau, iar decizia privind arestarea fusese luată, bineînţeles, de un judecător. Or, toate aceste informaţii relevante erau ascunse.

„V-aţi imaginat vreodată că omul acesta“, se întreba Mihai Gâdea în 6 ianuarie, „ales cu voturi care nu sunt în regulă, al lui Daniel Morar - alt băiat care a făcut acelaşi lucru la Cluj şi el ajunge procuror-şef la DNA, şi doamna Hăineală, tatăl domniei sale fiind supervizorul doamnei Macovei - doamna Hăineală, ea este procurorul care l-a băgat 13 luni la închisoare pe omul ăsta nevinovat, ajunge preşedintele CSM? Nu ţi se face părul măciucă?“

În 11 ianuarie, declaraţia judecătorului Alexandru Şerban, cum că Oana Schmidt-Hăineală era nepotrivită ca şefă a CSM pentru că „a dat cu pumnul, la propriu, în masă, la şedinţa plenului“, devenea pe ecranul Antenei 3: „Hăineală, acuzată de violenţă“.

 

Danileţ „îşi lăsa părinţii să moară de foame“

Manipularea cu părinţii lui Danileţ, care „nu au practic ce mânca“, a debutat în 29 august sub bagheta lui Mihai Gâdea. Danileţ, unul dintre „apărătorii acestui regim“, era „dat în judecată de propriii părinţi“, „pe care îi lăsa să moară de foame“. Reacţia lui Mugur Ciuvică era definitorie pentru tonul emisiunilor: „Au trebuit să-l dea în judecată, deci n-au rezolvat prin telefon de la Vatra Dornei la Bucureşti, pe unde bântuia domnul Danileţ cu băsismul (...) în halul ăsta de josnicie chiar nu puteam să mă gândesc, că şi băsismul totuşi nu scoate toată omenia din fiinţă, mai lasă ceva“.

 „Ce calitate morală aveţi dumneavoastră să daţi lecţii naţiunii? Ce nivel sau subnivel aveţi dumneavoastră în situaţia în care sunteţi în această situaţie de un ridicol absolut? Aştept un punct de vedere. Noi îl plătim pe Vasilică“, se întreabă Gâdea, în aceeaşi emisiune.

 

„Cadoul lui Boc pentru Danileţ“

A doua zi, la Sinteza zilei se afirma că Danileţ a primit „ilegal, imoral, fără nicio justificare“ o casă de la primarul Clujului, Emil Boc, neavând dreptul la locuinţă ANL la Cluj pentru că depăşise vârsta şi lucra la Bucureşti. Documentul prezentat era de fapt prelungirea de către Consiliul Local, dominat de USL, a 80 de contracte, printre care şi cel pe numele lui Cristi Danileţ şi al soţiei sale (încheiat pe vremea lui Gheorghe Funar). Chiria era mărită pentru toţi cei 80 de titulari după împlinirea vârstei de 35 de ani. La Cluj locuiesc soţia şi fiica lui Cristi Danileţ, informaţie ocultată de Antena 3. De altfel, culmea manipulării, în timpul emisiunii, Mihai Gâdea acoperea exact partea din contract în care apărea numele celuilalt titular de contract - soţia judecătorului Danileţ.

O lună mai târziu, când Danileţ a venit împreună cu tatăl său la CNA, a reieşit că procesul cu părinţii fusese de fapt o procedură formală stabilită de comun acord prin care judecătorul îşi putea lua oficial în întreţinere părinţii. Mai grav, la audierile de la CNA a rezultat că, de fapt, tatăl domnului Danileţ le spusese de la bun început reporterilor Antenei 3 că nu are nicio problemă cu băiatul lui, dar acest punct de vedere nu apăruse pe post, preferându-se imaginea judecătorului care-şi lasă părinţii să moară de foame.

Acuzaţiile aduse de Antena 3 au fost cercetate de Inspecţia Judiciară a CSM. Aceasta a prezentat în 18 septembrie un raport amplu al verificărilor, care arată că „informaţiile prezentate au fost vehiculate în mod tendenţios, fracţionat şi speculativ“ şi acuză „o campanie mediatică agresivă, cu intenţia clară de discreditare personală şi instituţională“. Concluziile au fost comunicate public, dar nu au fost prezentate de Antena 3 în zilele următoare.

