Antena 3, sancționată după un derapaj electoral cu Adriana Bahmuțeanu și Dana Budeanu

Laurentiu Gheorghe | 17.09.2020

Antena 3 a fost sancționată de Consiliul Național al Audiovizualului, în urma ședinței din 17 septembrie, pentru derapajele Adrianei Bahmuțeanu și Dane Budeanu, care n-au fost corectate de către moderator.

Pe aceeași temă

O emisiune electorală în care a fost invitată și Adriana Bahmuțeanu, candidată la primăria Sectorului 1 din București. S-a întâmplat pe 10 septembrie, la „Sinteza Zilei”, producție moderată de Mihai Gâdea. Antena 3 a fost sancționată cu suma de 5.000 de lei de CNA.

Bahmuțeanu a avut un limbaj deplasat la adresa lui Clotide Armand, candidata USR Plus la primăria sectorului. Concret, Adriana a dorit o confruntare cu Clotide, motiv pentru care a abordat-o la un moment dat și în Parcul Herăstrău.

În timpul discuției cu Gâdea, Bahmuțeanu a adus în cadru și o coroană funerară, susținând că este seara în care este îngropată candidatura lui Clotilde. Gâdea a intervenit și a spus că este un gest nepotrivit și a rugat-o pe Adriana să adreseze cinci întrebări contra-candidatei.

S-a întâmplat acest lucru, s-a încercat apoi contactarea telefonică a candidatei USR, dar nu a răspuns. Bahmuțeanu a continuat cu un limbaj deplasat, iar moderatorul Mihai Gâdea nu a intervenit. Din această cauză s-a propus sancționarea postului.

Subiectul emisiunii a fost intens dezbătut în ședința CNA. Dorina Rusu a fost vocală în acest sens și a ajuns la concluzia că această emisiune a fost lipsită de echilibru între candidați.

Dorina Rusu, în ședința CNA: „Emisiunea a fost total dezechilibrată. A venit Adriana Bahmuțeanu și a spus tot ce a vrut ea despre contra-candidată și sub formă de întrebări a făcut niște acuzații. Că a omorât un om sau că nu are pe conștiința că a făcut așa ceva.

Mie mi se pare foarte grav să spui așa ceva. Nimeni nu a reacționat în niciun fel, poate că ea (n.r Clotide) nu a vrut să răspundă, poate că era obosită după scandal. Nu poți să spui pe post orice. Moderatorul trebuia să intervină. Chiar mi se pare că este dezechilibru total. Antena 3 a fost părtașă la aceste acuzații prin felul cum a tratat subiectul.”

În urma unor lungi discuții pe tema articolelor din Codul Audiovizualului, Radu Herjeu a propus amenda de 5.000 de lei pentru această emisiune cu Adriana Bahmuțeanu. Producția prezentată de Mihai Gâdea a încălcat articolul 66 din Cod.

Propunerea de 5.000 de lei a fost votată de Radu Herjeu, Alexandru Kocșiș, Ramona Sorescu, Monica Gubernat, Orsolya Borsos și Răsvan Popescu.

În schimb, Dorina Rusu a propus o amendă de 30.000 de lei pentru mai multe derapaje de la Antena 3 (inclusiv emisiunea cu Bahmuțeanu), dar această sancțiune nu a trecut, fiind votată doar de Dorina și Cristina Pocora.

Antena 3, atenționată pentru o emisiune cu Dana Budeanu

Pe 1 septembrie a avut loc, tot la Sinteza Zilei, o emisiune cu Dana Budeanu. Alături de Mihai Gâdea, moderatorul emisiunii, Budeanu a avut mai multe critici la adresa lui Nicușor Dan, candidatul PNL la primăria Capitalei. În schimb, Budeanu a avut o susținere masivă pentru Gabriela Firea.

Budeanu a spus, printre altele, în emisiunea Sinteza Zilei: „Eu nu sunt PSD-istă, reveniți-vă, dar eu sunt cu Gabi. Eu sunt sora lui Gabi, dacă Rareș e fratele lui Nicușor. Eu sunt de sânge cu Gabi. Eu sunt foarte corectă. O susțin pe Gabi pentru că sunt un om foarte corect și pentru că real eu cred că femeia asta a făcut de-a rupt”

Această emisiune a primit doar o somație publică. Propunerea a venit din partea lui Radu Herjeu și a invocat articolul 40 (5) din Codul Audiovizualului.

Aricolul intergal pe paginademedia.ro.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22