 

* * *

 

 

Scandalul „Poneiul roz“

Mihai Gâdea: „N-ați băut urină niciodată, d-le Neagoe?“

Institutul Cultural Român și angajații aces­tuia au reprezentat, de-a lungul tim­pului, unul dintre subiectele favorite ale trustului Intact. Dintre numeroasele epi­soade de character assassination sau lin­șaj mediatic, se detașează prin inten­sitate așa-numitul scandal al „poneiului roz“.

Pe 18 iunie 2008, ICR New York or­ga­nizează expoziția de street-art Freedom for Lazy People. Timp de peste o lună, cu câteva excepții, în România nu se au­de nimic despre aceasta. O obscură re­vistă a diasporei românești din NY pu­blică un articol numit Zvastică și sex în vi­trina ICR NY, ce declanșează isteria me­diatică în țară. Victime îi cad H.-R. Pa­tapievici, Corina Șuteu și Cristian Nea­goe, coordonator de comunicare la ICR New York. Pe blogul lui, Andrei Bădin, pe acea vreme senior editor la Antena 3, pre­ia fragmente din texte publicate on­line de Cristian Neagoe, din care ar re­ie­și, sugerează Bădin, că tânărul este con­sumator de droguri și obișnuiește să bea urină, nelipsind aluziile la MISA. Antena 3 folosește blogul drept sursă de in­for­mație (cu alte cuvinte, Antena  3 citează un senior editor al Antenei 3; între timp, Andrei Bădin a plecat la B1 TV și textul respectiv a dispărut de pe blogul său).

După o serie de emisiuni despre sca­broșii membri ai ICR, Corina Șuteu și Cris­tian Neagoe sunt invitați finalmente, în urma cererilor lor repetate, pe 11 august 2008, în studioul emisiunii Sinteza zilei, alături de Mihai Gâdea și Valentin Stan „Dvs. ați vrut să veniți“..., îl avertizează încă de la început, sarcastic, Mihai Gâ­dea pe tânărul său interlocutor.

Moderatorul îi cere lui Cristian Neagoe să citească un fragment din proza sa, după care intră în subiect: „Ați făcut teste de urină ale prietenei dvs.?  De unde știți ce emană urina prietenei dvs.?“ „Este o ficțiune, d-le Gâdea, se apără Neagoe. Faceți confuzia între autor și personaj. Dacă Irvine Welsh a scris Trainspotting, nu înseamnă că face tot ce fac per­sonajele sale...“ Moderatorul pare să nu audă nimic și continuă imperturbabil seria întrebărilor: „Dvs. de unde știți de ketamină? Dar știți care sunt stările pe care le dă ketamina? Și susțineți că nu v-ați drogat niciodată? N-ați băut urină NICIODATĂ? Ați mai scris și un text, să-i spunem de ficțiune, în care spuneți des­pre bătrâni că put a urină? Vreți să citiți și textul ăsta? Îi avertizez pe părinți că n-ar fi o idee bună să-și lase copiii în fa­ța televizorului“.

În urma acestei emisiuni care s-a dorit de drept la replică și clarificare, Antena 3 revine pe site cu o știre care începe astfel: „Conform unor dezvăluiri postate de Andrei Bădin, senior editor Antena 3, pe blogul personal, Cristian Neagoe, co­or­donatorul de comunicare al Institutului Cultural Român de la New York, se pre­zintă pe Internet ca fiind consumator de droguri şi laudă «tratamentul» MISA, spunând că el însuşi bea urină“.

În urma campaniei de presă de pe Antena 3, H.-R. Patapievici și Cristian Nea­goe au sesizat Consiliul Național al Au­diovizualului în august 2008. Pentru a doua parte a anului 2008, Antena 3 fi­gurează pe site-ul CNA cu o singură sanc­țiune referitoare la ICR, dată pe 11 noiembrie, prin care postul TV este obli­gat să facă o rectificare prin citirea unui mesaj. În ceea ce privește perioada de vârf a linșajului mediatic numit „scan­dalul poneiul roz“, CNA era ocupat, prin­tre altele, cu somații adresate SC Otasau SRL, furnizor de cablu în localitatea Băr­bătești, jud. Vâlcea, precum și fur­niz­o­rilor de cablu din localitățile Cefa, Gepiu, Leș, Drăgești și Inand, jud. Bihor. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22